7 remedii naturale pentru ameliorarea durerii

Actualizat: 03 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, sunt eficace pentru ameliorarea durerii, dar utilizarea pe termen lung a lor poate provoca diverse reactii adverse, uneori chiar dependenta.

Oamenii au folosit uleiuri esentiale, plante medicinale si alte terapii alternative ca remedii impotriva durerilor de sute de ani. Cercetatorii nu au explorat pe deplin toate aceste metode, dar anumite dovezi sustin faptul ca durerea poate fi inlaturata si cu ajutorul unor modalitati naturale.

Modalitati prin care durerea poate fi gestionata in mod natural si eficient, fara a se utiliza medicamente.

Uleiurile esentiale

Uleiul esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda este folosit de mult timp ca un remediu natural pentru ameliorarea durerii, anxietatii si a tulburarilor de somn. Un mic studiu efectuat in anul 2012 a constatat ca prin inhalarea uleiului esential de lavanda durerea asociata cu migrenele poate fi diminuata comparativ cu uleiurile placebo.

Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca acest ulei are efecte antiinflamatorii, antialgice si antioxidante.

Trebuie cunoscut faptul ca uleiurile esentiale nu trebuie ingerate, deoarece pot fi toxice. De asemenea, aplicarea locala a acestora trebuie facuta doar in solutii diluate, deoarece pot sa apara iritatii.

Uleiul esential de rozmarin

Unii cercetatori afirma ca din planta de rozmarin se pot realiza uleiuri esentiale si diferite extracte ce pot ajuta la tratarea durerilor de cap, a durerilor musculare, osoase dar si a convulsiilor.

Rozmarinul poate sa reduca inflamatia, sa relaxeze musculatura neteda si sa imbunatateasca memoria. Cercetatorii sugereaza ca planta actioneaza asupra receptorilor din creier ce sunt implicati in formarea senzatiei dureroase.

Uleiul esential de menta

Anumite cercetari au ajuns la concluzia ca menta are efecte antialgice, antiinflamatorii si antimicrobiene. Compusii activi din uleiul de menta includ carvacrol (cimofenol), mentol si limonen.

Cel mai frecvent, uleiul esential de menta este folosit sub forma diluata pentru a fi aplicat direct pe piele in timpul masajului. Cateva studii efectuate in 2015 au ajuns la concluzia ca acest mod de utilizare poate duce la calmarea spasmelor musculare si a durerii asociate, dar si a problemelor produse de artrita.

De asemenea, s-a constatat ca uleiul de menta aplicat pe tample si frunte poate reduce durerea de cap si senzatia de tensiune.

Uleiul de menta nu trebuie aplicat pe rani deschise, putand produce reactii alergice. In plus nu se recomanda utilizarea sa in apropierea copiilor.

Uleiul esential de eucalipt

Se considera ca uleiul esential de eucalipt poate ajuta la indepartarea durerii si a inflamatiei. Astfel, un studiu din 2013 a constatat ca inhalarea uleiului de eucalipt pentru 30 de minute pe zi timp de 3 zile, a reusit sa reduca considerabil durerea la pacientii ce au suferit interventii chirurgicale la nivelul genunchiului.

Este foarte important sa se stie ca produsele pe baza de eucalipt pot produce agravarea astmului si nu este recomandata utilizarea lor in jurul copiilor sau animalelor. Ca orice alt ulei esential, nu trebuie ingerat si nu trebuie aplicat pe piele fara a fi diluat.

Cuisoarele

Cuisoarele sunt folosite in mod traditional de foarte mult timp. Acestea sunt obtinute din arborele Eugenia caryophyllata si au fost folosite ca remediu pentru ameliorarea durerilor dentare.

Un studiu efectuat in anul 2006 a relatat ca gelul pe baza de cuisoare este la fel de eficient ca si gelurile pe baza de benzocaina, folosite de catre stomatologi pentru reducerea durerii.

Cercetatorii au aplicat gel pe baza de benzocaina, gel pe baza de cuisoare sau un gel placebo in interiorul gurii participantilor.

Acestia au raportat reducerea durerii doar in cazul gelurilor cu benzocaina si cuisoare.

De asemenea, se poate considera ca acest condiment poate avea rezultate antioxidante, antiinflamatoare, antifungice si antivirale, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a se pune o concluzie sigura.

