Cum se trateaza ihtioza vulgara sau boala solzilor de peste

Actualizat: 05 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cristina Mitran
Medic specialist Dermatologie

Centrul Medical Optim Sano

Ce este ihtioza vulgara?


Ihtioza vulgara este o afectiune cutanata in care este afectata capacitatea pielii de a mai elimina celulele moarte, producand astfel acumularea acestora. Drept consecinta, suprafata pielii devine foarte uscata si groasa, acest aspect dandu-i afectiunii denumirea de „boala solzilor de peste”.

Trebuie cunoscut ca exista mai multe tipuri diferite de ihtioza, dar ihtioza vulgara este considerata cea mai comuna forma. Ea reprezinta aproape 95% din toate cazurile. De asemenea, cele mai multe cazuri de ihtioza sunt ereditare si debuteaza in copilarie, de obicei la copiii cu varste intre 2 si 5 ani. Totusi, exista si cazuri rare in care adultii dezvolta boala ca efect secundar al unor anumite tratamente sau afectiuni medicale.

Ihtioza este o afectiune relativ comuna, cercetarile aproximand ca se regaseste la 1 din 250 de persoane. Medicii reusesc sa diagnosticheze boala examinand modificarile cutanate, dar si prin informarea cu privire la istoricul medical personal si familial. In plus, biopsia pielii si testarea genetica sunt adesea utilizate pentru a confirma afectiunea. In prezent, nu exista nici un tratament curativ pentru aceasta afectiune, dar utilizarea frecventa de creme hidratante si exfoliante poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Forma cea mai severa a ihtiozei este ihtioza fetala, numita si ihtioza arlechin. Aceasta este foarte rara si este prezenta inca de la nastere. Pielea copiilor nascuti cu aceasta boala este foarte groasa, consecinta constand in craparea ei frecventa.

Riscul de infectii este ridicat, iar activitatile normale sunt desfasurate cu greutate. Chiar si respiratia sau alimentatia sunt realizate cu dificultate. In trecut, copiii cu ihtioza fetala nu puteau supravietui mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, in zilele noastre exista tratamente disponibile, dar trebuie instituite imediat. Astfel, exista deja cazuri in care persoanele cu ihtioza arlechin au atins varsta de 20 de ani.

Care sunt cauzele?

Cele mai multe cazuri de ihtioza vulgara sunt produse prin mutatii ale genei filagrinei. Filagrina este o proteina care ajuta la dezvoltarea optima a pielii, astfel incat sa ofere o protectie naturala impotriva factorilor externi. Pielea are rolul de bariera, dar daca apar mutatii ce ii afecteaza aceasta functie, atunci nu se va mai mentine constanta umiditatea, iar pH-ul va fi afectat.

Celulele pielii ce sunt deshidratate pe termen lung incep sa devina mai dure si sa se ingroase pe masura ce imbatranesc. Ulterior, acestea se deplaseaza catre suprafata pielii si devin fixe la acel nivel, deoarece nu pot fi eliminate..

Majoritatea cazurilor de ihtioza sunt mostenite. Astfel, persoanele cu o copie a genei anormale tind sa experimenteze un tablou clinic mai usor decat persoanele cu doua copii ale genei afectate. Pe langa factorul ereditar, ihtioza poate avea si alte cauze, precum:

- utilizarea unor anumite medicamente, de exemplu cele utilizate in tratarea cancerului sau cele care contin acid nicotinic;
- bolile ce afecteaza functia tiroidiana;
- limfomul Hodgkin;
- infectia cu virusul imunodeficientei umane;
- sarcoidoza;
- insuficienta de organ, in special insuficienta hepatica si cea renala.

Manifestari clinice

Ihtioza vulgara duce la deshidratarea severa a pielii, avand drept consecinta ingrosarea si formarea de scuame cu aspect de solzi de peste. Regiunile corpului care sunt cel mai frecvent afectate de aceasta boala sunt urmatoarele:

- regiunea coatelor;
- regiunea gambelor;
- trunchiul;
- scalpul;
- fata, in special fruntea si obrajii.

De cele mai multe ori, simptomele nu sunt prezente la nastere, dar se dezvolta incepand cu varsta de aproximativ 2 luni. Initial, simptomele sunt confundate cu afectiuni usoare ce duc la uscarea pielii.

Ihtioza vulgara poate provoca, de asemenea, fisurarea pielii in zonele afectate sever sau pentru timp indelungat. Craparea pielii apare cel mai adesea la nivelul talpilor si palmelor. In plus, descuamarile pot duce la disconfort general si durere si pot face ca pielea sa fie mult mai vulnerabila la iritatii si deshidratari ulterioare. 

