Crema hidratanta potrivita pentru necesitatile tenului dumneavoastra trebuie sa fie aleasa in functie de anumite criterii esentiale, care nu au nicio legatura cu pretul produsului cosmetic. Scopul principal al acestor creme este furnizarea si mentinerea hidratarii optime a tesutului cutanat.
In prima instanta, este important sa stiti cum sa cititi eticheta unei creme de hidratare si sa identificati ingredientele de care aveti nevoie pentru rezultatele scontate. Apoi nu trebuie decat sa adaptati produsele nevoilor proprii, luand in considerare tipul de ten si problemele sale specifice.
Cremele hidratante se numara printre cele mai importante produse de ingrijire a pielii, care nu doar ca suplimenteaza aportul de apa la nivelul tesutului cutanat, ci il si mentin in stratul superior al pielii. Ingredientele-cheie care pot mentine umiditatea in interiorul pielii se numara vaselina, uleiurile minerale, lanolina si vaselina.
Glicerina, propilenglicolul, proteinele, ureea si vitaminele ajuta la atragerea si absorbtia apei in stratul exterior al pielii. Unele creme hidratante contin acid alfa hidroxil, cu efect exfoliant, ce indeparteaza celulele moarte si ajuta la imbunatatirea capacitatii de absorbtie a agentilor hidratanti.
Cremele hidratante pot fi grupate in mai multe categorii generale: cele care se adreseaza tipurilor de ten distincte, cele de zi si de noapte si cele care trateaza anumite zone si probleme ale fetei. Toate tipurile de creme creeaza o bariera temporara care protejeaza stratul cornos al tesutului cutanat, stimulandu-i capacitatea de regenerare. Acest strat exterior al pielii este compus in proportie de 30% din apa, de aceea mentinerea acestui nivel de hidratare este importanta pentru sanatatea tesutului cutanat.
Cele mai multe creme hidratante contin agenti umectanti (atrag umezeala din aer si o absorb in piele), foarte utili daca locuiti in regiuni cu climat umed. Exemple de umectanti sunt ureea, glicerina si alfa hidroxiacizii.
Agentii emolienti, introdusi si ei in cele mai multe creme hidratante, patrund in spatiile libere dintre celulele cutanate, unde ajuta la inlocuirea lipidelor de care pielea are nevoie pentru a se mentine tanara si hidratata. In aceasta categorie intra uleiurile vegetale, mineralele, untul de shea, untul de cacao, vaselina sau siliconul. Cremele hidratante pe baza de apa (care contin cantitati mai mici de uleiuri) sunt mai putin grase si se absorb mai repede in piele, insa efectul lor de hidratare nu este la fel de persistent.
Cremele hidratante adresate tenului gras nu contin emolienti pe baza de ulei, din motive lesne de inteles. Formulele de hidratare pentru pielea uscata au in compozitie ingrediente pe baza de ulei, asa cum este vaselina. Produsele de ingrijire a pielii sensibile nu contin conservanti, vopsele, parfum sau lanolina, ingrediente care predispun de obicei la iritatii. Cremele de noapte sunt mai grase decat cele de zi, oferind o protectie care se intinde pe o durata de circa 8 ore.
Cremele hidratante mai contin, pe langa umectanii si emolientii de baza, si alte ingrediente cu diverse proprietati benefice, precum vitamine, minerale si extracte din plante. Cremele de zi trebuie sa contina intotdeauna si factor de protectie SPF, pentru a fi cu adevarat eficiente in ingrijirea corecta a pielii.
Pielea dumneavoastra are nevoile sale specifice, care se pot schimba intr-o anumita masura de-a lungul timpului. Inainte sa investiti in produse scumpe, acordati mai multa atentie necesitatilor concrete ale pielii.
Daca observati pe suprafata pielii descuamari, mici crapaturi, portiuni foarte uscate sau linii fine premature, aveti nevoie de o crema hidratanta pentru pielea uscata, pe baza de ulei. Cautati pe eticheta produsului cat mai multi emolienti, precum vaselina. Evitati cremele cu alcool in compozitie, care usuca suplimentar tesutul cutanat.
Pielea grasa este usor de recunoscut: pana la jumatatea zilei, excesul de sebum devine vizibil pe frunte, nas si barbie. In acest caz, este important sa optati pentru o crema hidratanta pe baza de apa.
Daca pielea dumneavoastra este normala (nici uscata, nici grasa), tot cremele usoare, cu ingrediente pe baza de apa, sunt recomandate. In cazul in care prezentati o predispozitie la acnee, cautati creme care nu au ingrediente uleioase, insa contin agenti noncomedogenici (care nu blocheaza porii) si substante antibacteriene.
Indiferent de tipul de piele, necesitatile tesutului cutanat se schimba. Incepand cu varsta de 30 de ani, apar primele pete si semne ale expunerii neprotejate la soare. Din acest punct, este obligatoriu sa folositi, in orice anotimp, o crema hidratanta cu agent de protectie SPF. Daca observati aparitia primelor linii fine si riduri, optati pentru o crema pe baza de retinol, pe care sa o aplicati seara, inainte de culcare.
Dupa 40 de ani, pielea se subtiaza si isi pierde din elasticitate, ceea ce se traduce prin aparitia ridurilor mai numeroase si mai pronuntate. Folositi o crema hidratanta cu antioxidanti dimineata si continuati sa utilizati o formula cu retinol in timpul noptii.
Odata ce impliniti varsta de 50 de ani, alegeti o crema hidratanta mai grasa, cu vitamina K in compozitie, care poate sa ascunda eficient cearcanele foarte vizibile din pricina subtierii considerabile a pielii.
Odata ce stiti cum sa alegeti crema hidratanta in functie de factori precum tipul pielii si varsta, nu va ramane decat sa achizitionati produsul compatibil cu nevoile dumneavoastra. Medicii dermatologi recomanda testarea acestuia inainte de cumparare, din trei puncte de vedere:
- Aroma. Acordati atentie mirosului cremei hidratante, deoarece aceasta aroma va va insoti pe tot parcursul zilei si al noptii.
- Reactiile pielii. Este intotdeauna intelept sa testati crema pe o portiune restransa de piele si sa asteptati 24 de ore inainte sa o achizitionati. In acest mod, puteti observa eventualele reactii adverse (mancarimile, arsurile, iritatiile etc.) in timp util.
- Textura. Asigurati-va ca formula hidratanta se absoarbe complet in tesutul cutanat. Daca lasa un film gras pe suprafata acesteia, nu o cumparati: inseamna ca nu este potrivita pentru pielea dumneavoastra.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.