Remedii naturale pentru crampele menstruale

Actualizat: 19 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Semne si simptome ale crampelor menstruale


Crampele menstruale sau dismenoreea sunt dureri care apar in zona abdominala si pelvina ca urmare a declansarii perioadei menstruale la femei.

Durerea variaza semnificativ de la o persoana la alta, in unele cazuri durerea fiind usoara iar in altele extrem de severa.

Crampele menstruale minore abia sunt resimtite si dureaza doar cateva ore. In astfel de cazuri, pricipalul simptom este doar un sentiment de balonare sau presiune in zona stomacului.

In urma crampelor menstruale severe rezulta durere pulsatila accentuata in zona abdominala inferioara (si in zona partii inferioare a spatelui) care poate interfera cu desfasurarea activitatilor zilnice. In aceste situatii, crampele pot dura, de obicei, una-doua zile.

Alte simptome care insotesc crampele menstruale includ: greata, varsaturile, ametelile si scaunele moi.

Cauze

In timpul menstruatiei, corpul elibereaza un hormon numit prostaglandia care determina contractia uterului, in scopul eliminarii mucoasei uterine. Acest hormon este una dintre principalele cauze ale crampelor menstruale.

Din motive inca necunoscute, femeile mai tinere experimenteaza dureri menstruale mai severe decat cele mai in vasta. Crampele severe, tind sa scada in intensitate o data cu varsta si dispar, deseori, dupa sarcina.

Alti factori care pot declansa durerile menstruale sunt: stresul, depresia, anxietatea si fumatul. Reducerea sau eliminarea acestor factori de risc ajuta la diminuarea acestor simptome.

Tratamente si remedii naturale la domiciliu

- Multe dintre femei aplica o compresa calda in partea inferioara a spatelui sau abdomenului pentru calmarea durerii si a disconfortului produs de crampele menstruale (se poate incalzi o tesatura cu fierul de calcat si apoi cand caldura este suportabila se va pune pe piele sau intr-un ciorap se vor pune boabe de orez crud care vor fi incalzite 1-2 minute la cuptorul cu microunde etc.).

- Pentru ameliorarea crampelor menstruale si a disconfortului implicat de sindromul premenstrual, se vor adauga 2 lingurite de flori uscate de musetel la o cana de apa clocotita. Amestecul se va lasa in cana timp de cel putin 5 minute. Este indicat ca infuzia sa se bea cu cel putin cateva zile inainte de inceperea cicului menstrual, si sa se bea 2 cani pe zi in timpul perioadei menstruale.

- Alimentele si suplimentele bogate in complexul de vitamine B, calciu, magneziu si zinc s-a demonstrat ca pot reduce balonarea, durerea si alte simptome determinate de crampele menstruale. In mod special calciul este cunoscut pentru mentinerea tonsului muscular si ameliorarea durerilor din timpul menstruatiei. De aceea, se recomanda zilnic un aport de 800 mg calciu echivalentul a trei cani cu lapte.

- Exercitiile fizice regulate sunt o modalitate naturala de diminuare a tensiunii musculare si de crestere a starii de spirit. Prin urmare, mentinerea unui program regulat de activitate fizica, inclusiv mers pe jos timp de 20 de minute, in fiecare zi, poate ajuta la reducerea severitatii crampelor menstruale.

- Ceaiul de radacina de ghimbir scade intensitatea durerii asociate cu crampele menstruale. Pentru calmare se va face un ceai dintr-un pumn de radacina de ghimbir care se va fierbe timp de 15 minute in apa clocotita. Amestecul se va strecura si se va bea, caldut.


Citeste si despre:

Cum scapi de durerile menstruale in doar 5 minute! Crampele abdominale pot fi un semn a unei urgente sau afectiuni grave Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Beneficiile busuiocului Beneficiile uleiului de ricin Cauze si tratament in durerea abdominala Ciclul menstrual normal 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Tulburari ale ciclului menstrual Ciclul menstrual neregulat si ovulatia Dereglarile ciclului menstrual Ciclul menstrual – probleme ce pot sa apara Problemele ciclului menstrual: cheagurile de sange, modificarile de culoare si de consistenta Ciclul menstrual Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual