Insuficienta venoasa

Actualizat: 22 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Venele sunt vase sangvine prin care sangele circula la nivelul bratelor, picioarelor si organelor interne catre inima. Insuficienta venoasa este o afectiune potrivit careia este afectat fluxul de sange prin vene. Aceasta boala poate fi cauzata de o serie de afectiuni ale venelor, in mod special, tromboza venoasa profunda (caracterizata prin existenta cheagurilor de sange din vasele sanguine) sau vene varicoase.

Cauze

Prin venele sanatoase curge un flux continuu de sange de la membrele inferioare spre inima. La nivelul picioarelor exista o serie de supape ale venelor (valvele venoase) care blocheaza circuitul invers al sangelui, actionand unidirectional. Insuficienta venoasa apare atunci cand sangele care circula prin vene este obstructionat de un cheag de sange sau daca exista scurgeri prin valvele venoase ale fluxului sanguin (care permit fenomenul de reflux al sangelui). In majoritatea cazurilor de insuficienta venoasa sunt implicate ambele situatii.

Cele mai frecvente cazuri de insuficienta venoasa sunt anterioare formarii venelor varicoase si cheagurilor de sange. In unele cazuri, slabiciunea muschilor piciorului determina sangele sa circule cu presiune prin vene, iar cu timpul venele se dilata si valvele se deterioreaza - fapte ce pot contribui la instalarea insuficientei venoase.

Simptome

- amorteli dureroase, crampe si senzatie de greutate la nivelul picioarelor;
- mancarime si furnicaturi;
- durerea se accentueaza la statul in picioare;
- durerea se amelioreaza cand picioarele sunt ridicate;
- umflarea picioarelor;
- eritem (roseata) pe picioare, glezne;
- pielea isi schimba culoarea in jurul gleznelor;
- apar varice superficiale;
- pielea de pe picioare si glezne se ingroasa;
- ulceratii la nivelul picioarelor, in special la nivelul gleznei.

Anumite medicamente si lipsa de activitate pot afecta muschii si venele de la picioare. Pacientii ar trebui sa ia in considerare semnele si simptomele de insuficienta venoasa inainte de a calatori sau inainte sa suporte o interventie chirurgicala - in acest caz este recomandabil ca medicul sa fie anuntat, indiferent de specializarea lui.

Factori de risc

Factorii de risc care pot contribui la instalarea insuficientei venoase:
- varsta inaintata;
- varicele;
- tromboza venoasa profunda anterioara (cheaguri de sange);
- istoricul familial medical (alti membrii ai familiei sufera de aceasta boala);
- obezitate;
- sedentarism;
- slabiciune musculara;
- sarcina;
- leziuni la nivelul picioarelor;
- cancer;

Tratament

Exista mai multe optiuni de tratament pentru insuficienta venoasa, acestea fiind recomandate in functie de cauzele declansatoare. Cel mai des aplicat tratament presupune purtarea de ciorapi elastici, medicinali. Acestia aplica o presiune asupra gleznei si partii inferioare a piciorului si imbunatateste fluxul sanguin venos, impiedicand umflarea picioarelor.

Ciorapii elastici sunt disponibili in farmacii, intr-o varietate destul de mare (ca lungime si elasticitate). Medicul curant va stabili tipul de ciorap elastic potrivit, in functie de gravitatea insuficientei venoase. In cazul in care este prezenta inflamatia, medicul va poate prescrie tratamente speciale pentru ameliorarea acesteia. Pentru a ameliora umflarea picioarelor cauzata de insuficienta venoase trebuie sa tineti picioarele ridicate deasupra nivelului inimii atunci cand stati culcat. Totodata, se recomanda adoptarea unui program de exercitii fizice, din care sa nu lipseasca mersul pe jos pentru imbunatatirea circulatiei.

Pierderea in greutate este o alta recomandare utila pentru tratarea insuficientei venoase, aceasta recomandare este benefica in special pacientilor care sufera de supraponderabilitate.
In cazul pacientilor cu insuficienta venoasa cauzata de cheaguri de sange, medicii prescriu anticoagulante sau medicamente care au rolul de a dilua sangele; acestea functioneaza si in cazul cheagurilor de sange deja formate, dar si pentru prevenirea formarii altora.

Prevenire

Prevenirea aparitiei insuficientei venoase este importanta mai ales daca in cadrul familiei exista un istoric medical al acestei afectiuni. Strategiile de prevenire a cheagurilor de sange va poate ajuta sa evitati insuficienta venoasa cronica. Metodele de prevenire difera de la pacient la pacient, din aceasta cauza medicul trebuie sa discute cu pacientul si sa elaboreze program personal de prevenire a insuficientei venoase.


Puteti contribui la prevenirea insuficientei venoase prin urmatorii pasi:
- mentineti-va o greutate corporala sanatoasa; pierdeti in greutate daca sunteti supraponderali;
- faceti cu regularitate exercitii fizice;
- daca fumati, incercati sa renuntati la fumat, deoarece afecteaza circulatia sanguina;
- protejati-va picioarele de eventuale leziuni sau accidentari;
- nu stai in picioare sau pe scaun intr-o singura pozitie pentru mult timp, ridicati-va si faceti miscare.


Citeste si despre:

Lubrefierea insuficienta a vaginului Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda Ti se umfla picioarele? Afla cat de grav este Sindromul posttrombotic Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sindromul nefrotic Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Venele varicoase (Scleroterapia) Venele Varicocelul - dilatatia venelor spermatice