Remedii naturale pentru varice

Actualizat: 27 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inainte de a incerca masuri extreme sau chirurgicale pentru indepartarea varicelor, probabil ar trebui sa dati o sansa tratamentelor naturiste.

Venele varicoase sunt vase de sange umflate, bombate si rasucite.

Daca suferiti de varice, va veti simti picioarele mai grele si umflate, iar pe zona unde se afla acestea este posibil sa simtiti mancarimi.

Desi ele apar cel mai des la nivelul picioarelor, pot fi prezente in orice parte a corpului.

Exista multiple tratamente, cu diferite grade de eficacitate care ajuta la ameliorarea varicelor.

Chiar si plantele medicinale pot contribui la vindecare.

Extract de castan salbatic

Castanul salbatic este unul dintre tratamentele naturale cel mai des utilizate pe scara larga pentru varice si insuficienta venoasa cronica.

Componentul activ din castanul salbatic este un compus numit aescin.

Aescinul blocheaza eliberarea de enzime care deterioreaza peretii capilarelor.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au utilizat extract de castan pentru tratarea varicelor, au simtit o imbunatatire evidenta a simptomelor.

Extractul de castan salbatic a dus la o reducere semnificativa a durerii si inflamatiei piciorului.

Reactiile adverse au fost de obicei, usoare si rare.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca extractul de castan salbatic a fost un mod eficient de tratament pe termen scurt pentru insuficienta venoasa cronica.

Totusi, nu s-a stabilit, in urma studiilor, daca extractul de castan ar putea reduce aparitia venelor varicoase.

Utilizarea naturala a castanului salbatic este considerata nesigura de specialisti si poate duce la greata, varsaturi, diaree, dureri de cap, convulsii, insuficienta circulatorie si respiratorie si chiar deces.

Ceaiul, frunzele, castanele si alte forme brute ale plantelor de castan ar trebui evitate.

Producatorii de suplimente naturiste elimina componentul toxic, esculina. Aceste produse se pare ca pot fi consumate in siguranta, desi au fost raportate cateva situatii in care s-au semnalat efecte secundare nocive.

Persoanele cu tulburari renale, boli hepatice sau ale sangelui, ar trebui sa evite castanul salbatic.

La femeile gravide si copii nu s-a confirmat ca ar fi sigura folosirea castanului salbatic.

Castanul salbatic nu trebuie sa fie combinat cu aspirina, clopidogrel, ticlopidina, pentoxifilina, warfarina si alte coagulante, cu exceptia situatiilor supervizate medical.

Extract din seminte de struguri


Extractul din seminte de struguri si scoarta de pin contin proantocianide oligometrice complexe, antioxidanti care au rolul de a consolida structura tesutului conjunctiv al vaselor de sange si de a reduce inflamatia.


Studiile sugereaza ca proantocianidele oligometrice complexe pot fi utile in tratarea a diverse probleme ale venelor.

Semintele din extract de struguri nu trebuie confundate cu cele din extract de grapefruit. Reactiile adverse cel mai des raportate sunt tulburarile digestive, cum ar fi greata, stomacul deranjat, etc.

Persoanele care sufera de boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, scleroza multipla si boala Crohn nu ar trebui sa foloseasca extract din scoarta de pin sau seminte de struguri (cu exceptia situatiei in care sunt supravegheate medical), din cauza efectelor acestora asupra sistemului imunitar.

Nu a fost confirmata folosirea in siguranta a extractului de seminte de struguri la femeile insarcinate, la cele care alapteaza sau la copii.

Extractul din coaja de pin sau din seminte de struguri nu ar trebui sa fie combinat cu medicamente care afecteaza sistemul imunitar sau corticosteroizii, cu exceptia persoanelor care sunt supravegheate medical.

Gotu kola


Gotu kola sau centella asiatica este o planta tropicala care imbunatateste vasele de sange si viteza de vindecare a plagilor.

Aceasta previne aparitia inflamatiilor cauzate de varice. In urma studiilor s-a confirmat eficacitatea plantei. Aplicarea locala a extractului de gotu kola s-a dovedit a fi foarte benefica.

Ghimpele


Acesta contine ruscogenis, un element care consolideaza colagenul din peretii vaselor de sange si imbunatateste circulatia sanguina.

Planta este utila pentru constructia vaselor de sange slabite, cum ar fi cazul celor largite, asociate cu varicele.


Efectele secundare ale ghimpelui pot include tulburari digestive, cum ar fi indigestia sau greata.

Persoanele cu hipertensiune arteriala sau hiperplazie benigna de prostata nu ar trebui sa foloseasca aceasta planta fara a consulta un medic.

Nu a fost stabilita siguranta ghimpelui la femeile gravide sau cele care alapteaza.

Ghimpele nu ar trebui luat cu medicamente pentru tensiunea arteriala crescuta, hiperplazie benigna de prostata sau inhibitori de monoanomine oxidaza, exceptie facand cazul in care exista supraveghere medicala.

Reflexologia


Reflexologia este o forma de activitate care se concentreaza in principal asupra masarii unor puncte reflexe ale picioarelor.

S-a confirmat in urma studiilor ca reflexologia are efect pozitiv asupra reducerii inflamatiei picioarelor.

Femeile insarcinate ar trebui sa consulte medicul inainte de a face reflexologie.

Unele surse considera ca nu ar trebui sa fie facuta reflexologie in primul trimestru de sarcina.

Infrumusetarea picioarelor afectate de venele varicoase


- Evitati ortostatismul prelungit. In cazul in care acesta este inevitabil, miscati-va picioarele cat de des puteti. Miscarea gleznei va stimula sangele din picioare si va impulsiona circulatia acestuia.

- Faceti plimbari regulate pentru a va consolida muschii picioarelor si a creste fluxul sanguin

- Evitati hainele care ar putea reduce fluxul de sange

- Pastrati-va un numar normal de kilograme. Astfel se va reduce presiunea asupra picioarelor.

- Pentru a ajuta la prevenirea umflarii picioarelor si gleznelor, reduceti aportul de sare

- Ridicati-va picioarele de cate ori este posibil, mai ales cand stati pe scaun

- Aplicati local alun vrajit pentru diminuarea disconfortului

- Suplimentele de ginko biloba, gotu kola sau ardei iute s-au dovedit a imbunatati circulatia sanguina

- Coenzima Q10 ajuta la oxigenarea tesuturilor si stimuleaza circulatia

- Vitamina C insotita de bioflavonoide si rutina ajuta la tratarea varicelor, reducand tendinta de coagulare a sangelui, accelerand vindecarea si consolidand vasele de sange

- Scoarta de stejar alb poate fi folosita pentru reducerea inflamarii venelor, pentru constructia tesuturilor si consolidarea vaselor de sange

- Acizii grasi esentiali ajuta la reducerea durerii si inflamatiei asociate cu varicele.


Citeste si despre:

Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta Venele varicoase (Scleroterapia) Boala varicoasa - varicele hidrostatice Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Cum poate fi prevenita formarea venelor varicoase Varicele esofagiene Sfaturi pentru diminuarea varicelor Varicele - cauze si simptome