A avea in ingrijire o persoana cu Boala Alzheimer, sau cu un alt tip de dementa, poate fi un traseu lung, stresant si dificil din punct de vedere emotional.
Dar trebuie sa stii ca nu esti singur in aceasta lupta. La fiecare 3 secunde, cineva, la nivel global, dezvolta acest tip de afectiune.
In prezent, la nivel mondial, in statistici exista peste 50 de milioane de persoane care sufera de dementa, aceasta fiind, totodata, a cincea principala cauza a decesului. Conform statisticilor, se asteapta ca la fiecare interval de 20 de ani aceste numere sa se dubleze.
In Romania, aceasta maladie afecteaza intre 270.000 - 300.000 de persoane diagnosticate, la care se adauga cei nediagnosticati sau ingrijiti de familie.
Asistenta de care au nevoie aceste persoane este, adesea, coplesitoare.
Pe masura ce abilitatile cognitive, fizice si functionale ale unei persoane dragi se diminueaza, este usor sa te simti inghitit de un val de suprasolicitate fizica si emotionala, in care iti neglijezi propriile nevoi.
Asistenta pe care o oferi te poate supune la un risc crescut in a dezvolta afectiuni majore, si multi ingrijitori ai persoanelor cu Boala Alzheimer sufera de depresie, de niveluri de stres ridicate, si chiar de sindrom burnout.
A cauta ajutor si suport pe parcursul acestui traseu nu trebuie privit drept un lux, pentru ca este, in fapt, o necesitate.
Sa acorzi ingrijire persoanelor cu Boala Alzheimer sau alt tip de dementa poate fi perceput, adesea, drept o succesiune de experiente de pierdere si chiar de doliu, pe masura ce asisti la modul in care cineva drag isi pierde amintirile, iar functiile cognitive si se deterioreaza.
Persoana cu dementa va suferi schimbari si se va comporta diferit, uneori in moduri tulburatoare sau suparatoare. Atat pacientii, cat si ingrijitorii lor, vor fi surprinsi de un val emotional de confuzie, frustrare sau tristete.
Pe masura ce afectiunea avanseaza prin diferitele stadii, nevoile persoanei dragi de a fi ingrijite vor creste, iar responsabilitatile financiare pot deveni o provocare. In aceeasi masura, extenuarea, stresul si izolarea pot deveni coplesitoare.
Concomitent, abilitatile persoanei ingrijite de a arata recunostinta se vor diminua gradual, pana in punctul in care profesarea acestei meserii poate parea o datorie lipsita de impliniri.
Pentru multe persoane, insa, traseul profesional in asistenta oferita persoanelor cu dementa aduce cu sine o serie de satisfactii personale majore.
Acordarea ingrijirii este o pura manifestare a iubirii
A ingriji persoana cu Alzheimer sau dementa va conecteaza la un nivel personal. Daca erati deja apropiati, va va aduce mai aproape. Daca nu erati apropiati, va poate ajuta sa va rezolvati diferentele, sa gasiti iertarea si sa construiti noi amintiri cu acest membru al familiei.
Iti schimba perspectiva asupra vietii
Actul ingrijirii te poate ajuta sa-ti apreciezi mai mult propria viata. Multi oameni isi vor modifica, ulterior, ierarhia prioritatilor. Grijile de zi cu zi, care candva pareau importante, palesc in intensitate, iar ei decid sa-si concentreze energia pe lucrurile care sunt cu adevarat importante in viata.
Confera un sens al implinirii si al scopului personal
Asistenta oferita unei persoane suferinde te va face sa te simti apreciat. Va adauga structura si insemnatate vietii tale. Fiecare zi va fi una in care tu vei face diferenta in viata acestei persoane, chiar si atunci cand nu mai este capabila sa-si exprime recunostinta fata de tine.
Asistenta in stadiul incipient al Bolii Alzheimer
In stadiile incipiente ale bolii, asistenta nu este intotdeauna absolut necesara. Este stadiul in care rolul ingrijitorului este de a ajuta persoana afectata sa proceseze si sa integreze impactul diagnosticului asupra vietii sale, sa-si etapizeze metodic viitorul, si sa se mentina cat mai activa, sanatoasa si implicata cu putinta.
