Dermatita atopica la adulti

Actualizat: 25 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Dermatita atopica este o boala eczematiforma recidivanta, mai rar intalnita la adulti si mai dificil de diagnosticat la varste inaintate.

Afectiunea este caracterizata de leziuni eczematoase (zone rosii, umflate, cu posibila formare de vezicule, susceptibile la crapare si descuamare) insotite de prurit. In prezent, nu exista un tratament care sa vindece dermatita atopica. Simptomele pot fi tinute sub control prin anumite metode terapeutice si masuri de preventie menite sa opreasca reaparitia leziunilor.

Frecventa dermatitei atopice

Cauze

Cauzele dermatitei atopice nu sunt cunoscute, insa afectiunea tinde sa survina pe fondul unei combinatii intre factorii genetici si de mediu. Pacientii au o hipersensibilitate a pielii si o susceptibilitate crescuta la pruritul cutanat. Pielea sanatoasa detine capacitatea de a retine apa in tesut si de a proteja organismul de bacterii, iritanti si alergeni.

Dermatita atopica, la fel ca celelalte forme de eczema, se afla intr-o stransa legatura cu urmatorii factori:

- tendinta tesutului cutanat la deshidratare si pierderea functiei sale de bariera;
- predispozitia genetica la pierderea functiei de bariera a pielii;
- disfunctiile sistemului imunitar;
- prezenta bacteriilor la nivelul pielii, care blocheaza glandele sudoripare;
- expunerea la factori de mediu agresivi (alergoalergeni, agenti de curatare cu alcool in compozitie, substante care deshidrateaza tesutul cutanat, sapunuri dure, temperaturi extreme, haine din materiale abrazive etc.);
- existenta unei intolerante alimentare.

Dermatita atopica este asociata cu alergiile sezoniere si astmul. Aceste afectiuni nu se cauzeaza reciproc, insa sunt relationate. Pacientii au in comun sistemul imunitar scazut, sunt predispusi la dezvoltarea infectiilor fungice si a infectiilor stafilococice cutanate.

Factorii emotionali si stresul pot exacerba simptomele dermatitei atopice in anumite cazuri, insa nu sunt o cauza primara sau secundara a afectiunii.

Simptome

Diagnostic

Dermatita atopica este diagnosticata in general pe baza unui examen fizic si inspectie vizuala a pielii efectuate de un medic dermatologic. Istoricul familial al pacientului este relevant, de asemenea, pentru stabilirea diagnosticului.

O biopsie a pielii (prelevarea unei mostre de tesut cutanat pentru examinarea sa la microscop) este rareori utilizata pentru diagnostic. Numerosi pacienti cu dermatita atopica severa prezinta un nivel seric lgE ridicat si un numar anormal de celule albe numite eozinofile.

Se poate apela si la prelevarea topica de mostre cutanate cu ajutorul unui instrument special, care sa fie analizate in laborator pentru depistarea unei eventuale infectii stafilococice.

Tratament

-Abordarea terapeutica in dermatita atopica presupune, in principal, evitarea factorilor care declanseaza simptomele, ameliorarea pruritului si a inflamatiei si refacerea barierei cutanate. Totodata, o componenta importanta a tratamentului este si echilibrarea psihica a pacientului, prin inlaturarea anxietatii ce poate exacerba leziunile.

-Tratamentul medicamentos poate fi topic (consta in utilizarea de dermatocorticoizi, emoliente si inhibitorii de calcineurina) si sistemic (implicand administrarea de agenti imunomodulatori si antihistaminice). In cazul formelor severe, rezistente la tratamentele topice, se poate folosi si fototerapia.

Un tratament intensiv si eficient pentru dermatita atopica severa este si impachetarea zonelor afectate cu corticosteroizi topici si comprese umede, conform indicatiilor medicului dermatolog.

Important de retinut!

-Parteneriatul dintre medic si pacient este foarte important in controlul dermatitei atopice. Specialistul va sugera un plan de tratament bazat pe varsta pacientului, simptomele sale si starea generala de sanatate.

-Regimul de ingrijire corecta a pielii este un element-cheie in tratarea dermatitei atopice la adulti. Acesta implica utilizarea produselor de igiena recomandate de medic si aplicarea cremei emoliente dupa fiecare spalare, astfel incat pielea sa beneficieze constant de o hidratare corespunzatoare. Folosirea de prea multe sapunuri, lotiuni, parfumuri si substante astringente poate creste sensibilitatea pielii si agrava simptomele afectiunii.

-Consilierea psihologica poate fi de ajutor adultilor care au dezvoltat complexe de inferioritate din pricina acestei afectiuni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Astmul bronsic la adolescenti si adulti Bolile alergice la varstnici Alergiile alimentare Alergiile Eczema bebelusilor: informatii si recomandari Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Eczema Eczemele endogene Alergiile alimentare la copii Dermatita alergica de contact Dermatita de contact