Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri

Actualizat: 15 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Pare imposibil sa ne dezlipim de un bebelus, nu? Degetelele acelea atat de mici, ochii frumosi si pielea atat de fina, transforma fiecare bebelus intr-o adevarata papusa de care nu ne putem desparti, pe care vrem sa o mangaiem tot timpul. Fiecare proaspata mamica primeste, desigur, o serie de sfaturi la inceput de drum: cum sa isi hraneasca bebelusul, cum sa ii faca somnul mai linistit si, de asemenea, cum sa il ingrijeasca bine.

Exista multe liste cu ce se poate face si cu ce nu, exista multe recomandari si tocmai de aceea mamicile se pot simti pierdute in atat de multe sfaturi. Care este pana la urma esentialul? Trebuie stabilit acest lucru, deoarece pielea bebelusului este foarte sensibila. Nu putem folosi produsele pentru adulti, ci trebuie sa apelam la produse special adresate lor. In plus, mai trebuie sa tinem cont de un aspect: pe masura ce bebelusul creste, si nevoile pielii de hidratare si ingrijire se vor modifica. Tocmai de aceea, specialistii prezinta in continuare doar informatii esentiale, care sa poata ghida mamicile si sa le poata ajuta sa aleaga cele mai bune produse pentru bebelusul lor, astfel incat iritatiile, eczemele, deshidratarile sa fie evitate.

Lotiuni

Pielea micutilor se poate deshidrata foarte repede, si ca urmare apar iritatiile, senzatia de piele uscata si pruritul. Una din cele mai importante probleme cu care se pot confrunta mamicile la inceput de drum este reprezentata tocmai de cum sa pastreze pielea la un nivel optim de hidratare. Din fericire, oferta de lotiuni este destul de variata si in prezent exista chiar si game intregi de produse dermatologice adresate exclusiv bebelusilor. Acestea sunt insa atat de diversificate, incat poate fi greu sa gasim exact produsul dorit, daca nu stim ce cautam.

Care este oare diferenta intre unguente, creme, lotiuni, cum le diferentiem, cum le aplicam si cand sunt indicate unele si mai putin altele? Diferenta principala intre ele este reprezentata de consistenta si de procentul de apa din fiecare. Cremele si unguentele sunt ceva mai grase, mai vascoase, mai groase si au capacitatea de a pastra pentru mai mult timp senzatia de hidratare. Procentul lor in apa este foarte redus. Lotiunile sunt in schimb, ceva mai fluide, sunt absorbite foarte rapid in piele, dar se si evapora la fel de repede. Hidratarea pe care o ofera este una pasagera, si ele sunt mai mult folosite pentu efectele imediate, decat pentru cele pe timp mai indelungat (de ordinul orelor).

Aceste proprietati se datoreaza continutului foarte crescut in apa si redus in grasimi. De aceea, lotiunile se vor evapora la fel de repede cum au fost absorbite. Specialistii sunt de parere ca pentru bebelusi cele mai recomandate sunt cremele intens hidratante si unguentele, si mamicile ar trebui sa evite lotiunile, tocmai datorita fatului ca ele nu vor satisface nevoia de hidratare indelungata a pielii bebelusului. Pe masura ce copilul creste, se poate alterna folosirea cremelor si a lotiunilor si in functie de preferintele personale ale lui. De exemplu, unul din motivele pentru care unguentele pot fi atat de bine suportate de bebelusi este faptul ca pe ei nu prea ii deranjeaza daca au pielea lucioasa si mai grasa, insa copii mai mari pot refuza in mod explicit unguentele tocmai datorita acestor neplaceri estetice. Acestea este si motivul pentru care nici adultilor, unguentele nu le sunt pe plac.

Concluzia poate fi usor de tras: in cazul bebelusilor, cheia hidratarii este utilizarea corecta a unguentelor si cremelor, in cazul copiilor mai mari a lotiunilor sau cremelor.

Sfat de aplicare: hidratarea se mentine pentru mai mult timp, daca unguentele, cremele si chiar lotiunile sunt aplicate in cel mult 3 minute dupa baie. Deci, cum am scos bebelusul de la baie si dupa ce l-am sters usor, putem aplica imediat produsul hidratant pentru care am optat.