Acceptarea diagnosticului
Acceptarea diagnosticului de Boala Alzheimer sau al dementei este la fel de dificil pentru membrii familiei, pe cat este pentru pacient. Oferiti-va timp pentru a putea procesa emotiile, tranzitia spre noua situatie, dar nu lasati negarea sa va opreasca din a cauta tratament timpuriu.
Infruntarea emotiilor conflictuale
Sentimentele de furie, frustrare, neincredere, negare si frica sunt comunain stadiile incipiente. Lasati persoana afectata sa isi exprime natural emotiile, incuranjand-o sa urmeze activitati care sa le ofere un scop vietii.
Pregatiti-va pentru drumul care se intrevede la orizont
Primind sprijinul necesar, persoana afectata de maladia uitarii isi poate mentine autonomia in perioada de la debutul afectiunii.
Cu toate acestea, regresia cognitiva si fizica se traduce prin faptul ca, ulterior, se va ajunge in punctul in care vor avea nevoie de asistenta din ce in ce mai mult.
Este stadiul in care progresia bolii solicita tot mai des prezenta ingrijitorului in preajma persoanei afectate.
Pacientul va suferi pierderi de memorie mai dese si extensive, va incepe sa se rataceasca chiar si in medii familiare, isi va pierde abilitatea de a conduce un automobil, si va esua gradual in a-si recunoaste prietenii si familia.
Pe masura ce pacientul isi pierde din autonomie, persoana care ii ofera asistenta va trebui sa compenseze, iar acest lucru va deveni, in timp, o reala provocare.
Nu ezita sa ceri ajutorul
Nu poti face asta singur. Este important sa te adresezi celorlalti membri ai familiei, prieteni sau organizatii voluntare, care sa te ajute cu preluarea unora dintre sarcini. Programeaza-ti pauze pentru propria sanatate, si nu-ti neglija propriile interese si nevoi. Asta nu inseamna ca nu ramai loial sau ca neglizeji persoana pe care o ai in grija. Luandu-ti pauzele necesare, vei putea, la randul tau, sa te implinesti emotional prin ajutorul pe care il oferi, fara a-l lasa sa iti acapareze intreagul spatiu personal.
Dezvolta o rutina sanatoasa
A avea o rutina zilnica si activitati constante ii va oferi pacientului suferind de dementa un sens al organizarii, si va usura munca ingrijitorului persoanei.
Este util sa se pastreze un sens de familiaritate al spatiului de locuit, si al obiectelor inconjuratoare, precum si al activitatilor uzuale repetitive, cum ar fi imbracatul, legatul sireturilor, tragerea draperiilor dimineata sau ascultatul muzicii inainte de culcare.
Provocarile in comunicare
In evolutia acestei boli sunt momente in care pacientul isi va gasi cu mare dificultate firul logic al gandurilor si formularea unor simple fraze va fi o sarcina aproape imposibila. Ingrijitorul va trebui sa fie rabdator, apeland la citirea limbajului corporal pentru a putea comunica mai usor, sa evite intrebarile de tipul „ ...iti amintesti ce ai facut aseara? ”, pentru a evita situatia in care bolnavul sa se simta umilit, sa asculte cu atentie, si sa mentina linia respectului, evitand glumele nepotrivite sau sarcasmul.
Asistenta in stadiul avansat al Bolii Alzheimer
Pe masura ce maladia avanseaza, persoana afectata va avea nevoie de atentie si ingrijire continua. Va avea dificultati in a manca, va fi vulnerabila la infectii si nu isi va putea exprima nevoile. Este stadiul in care nevoile sporite ale pacientului vor depasi capacitatea unui singur ingrijitor, si va trebui luata in considerare varianta unui centru de ingrijiri paliative.
Nu iti neglija propriile nevoi
A ingriji un pacient cu dementa este, cu siguranta, una dintre cele mai grele sarcini pe care le poate avea o persoana. Pentru a combate stresul si a-ti eleva nivelul energiei si moralul, e benefic sa activezi mecanismul automat de relaxare al corpului. Plimbarile in natura, conexiunea cu alti oameni, exercitiile de yoga, de mindfulness si propriile hobby-uri, iti pot recalibra universul interior si readuce linistea.
Bibliografie:
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/alzheimers-disease-a-guide-to-diagnosis-treatment-and-caregiving
http://www.mayoclinic.com/health/alzheimers-caregiver/AZ00018
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.