Aerul curat este indispensabil pentru un mediu sanatos in casa fiecarei persoane astfel ca, uneori poluarea aerului din interiorul unei locuinte poate fi mai grava decat poluarea din aer liber. Oamenii detin rareori controlul a ceea ce se intampla in afara caselor lor dar in interior controlul ar putea fi total.
Acest lucru este important pentru ca exista multe lucruri care pot fi facute pentru eliminarea alergenilor si factorilor poluanti. Studiile care au analizat expunerea umana la poluarea aerului indica faptul ca nivelurile de poluare din interior pot fi de 2-5 ori mai mari decat cele din aer liber. Gradul ridicat de alergeni si iritanti este un motiv de ingrijorare intrucat majoritatea persoanelor isi petrec foarte mult timp in interior. Motivul pentru acumularea factorilor poluanti, nocivi pentru sanatate este rezultatul direct al metodelor de constructie utilizate si eforturilor oamenilor de a fi mai eficienti energetic.
Totusi, pe masura ce o locuinta este mai eficienta energetic, poate fi un mediu mai sensibil, care ar putea favoriza aparitia problemelor de calitate a aerului. Casele foarte solide impiedica desfasurarea circuitului natural al aerului care trebuie sa aiba loc in mod firesc. Aerul din case este deseori reciclat, iar aerul proaspat intra rareori, doar atunci cand se deschid usile si ferestrele.
Exista multe situatii care contribuie la calitatea scazuta a aerului din case
- utilizarea de monoxid de carbon din diverse surse, cum ar fi arderea petrolului, lemnului, kerosenului, propanului si gazului natural
- folosirea izolatiilor concepute pentru economisirea energiei electrice si a caldurii, pot contribui la problemele de calitate ale aerului
- mobilier, covoare si alte produse de uz casnic fabricate din lemn presat sunt deseori sure de compusi organici volatili
- produsele de curatenie de uz casnic
- produsele de ingrijire personala
- reteaua de incalzire, aerul conditionat si echipamentele de umidificare
- depzitarea improprie a substantelor chimice si pesticidelor
- radon
- fum de tutun
- mucegai
- polen
- acarieni si gandaci
- par de animale
- alti potentiali alergeni.
Este dificil de stabilit daca aerul din casa unei persoane ii afecteaza sanatatea. Simptomele pot varia de la iritatii monore, cum ar fi reactii alergice la probleme de sanatate mai grave inclusiv hipersensibilitate si astm bronsic. In cazurile grave, reactiile pot sa apara la scurt timp dupa expunere sau, eventual, ani mai tarziu.
Manifestarile comune ale expunerii la aerul de interior de calitate slaba include
- dureri de cap
- oboseala
- ameteli
- greata
- senzatie de mancarime nazala
- mancarimi la nivelul gatului
- iritatia ochilor
- dificultati de respiratie.
Anumite categorii de persoane pot fi mai sensibile decat altele:
- copiii pot fi mai sensibili din cauza ca sistemul lor imunitar este in curs de dezvoltare
- persoanele mai in varsta au un sistem imunitar slabit
- cei care sufera de diverse afectiuni.
Oamenii reactioneaza diferit atunci cand sunt expusi la poluantii aerului din interior si este dificil de estimat ce concentratii sau care ar fi timpul de expunere suficient pentru a provoca o stare precara de sanatate sau reactii alergice, ori daca poluarea din interior este sau nu o problema serioasa. Multe surse care pot polua aerul in incaperile in care traim, nu pot fi detectate de simturile noastre si simptomele pe care le produc pot fi vagi, fapt ce ingreuneaza atribuirea unei cauze specifice. Unele manifesta pot dura saptamani sau chiar luni.
1. Controlul surselor de poluare;
2. Ventilatia;
3. Controlul prafului;
4. Umiditatea interioara.
1. Controlul surselor de poluare
Una din cele mai eficiente metode de control a calitatii aerului din interior si de eliminare a alergenilor este de a inlatura sau controla sursele de poluare sau declansare a alergiilor. Acest lucru presupune sa se verifice daca produsele pentru izolat sunt sgilate corect si nu au fost expuse la mediul interior.
Toate aparatele care utilizeaza combustibili (cuptoare, echipamente pentru gatit) trebuie sa fie ventilate in mod corespunzator. De asemenea, se vor aviza, verifica si conecta de catre profesionisti toate cuptoarele sau alte echipamente care necesita gaze naturale sau propan. Un cuptor sau soba care nu functioneaza eficient va implica mai multe costuri, astfel incat investitia ar trebui sa fie recuperata din costurile de exploatare reduse.
2. Ventilatia
Ventilatia a devenit o modalitate principala de mentinere a calitatii aerului. Cladirile sunt construite in prezent, destul de ermetic astfel incat acesta au nevoie de ventilatie mecanica ce se va realiza cu ajutorul ventilatoarelor sau a altor aparate care au rolul de a evacua aerul din cladire si de a introduce aer curat in incaperi.
Cele mai multe dintre aceste aparate contin filtre pentru improspatarea aerului, inainte ca acesta sa patrunda in interior. Exista si alte metode e ventilatie mecanica pentru eliminarea poluantilor cum ar f ventilatia la mansarda, ventilatoare pentru evacuarea mirosurilor neplacute din bai sau bucatarie.
3. Controlul prafului
Particulele de praf sunt cauze frecvente ale reactiilor alergice si pot avea diverse dimensiuni, de la 2 microni la peste 10 microni. Particulele mai mici de 2.5 microni prezinta cel mai mare risc pentru sanatate intrucat atunci cand sunt inhalate pot patrunde adanc in plamani in timp ce particulele mai mari pot ramane la nivelul tractului respirator superior.
Controlul prafului se face prin utilizarea de produse de filtrare a aerului cum ar fi filtrele pentru hota, aparatele de aer conditionat, purificatoare de aer etc.
4. Umiditatea interioara
Cand nivelul de umiditate dintr-o casa este ridicat, acarienii se inmultesc. Cu cat exista mai mult praf in casa cu atat sunt mai multi acarieni. De aceea este important sa fie cat mai putin praf intr-o incapere. Umiditatea ridicata poate duce la cresterea mucegaiurilor toxice si a altor contaminanti biologici.
Umiditatea scazuta este, de obicei, o problema doar in timpul iernii cand poate provoca sangerari nazale si disconfort la nivelul pasajelor nazale. Ventilatia, umidificatoarele si dezumidificatoarele sunt metode utile de control ale umiditatii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.