Pudre

Foarte multi specialisti sunt de parere ca, indiferent de varsta bebelusului, ar trebui sa incercam sa nu aplicam pudre cosmetice si nici chiar clasicele pudre cu talc pe pielea sau pe funduletul lui. Unele pudre pot promova aparitia infectiilor fungice, insa toate, indiferent de continut, au marele risc de a fi inhalate de copil. Pulberile pot ajunge in contact cu mucoasa tractului respirator si pot determina aparitia alergiilor si chiar a unor probleme pulmonare grave, daca particulele ajung in plamani. Foarte multi bebelusi au fost diagnosticati cu pneumonie de aspiratie sau cu granuloame pulmonare, totul plecand de la o nevinovata si uneori chiar neobservabila particula de talc.

Pudrele destinate folosirii pediatrice sunt de fapt substante pe baza de talc sau pe baza de faina de porumb cu un puternic efect astringent. Talcul din pudre este de fapt un amestec de zinc, silicat de magneziu precum si alti silicati foarte fini. Dimensiunile acestor particule sunt foarte mici, si ele sunt cu usurinta aeropurtate si inhalate de bebelus. Unele pot fi eliminate prin stranut, altele sunt insa ceva mai grele si pot sa ajunga profund in plaman, unde determina aparitia inflamatiilor.

Desi atunci cand noi eram bebelusi pudrele erau folosite si poate si acum unii parinti apeleaza la ele, specialistii nu le mai privesc cu ochi buni. In plus, de cand s-a stabilit legatura dintre inhalarea de pulberi de azbest (azbestoza), siliciu si cancerul pulmonar, specialistii se intreaba daca nu cumva si inhalarea accidentala a pudrei de talc este la fel de periculoasa. Deocamdata nu s-a stabilit o legatura exacta intre talc si aparitia ulterioara a cancerului pulmonar, insa intotdeauna este mai bine sa prevenim decat sa tratam.

Se pare ca riscurile folosirii lor depasesc beneficiile si, datorita inclinarii balantei in mod negativ, ar trebui sa le evitam pe viitor. In cazul in care apar iritatii de scutec, aceasta fiind de fapt principala indicatie pentru utilizarea pudrelor, se pot aplica, cu incredere, unguente speciale. Acestea pot sa previna dar si sa trateze eventuale iritatii, deci chiar daca specialistii nu mai recomanda pudrele, parintii au si alte alternative, care nu influenteaza starea sanatatii copiilor. Concluzia este ca pudrele ar trebui inlocuite cu unguente si creme speciale pentru prevenirea si tratarea iritatiilor de scutec, sanatatea bebelusului fiind mai bine protejata astfel.

Sapunuri

Datorita faptului ca bebelusii au o piele atat de sensibila, este normal ca si produsele pe care le folosim pentru ingrijirea lor sa fie deosebit de delicate. Toate acestea trebuie sa fie cat mai blande, indiferent ca este vorba de sapunuri sau sampoane.

Specialistii ne sfatuiesc ca pana cand bebelusul nu se face mai mare, sa evitam:
- Sapunurile parfumate, lotiunile si sampoanele;
- Sapunurile si lotiunile antibacteriene;
- Sapunurile cosmetice;
- Sapunurile de rufe cu coloranti si parfumuri.

Este foarte importat ca pielea bebelusilor sa fie mentinuta mereu curata, insa nu trebuie sa incercam sa fim prea agresivi. Cat timp bebelusul este inca foarte mic, trebuie sa folosim sapunuri speciale pentru el. Acestea sunt sapunuri care respecta urmatoarele conditii:
- Curata delicat pielea;
- Sunt hipoalergenice;
- Nu contin substante toxice, parfumuri si coloranti;
- Nu contin SLS (laureal sulfat de sodiu), o substanta chimica foarte agresiva folosita ca agent de spumare pentru foarte multe sapunuri, geluri de dus si spumante de baie.