Severitatea simptomelor variaza de la o persoana la alta, iar studiile au ajuns la concluzia ca tabloul clinic se amelioreaza in timpul pubertatii. Trebuie stiut ca toti factorii ce cauzeaza uscaciune la nivelul pielii si diminueaza capacitatea sa de a retine umezeala pot agrava simptomele ihtiozei vulgare.

Ihtioza vulgara este de foarte multe ori asociata si cu alte afectiuni cutanate. Aproximativ jumatate dintre cei cu ihtioza au, de asemenea, dermatita atopica. Persoanele ce sufera de ambele afectiuni prezinta un risc crescut de rinita, alergii si astm. Majoritatea persoanelor care sufera atat de ihtioza vulgara, cat si de dermatita atopica tind sa prezinte simptome severe inca de la o varsta frageda, acestea persistand pana la maturitate.

Ihtioza vulgara se asociaza de multe ori si cu keratoza pilara sau foliculara. Keratoza pilara se caracterizeaza prin astuparea foliculilor pilosi cu tesut keratozic reprezentat de scuame.

Optiuni de tratament

Nu exista niciun tratament cunoscut pentru ihtioza vulgara, remediile axandu-se pe ameliorarea tabloului clinic. Astfel, se incearca diminuarea descuamarilor si reducerea uscaciunii pielii. Odata ce scuamele dispar, pielea poate sa preia si sa retina umiditatea mult mai usor. Pentru acest lucru se recomanda urmatoarele metode:

- utilizarea de produse hidratante, emoliente

- utilizarea de produse destinate exfolierii, precum acidul glicolic, alfa-hidroxi-acizii, acidul lactic sau acidul salicilic;
- utilizarea de retinoizi, precum isotretinoin sau acitretina, pentru a incetini productia celulara a pielii.
- utilizarea regulata de produse hidratante si lotiuni poate avea urmatoarele efecte:
- cresterea nivelului de hidratare a pielii;
- reducerea riscului de fisurare si crapare a tegumentelor;
- reducerea riscul de formare a scuamelor.
- unele cercetari sugereaza ca este ideal ca produsele de igiena corporala si lotiunile sa contina un nivel ridicat de grasimi, precum lanolina.

Trebuie stiut ca exista o varietate de factori de mediu si obiceiuri incluse in stilul de viata ce duc la deshidratarea pielii si la intensificarea simptomelor produse de ihtioza vulgara. Pentru a reduce acest risc se recomanda:

- evitarea mediilor cu aer rece sau uscat;
- practicarea de bai sau dusuri pe perioade scurte de timp;
- evitarea produselor de ingrijire personala dure sau parfumate, precum sapunurile, detergentii, sampoanele sau balsamurile;
- evitarea frecarii pielii cu prosopul dupa expunerea la apa;
- aplicarea de produse hidratante imediat dupa realizarea de dusuri sau imbaieri;
- acoperirea pielii imediat dupa aplicarea produselor hidratante pentru a creste sansele de absorbtie;
- evitarea mediilor in care temperatura este controlata prin intermediul aerelor conditionate, radiatoarelor etc.;
- utilizarea de umidificatoare;
- protejarea pielii de vant sau frig;
- evitarea mediilor cu un nivel ridicat al poluarii in aer;
- folosirea protectiei solare, mai ales a produselor ce contin si ingrediente hidratante;
- evitarea bronzarii artificiale;
- evitarea piscinelor sau a bazinelor cu apa in care sunt prezente substante chimice care ar putea usca si irita pielea, precum clorul;
- tratarea oricaror afectiuni asociate ale pielii.

Bibliografie:

Harlequin ichthyosis: A patient's perspective. (n.d.). http://www.firstskinfoundation.org/types-of-ichthyosis/harlequin-ichthyosis
Ichthyosis vulgaris. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/ichthyosis-vulgaris
Ichthyosis vulgaris. (n.d.). https://rarediseases.org/rare-diseases/ichthyosis-vulgaris/
Ichthyosis vulgaris. (2016 September 12). http://www.firstskinfoundation.org/userAssets/file/IchthyosisVulgaris.pdf
Lee, N. (2014). Ichthyosis vulgaris. http://www.dermnetnz.org/topics/ichthyosis-vulgaris/
Mayo Clinic Staff. (2016 October 27). Dry skin: Symptoms and causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/dxc-20248892
Mayo Clinic Staff. (2015 September 25). Ichthyosis vulgaris: Lifestyle and home remedies. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ichthyosis-vulgaris/basics/lifestyle-home-remedies/con-20024401
Mayo Clinic Staff. (2015 September 25). Ichthyosis vulgaris: Symptoms. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ichthyosis-vulgaris/basics/symptoms/con-20024401
Oakley, A. (2015, January). Ichthyosis. http://www.dermnetnz.org/topics/ichthyosis/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Descuamarea pielii (exfoliere talpi, palme) Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate Care sunt semnele precoce ale cancerului de san? Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiunile cutanate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Acneea vulgara – una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat