Pubertatea la persoanele de sex feminin

Actualizat: 27 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Pubertatea debuteaza atunci cand o glanda de mici dimensiuni din interiorul creierului, hipotalamusul, incepe sa secrete substante chimice, care se vor produce ani la rand. Aceste substante se numesc hormoni de eliberare a gonadotropinei sau GnRH.

Gena GPR54 se afla in stare latenta in organism, iar in perioada pubertatii este activata si stimuleaza creierul sa produca GnRH (care in tot acest rastimp este in perioada latenta in interiorul hipotalamusului).
Hipotalamusul vegheaza asupra starii generale a organismului si in momentul in care acesta este pregatit, este declansata pubertatea.

Primele semne ale pubertatii

Unul din primele semne ale perioadei de inceput a pubertatii este eliberarea hormonului numit leptina, care este produs in celulele de grasime. Cand nivelul de grasime atinge un anumit nivel, dar nu exista suficienta leptina, hipotalamusul initiaza procesele specifice pubertatii.

GPR54 are rol stimulant iar GnRH este eliberat din hipotalamus si calatoreste catre glanda pituitara care elibereaza alti hormoni HL si FSH.
O data ce aceste substante circula in organism, este declansata productia de hormoni ovarieni, sanii primesc semnale sa se dezvolte si au loc modificari atat fizice cat si psihice. In acest mod se incheie oficial copilaria care este inlocuita de maturitate.

Debutul pubertatii la persoanele de sex feminin

Debutul pubertatii coincide cu etapa in care o fata are primul ciclu menstrual, numit menarha. Acesta este un indicator potrivit, intrucat varsta la care o persoana de sex feminin poate avea menarha poate varia destul de mult (pot exista chiar si 3 ani diferenta).

Cu toate acestea, se poate spune ca varsta pubertatii incepe de multe ori intre 10-14 ani. Incarcatura hormonala a corpului se modifica, apare parul pubian si sanii incep sa se dezvolte. Primul ciclu menstrual, apare, in medie la varsta de 12 ani sau chiar mai devreme.

Fetele la care menarha apare dupa varsta de 13 ani tind sa aiba mai multe cicluri ovulatorii intre varsta de 18-19 ani. In timpul pubertatii, o fata poate experimenta o crestere remarcabila in inaltime (dupa pubertate , fetele cresc aproximativ 9 cm pe an).

Persoanele de sex feminin pot creste cu pana la 50% din inaltimea de adult in timpul pubertatii, iar primul ciclu menstrual coincide cu perioada majora, de sase luni, de crestere.

In prima parte a pubertatii are loc cresterea oaselor, care se vor lungi dar nu sunt complet mineralizate, ceea ce le va face mai vulnerabile la fracturi, dar cresterea corporala nu are loc peste tot, in acelasi timp, mai intai cresc mainile si picioarele. Totusi, destul de repede corpul isi va regla proportiile.

Etapele pubertatii feminine

Dezvoltarea sanilor la fete in perioada pubertatii

Cresterea sanilor incepe la cele mai multe dintre fetele care au varsta cuprinsa intre 7 si 13 ani. Acesta este unul din primele semne care marcheaza debutul pubertatii.

Primul semn de dezvoltare al sanilor adulti este extinderea si inchiderea la culoare a areolei, in jurul mamelonului. Poate sa apara un usor disconfort sau sensibiliate in zona sanului, dar aceastea dispar in cateva luni. Aceste manifestari sunt cauzate de afluxul de hormoni care apar in pubertatea precoce. Cresterea rapida a sanului poate determina intinderea pielii care ar putea fi insotita de mancarime si chiar vergeturi.

Posibil ca sanii sa nu aiba proportii egale, unul fiind mai mare decat celalalt. Cresterea sanilor are loc cu un an sau doi inainte de aparitia menarhei si va contiua inca patru ani dupa prima menstruatie.

In functie de etapele pubertatii, cresterea sanilor are loc astfel:
- etapa 1 - nu exista dezvoltarea sanilor la fetele prepubescente
- etapa 2 - sfarcurile se maresc si zona sanilor este de multe ori sensibila. Aceasta este etapa in care debuteaza cresterea sanilor.
- etapa 3 - aceasta apare in preajma menarhei. Glanda mamara, conductele galactofore si tesutul adipos sunt in curs de dezvoltare in interiorul sanului.
- etapa 4 - sanii au atins dimensiunea lor completa si isi vor schimba forma, se vor forma si sfarcurile.
- etapa 5 - va fi atinsa in jurul varstei de 18 ani si este caracterizata de dezoltarea deplina si definitiva a sanilor.

Ciclul menstrual

Oricand, in termen de sase luni si trei ani de la debutul pubertatii, o persoana de sex feminin poate sa experimenteze primul ciclu menstrual sau menarha. Ciclul menstrual este acel fenomen in care uterul elimina mucoasa, iar procesul este insotit de sange.

Pe parcursul cresterii sanilor si aparitiei menarhei, fata va incepe sa cresca semnificativ, castigand destul de multi centimetri in inaltime pe parcursul unui an (chiar si 10), dar va lua si in greutate. Posibil sa existe o legatura intre greutatea corporala in exces, debutul precoce al pubertatii si debutul menstruatiei intrucat organismul percepe ca trebuie acoperite nevoile nutritionale ale unei sarcini.

Cu cateva luni inainte de pubertate, fetele vor putea observa prezenta unor scurgeri vaginale de culoare alba. Acest lucru este normal, si precede prima mentruatie, intrucat uterul se dezvolta si incepe sa elimine lichid. De la debutul primei menstruatii, probabil ca ciclurile menstruale vor fi neregulate, mai multi ani la rand.

Chiar si atunci cand acestea sunt regulate fetele pot avea uneori cicluri mai scurte de 14 zile si alteori mai lungi, de 40 de zile. Cantitatea scurgerilor menstruale poate varia, de la o luna la alta, dar in medie, o fata pierde aproximativ 30 ml de sange pe parcursul unui ciclu menstrual. Acesta poate avea o durata de la trei la zece zile, iar fluxul menstrual va fi abundent in ziua a doua si a treia. In cazul in care considerati ca menstruatia dureaza anormal de mult, trebuie sa va adresati medicului.

Pot sa apara frecvent dureri, crampe, greata, balonare, schimbari ale dispozitiei in timpul menstruatiei. Acestea sunt rezultatul contractiilor uterului, atunci cand acesta expulzeaza mucoasa care il captuseste. Nu exista o metoda unica de ameliorare a crampelor care sa functioneze pentru toata lumea, in toate cazurile, astfel incat trebuie experimentate combinatiile de odihna, activitate, dieta si medicatie pana se gaseste alternativa potrivita.

Uneori, utilizarea de antialgice eliberate fara prescriptie medicala precum si evitarea cofeinei si a sarii din dieta pot contribui la ameliorarea acestor simptome. Ovulatia nu are loc la menarha. Pot dura inca doi ani inainte ca o fata sa fie capabila sa conceapa un copil.

Acneea la adolescente

Dintre toate schimbarile din timpul pubertatii, acneea ar putea fi cea mai neplacuta. Acneea este cauzata de blocarea si inflamatia porilor din piele care produc sebum. Sebumul este un tip de ulei care ajuta la hidratarea pielii si mentine bacteriile la distanta de organism.

Sebumul este produs in organism si ajunge pana la folicul, spre suprafata pielii, loc in care se amesteca cu celule moarte ale pielii, saruri si alte materiale pentru a forma un invelis de protectie. Din pacate, atunci cand celulele moarte ale pielii se amesteca cu sebumul si patrund in folicul, acesta va fi obturat si l-ar putea infecta cu bacterii, declansandu-se inflamatia. Rezultatul va fi formarea pustulelor specifice acneei.

Este destul de dificil de suportat de o adolescenta aparitia acneei: corpul sau se modifica atat in exterior cat si interior si poate avea senzatia ca pielea se revolta impotriva ei. Cu toate acestea, fetele tind sa aiba mai putin probleme cu acneea decat baietii in timpul pubertatii.

Totusi dupa pubertate si in timpul maturitatii, fetele sunt mai des afectate de acnee. Cele mai bune metode de a preveni aparitia acneei in timpul pubertatii si chiar dupa sunt spalarea cu delicatete a fetei, indepartarea completa a machiajului si dusurile atunci cand corpul transpira. De asemenea, nu trebuie sa se atinga fata mai mult decat este necesar, intrucat acest lucru ar putea duce la aparitia unor eruptii ale pielii.

Daca observati ca un anumit produs alimentar poate provoca acnee, cel mai bine este sa se evite consumul acestuia pentru o perioada de timp pentru a se observa daca aceasta masura imbunatateste aspectul pielii. Nu exista o cauza unica a acneei si va fi nevoie de o combinatie de masuri preventive pentru preintampina aparitia acesteia sau a o trata.

Pentru tratamentul acestei conditii pot fi incercate produsele care contin peroxid de bonzoil sau acid salicilic. Aceste substante usuca pielea, distrug bacteriile si ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii. Trebuie sa incepeti sa utilizati cantitati mici din aceste produse pentru a oferi pielii sansa de a se obisnui cu acestea.

Modificarile psihice ale fetelor in perioada pubertatii

In timpul pubertatii mintea se dezvolta ca si corpul. Intrucat copiii traiesc o viata relativ lipsita de griji, fetele care trec prin perioada pubertatii se pot simti brusc impovarate sau responsabilizate.

Pe de alta parte, pierderea inocentei copilariei este inlocuita de dezvoltarea unui spirit capabil sa prelucreze ganduri profunde si concepte abstracte. Fetele trebuie sa gaseasca si sa isi aleaga o noua identitate. Aceasta cautare incepe cu mult timp inainte ca, corpurile lor sa se opreasca din evolutia caracteristica perioadei adulte.

Constiinta de sine creste si poate fi confundata de altii cu obsesie pentru propria persoana, dar acest lucru este complet normal. O adolescenta trebuie sa isi examineze indeaproape propriile convingeri si sentimente cu scopul de a-si descoperi propriul loc si rol in cadrul lumii.

Modelele de somn vor incepe sa se formeze la sfarsitul pubertatii. Astfel fetele vor incepe brusc sa se odiheasca, suficient, si vor fi pline de viata. Starea lor de spirit poate fi schimbatoare, din cauza fluctuatiilor hormonale si a stresului provocat de tranzitia de la copilarie la maturitate intr-o lume in care nu se stie sigur cand trebuie sa se opreasca tratarea unui adolescent ca un copil.

Modificarile de dispozitie pot fi cauzate de prezenta parintilor care se vor fi transformat pana acum in niste fiinte care deranjeaza. Pubertatea ofera o oportunitate perfecta de a trece printr-un filtru mental propriu, sistemul de valori al parintilor si de a rearanja acest sistem dupa o viziune personala a adolescentei.

Multe dintre invatamintele si credintele transmise fetelor de catre parinti ca fiind adevaruri incontestabile, pe intreaga perioada a copilariei, acum pot sa le para acestora nedrepte si fara o logica sanatoasa. Modul de a gandi al adolescentelor si intrebarilor pe care acestea si le pun trebuie hranite cu toate informatiile de care au nevoie.

Acesta este o buna ocazie prin care se poate largi orizontul educational, se vor explora noi subiecte, filozofii, dar si viata unor figuri feminine eroice, intalnite de-a lungul istoriei. Hainele si aspectul adolescentelor va fi personalizat, pe masura ce fetele intra in contact cu imaginea lor fizica.

Concluzie

Pubertatea poate fi o perioada foarte confuza in viata adolescentei. Emotiile ei pot parea ca scapate de sub control.Intr-un minut se poate simtii in varful lumii, iar in urmatorul minut este la pamant. O adolescenta nu trebuie sa treaca prin aceste sentimente singura. Discutia cu adultii in care ea are incredere o poate ajuta sa isi stapaneasca emotiile. 


Citeste si despre:

Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale Cum este afectata fertilitatea, in functie de varsta Ce este si cum se manifesta sindromul Aarskog Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp Ce este si cum se manifesta ambiguitatea sexuala? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Tulburarile de dezvoltare sexuala Perimenopauza Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Tulburarea de identitate de gen Pubertatea intarziata