Se pare ca SLS poate determina aparitia unei inflamatii tegumentare si poate afecta integritatea si functionalitatea sistemului imun. Sapunurile agresive pot irita foarte usor pielea celor mici atat in timpul baii cat si dupa. Iar o astfel de agresiune va fi resimtita nu doar fizic de catre bebelus, ci si emotional, caci senzatia de mancarime, de arsura, care poate acompania folosirea sapunului nepotrivit il va face sa asocieze baie unui eveniment stresant. Iar pentru cei mici, baia trebuie sa fie unul din momentele relaxante ale zilei.

Pentru bebelusi, cele mai bune sapunuri sunt cele pe baza de ingrediente naturale (dar ATENTIE, nu cele facute in casa, ca pe care le facea bunica cu grasime si soda caustica!!!). Sapunurile naturale pot stimula efectul de catifelare al pielii si pot, in acelasi timp, sa curete adecvat pielea. Specialistii avertizeaza ca in primele saptamani de viata, pielea poate sa prezinte pete rosiatice, mici iritatii, care insa se vor calma in cateva zile. Parintii nu trebuie sa se alarmeze. Daca insa acestea sunt persistente, iar bebelusul se scarpina puternic, are semne de alergie (rinoreee, conjunctivita, stranuta des), se recomanda prezentarea la medic, in vederea diagnosticarii problemei.

Creme cu factor de protectie solara

Bebelusii si copiii mici sunt foarte sensibili la radiatiile solare, care oricum devin din ce in ce mai agresive chiar si pentru pielea adulta. Lasati neprotejati in soare, sau chiar in timpul unei plimbari in aer liber, bebelusii pot dezvolta eruptii tegumentare, iritatii sau chiar arsuri solare. Specialistii sunt insa de parere ca bebelusii sub 6 luni nu ar trebui sa intre in contact indelungat sau exagerat cu produsele cu factor de protectie solara datorita pericolului de alergii. Aceasta recomandare inseamna ca putem aplica foarte putina crema cu FPS de minim 15 pe obraji si pe maini, daca hainele nu pot feri piele de radiatiile solare.

Cand se poate, se prefera aceasta metoda de oprire fizica a radiatiilor: protectia prin imbracaminte.
In vederea sporirii protectiei antisolare a pielii copiilor, specialistii recomanda si urmatoarele:
- Purtarea unor palarii cu boruri largi care sa le protejeze capul, fata dar si umerii;
- Purtarea unor haine largi, din materiale naturale precum inul sau bumbacul;
- Tinerea bebelusilor la umbra sau in carucioare acoperite. Este foarte important de retinut faptul ca radiatiile se pot reflecta cu usurinta si de pe suprafata nisipului, apei, trotuarului si zapezii.

In cazul bebelusilor mai mari de 6 luni si a copiilor mari, specialistii sunt de parere ca putem aplica liber (fara riscul de aparitie a unor reactii alergice) creme cu factor de protectie solara, ca si in cazul adultilor. Se pot aplica pe toata suprafata, se recomanda creme care protejeaza atat impotriva radiatiilor A cat si a radiatiilor B. Cremele sunt recomandate atat in zilele de vara insorite, dar si in cele de iarna, cand suntem tentati sa le dam uitarii. Zapada este un mediu excelent de reflectie pentru radiatii, si doar pentru ca razele soarelui par a nu mai razbi ca vara, nu inseamna ca iarna suntem in afara pericolului. Aplicarea trebuie sa fie uniforma si nu treuie sa uitam si de zonele care uneori ne scapa (chiar si cand aplicam astfel de creme pe noi): in spatele urechilor, in jurul buzelor, in spatele genunchilor, la varful mainilor si picioarelor.

Indiferent de varsta micutului, specialistii insista asupra urmatoarelor recomandari:

- Evitarea expunerii la soare in intervalul orar 10 - 16, cand intensitatea radiatiilor este maxima;
- Aplicarea cremelor cu FPS cu minim 20 de minute inainte de a iesi in soare;
- Reaplicarea cremei la un interval de 2 ore, si chiar mai frecvent, daca ziua este foarte insorita iar copilul transpira mult;
- Tinerea copiilor sub umbrele de soare sau in zone cu umbra, chiar daca au crema cu FPS aplicata corect.

Tratamentul iritatiilor cutanate

Fiecare parinte pregatit are cel mai probabil, o intreaga geanta plina cu “arsenalul” de lupta impotriva iritatiilor cutanate. Acestea sunt unele din principalele temeri ale unei tinere mamici: ca bebelusul va face o iritatie greu de tratat. Iritatiile, mai ales cele de scutec sunt probleme foarte frecvente si adesea destul de rebele la tratament. Ele caracterizeaza perioada de nou-nascut si pe masura ce copilul creste devin din ce in ce mai putin frecvente. Din pacate insa, ele pot crea dificultati atat parintilor cat si bebelusilor, pot altera somnului, hranirea normala, starea generala avand de suferit daca o astfel de iritatie a aparut. Cremele si unguentele disponibile pot incerca (cu mai mult sau mai putin succes) sa lupte impotriva acestei probleme.

Specialistii vin in ajutorul parintilor cu cateva sfaturi utile:

- Schimbati scutecele cat mai frecvent;
- Lasati funduletul bebelusului cat mai mult timp liber, fara scutec;
- Incercati sa nu strangeti scutecul prea mult, dar nici sa nu il lasati prea liber;
- Nu folositi servetele umede parfumate, colorate, cu alcool, pentru ca toate aceste substante chimice vor irita suplimentar pielea si pe cat posibil spalati copilul cu apa si sapun mai degraba decat sa folositi servetelele umede.

Copii mai mari sunt si ei predispusi iritatiilor, insa ceva mai putin decat bebelusii, deoarece ei sunt mai activi, stau in sezut mai putin timp si nu vin deci in contact permanent cu scutecul umed. In cazul in care observam o iritatie locala, tegumentul fiind inrosit, iar bebelusul se scarpina, cel mai bine ar fi sa aplicam un unguent special, sunt de parere specialistii. Daca insa iritatia respectiva nu deranjeaza copilul, nu este ceva foarte serios, nu trebuie sa ne alarmeze. Oricum ar fi, trebuie sa observam daca aceasta evolueaza sau nu, dar si felul in care se modifica atitudinea bebelusului fata de ea: se scarpina, plange, nu suporta scutecul? Cand este evident ca iritatia s-a agravat, putem lua legatura cu medicul pediatru in speranta ca tratamentul pe care il va aplica va avea rezultatele dorite.

Este timpul pentru baita!

Din dorinta de a feri bebelusul de probleme cutanate, din teama ca pe pielea lui sa nu se dezvolte colonii periculoase de bacterii, tindem uneori sa exageram cu baia. Specialistii sunt de parere ca de fapt, foarte putini parinti inteleg faptul ca bebelusul nu trebuie imbaiat total de cateva ori pe zi, inainte de fiecare schimbare a scutecului. Bebelusii nu sunt deloc activi: nu fac sport, nu alearga, nu se murdaresc la fel de repede ca adultii. Unii experti sunt chiar de parere ca baia nu trebuie facuta insa nici macar zilnic. Nu trebuie insa nici sa picam in extrema cealalta: cand, de teama sa nu iritam pielea copilului, nu ii facem baie.

Cand ii facem baie bebelusului, trebuie sa fim atenti la:

- Calitatea sapunului: sa fie sapun special pentru bebelusi, pe care sa il aplicam doar pe zonele in care se murdareste copilul: pe maini, picioare, in axila, in regiunea genitala si pe posterior. In restul corpului trebuie doar sa il clatim cu apa curata;
- Temperatura apei: trebuie sa fim foarte atenti deoarece multi bebelusi sunt adusi la camera de garda cu arsuri termice, opariri, din cauza faptului ca apa a fost prea calda. Specialistii sunt de parere ca modul in care vom ingriji un bebelus depinde foarte mult si de felul lui, de cat de sensibil este, si daca are nevoie de o atentie speciala sau nu.


Citeste si despre:

Sfaturi legate de machiaj si frumusete pe timp de vara Efectele binefacatoare ale consumului de cacao Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti Mulaje si atele Alergia la antiperspirant si deodorant Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la igiena dentara 10 pericole alimentare 6 produse dietetice care ingrasa Scaderea in greutate: exista o dieta ideala? Piramida alimentatiei