Ghimbirul

Ghimbirul sau Zingiber officinale reprezinta o planta a carei radacini ar putea ajuta la diminuarea durerii in mod natural. Se estimeaza ca ingerarea a doua grame de ghimbir pe zi poate reduce semnificativ durerea produsa de febra musculara.

Efectele maxime se pot obtine dupa consumarea ghimbirului pentru o perioada de cel putin cinci zile. De asemenea, cercetatorii sugereaza ca ghimbirul poate accelera recuperarea si reduce inflamatia.

Ghimbirul poate fi introdus in alimentatie ca atare sau sub forma de ceaiuri si suplimente. Totusi medicul trebuie consultat inainte de utilizarea oricaror suplimente alimentare. Exista riscul ca acestea sa aiba efecte secundare sau sa poate interactiona cu medicamentele existente.

Spilcuta

Spilcuta este o planta medicinala utilizata frecvent pentru tratarea febrei, a durerilor de cap, a artritei reumatoide, a durerilor de dinti, a durerilor de stomac, dar si pentru stimularea secretiei lactate. Spilcuta contine compusi ce reduc inflamatia si spasmele musculare. Compusii activi regasiti in cantitati mari includ flavonoidele si lactonele sesquiterpenice.

Analizele realizate cu privire la aceasta planta au relatat ca florile si frunzele sale au proprietati analgezice si antiinflamatoare.

Totusi, solicitarea sfatului medical este foarte importanta inainte de a consuma aceasta planta, deoarece poate provoca reactii adverse, cum ar fi durerile abdominale, greata, varsaturile si riscul crescut de sangerare.

Turmenicul

Ingredientul activ din turmenic este curcuma. Un studiu mic efectuat in 2014 a constatat ca extractul de curcuma este la fel de eficace ca si ibuprofenul pentru tratarea durerii asociate cu osteoartrita.

Turmenicul este, de asemenea, un remediu eficace pentru reducerea inflamatiei. Acesta poate fi inclus in dieta sub forma sa naturala sau poate fi adaugat in sucuri sau diferite smoothie-uri.

Acupunctura

Acupunctura este o terapie alternativa utilizata pentru reducerea durerii. Cel mai frecvent, aceasta metoda este utilizata in cazul durerilor lombare, de gat, de cap sau pentru a diminua simptomele osteoartritei.

Un studiu din 2018 a relevat ca acupunctura este o modalitate eficienta prin care durerea cronica poate fi gestionata.
Cercetatorii sunt de acord cu faptul ca aceasta terapie diminueaza durerile musculo-scheletice, cefaleea si durerile de la nivelul genunchiului. Pentru alte tipuri de durere sunt necesare mai multe studii suplimentare.

Yoga

Yoga este o modalitate de meditatie fizica ce poate oferi multiple beneficii, printre care si limitarea durerii in mod natural.

Aceasta modalitate include exercitii de respiratie, auto-ingrijire si diferite metode de relaxare. Oamenii de stiinta din domeniu afirma ca yoga are rezultate extrem de bune in cazul durerilor de spate si de gat. Pe langa reducerea durerii, meditatia poate ajuta la depasirea depresiei si la imbunatatirea calitatii vietii.

Concluzii

Medicamentele contra durerii pot fi foarte utile, dar vin la pachet cu anumite efecte adverse. Atunci cand durerea nu este extrem de severa si nu necesita interventie medicala, trebuie stiut faptul ca exista anumite modalitati naturale ce o pot diminua. Alternativele naturale cele mai bune includ uleiurile esentiale, plantele medicinale si chiar tehnicile de meditatie.

Totusi, daca durerea persista, se agraveaza sau este asociata cu alte simptome, trebuie solicitata parerea unui medic specialist. Descoperirea cauzelor ce o produc poate duce la oferirea unui tratament adecvat, astfel imbunatatindu-se perspectiva asupra vietii.


Citeste si despre:

Remedii naturale pentru varice Cele mai bune remedii naturale pentru pielea iritata si mancarimi Remedii naturale pentru durerile de sinus 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa Remedii naturale pentru insomnie Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Remedii naturale pentru a calma simptomele sinuzitei Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari Remedii naturiste pentru diaree si constipatie Remedii naturiste pentru tulburarile de somn Cele mai populare uleiuri esentiale