Boala Alzheimer - cauze si factori de risc

Actualizat: 21 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este boala Alzheimer


Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa caracterizata prin reducerea capacitatilor cognitive si comportamentale. Este o boala incurabila, care progreseaza in timp, iar cei mai multi pacienti sunt diagnosticati dupa varsta de 65 de ani.

Manifestarile acestei boli includ pierderi de memorie, dezorientare, dificultati in efectuarea activitatilor si in vorbire.

Exista aproximativ 24 de milioane de oameni pe Glob care se confrunta cu aceasta boala, ceea ce determina un interes crescut al specialistilor in a identifica posibilele cauze si factori de risc.

Care sunt posibilele cauze?

Acumularea placilor de amiloid

Amiloidul este o proteina care in mod normal este inlaturata de la nivelul creierului prin intermediul microgliilor – celule protectoare ale sitemului nervos. Acumularea anormala a acestei proteine poate fi datorata unor mutatii genetice, traume cerebrale sau alterarii functiei microgliilor.

Odata ce placile de amiloid afecteaza hipocampul devin evidente manifestarile bolii, deoarece aceasta structura nervoasa este implicata in formarea, stocarea si evocarea amintirilor. De asemenea, hipocampul are un rol essential si in orientarea in spatiu.

Proteina tau si microtubulii

Celulele nervoase (numite neuroni) contin un sistem propriu de transport, reprezentat de microtubuli. Acestia sunt calea prin care moleculele, nutrientii si informatia nervoasa sunt transmise in cadrul neuronilor si de la un neuron catre ceilalti.

O proteina fibrilara numita tau este responsabila de mentinerea stabilitatii microtubulilor. Structura chimica a proteinei tau este alterata la persoanele care au boala Alzheimer. Acest lucru duce la instabilitatea si dezintegrarea microtubulilor si pierderea functiei de transport a neuronilor. Fenomenul poate fi responsabil de pierderea memoriei, dar mai multe studii sunt necesare pentru a determina daca aceasta este o cauza directa a bolii.

Factori genetici

O forma a bolii Alzheimer care afecteaza oameni in jurul varstei de 30-40 de ani a fost corelata cu mutatii ale unor gene de pe cromozomii 1, 14 si 21, care ar fi responsabile cu producerea de amiloid. Astfel, aproximativ 50% din oamenii care au un parinte diagnosticat cu Alzheimer la aceasta varsta vor mosteni mutatia si vor dezvolta afectiunea.

O alta gena de pe cromozomul 19, numita APOE creste riscul de a avea Alzheimer, in functie de varianta in care este prezenta. Exista teste de sange care pot determina existenta variantelor cu risc, dar acestea nu garanteaza aparitia bolii.

Factori de risc asociati

Infectiile

Studiile au aratat ca anumite infectii cronice, care duc la inflamatie si distructie neuronala pot fi un factor de risc. Microorganismele implicate ar fi bacteria Borrelia burgdorferi (cunoscuta mai ales pentru transmiterea bolii Lyme, prin intermediul capuselor) si virusul Herpes simplex. Mecanismul responsabil este dat de faptul ca amiloidul este o proteina care are efect antimicrobian si se acumuleaza pentru a opri infectia.

Depresia

A fost asociatata cu mai multe tipuri de dementa, printer care si boala Alzheimer. Studiile arata ca un episode de depresie creste riscul de boala Alzheimer cu aproximativ 90%, iar 2 sau mai multe episoade aprope dubleaza acest risc. Un alt studiu efectuat in Suedia, care a urmarit 800 de femei din anul 1968 pana in anul 2012 a aratat ca femeile care avusesera un episode de depresie pana la varsta de 20 de ani erau de 3 ori mai predispuse sa dezvolte Alzheimer.

Traumatismele craniene

Trauma craniana moderata sau severa a fost documentata ca fiind un factor de risc pentru boala Alzheimer si alte tipuri de dementa. Explicatia ar fi ca neuronii afectati elibereaza amyloid in spatial extracelular, proteina formand ulterior placi. Un studiu care a urmarit 7000 de veterani a subliniat faptul ca cei care suferisera traumatisme craniene au avut un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta o forma de demnta pe parcursul vietii.

Diabetul de tip 2

Din cauza ratei mari a obezitatii si sedentarismului diabetul de tip 2 este o afectiune destul de des intalnita. Aceasta consta in tulburarea secretiei de insulina din pancreas sau in rezistenta celulelor la efectul acestui hormon, consecinta principala fiind hiperglicemia. Pe langa efectele nefavorabile asupra multor altor oragane si functii ale organismului, exista studii care au aratat ca diabetul ar putea fi o cauza directa a bolii Alzheimer. De exemplu, insulina are un rol critic informarea placilor de amiloid si este de asemenea implicata si in fosforilarea proteinei tau.

Altfel spus, daca in cadrul organismului rezistenta la insulina poate duce la diabet zaharat de tip 2, la nivelul creierului aceasta poate duce la formarea placilor de amiloid si dezvoltarea bolii Alzheimer.

Medicamente din clasa benzodiazepinelor

Benzodiazepinele sunt medicamente folosite in modificarea activitatii neuronilor care declanseaza reactii de stress si anxietate. Sunt utilizate in afectiuni precum insomnia, epilepisa si tulburarile anxioase. Acestea cresc efectul unui neurotransmitator numit acid gama-aminobutiric(GABA), care are un rol calmant asupra sistemului nervos.
Un studiu care a analizat medicatia folosita de pacienti cu boala Alzheimer cu 5-6 ani inainte de diagnostic a demonstrat faptul ca cei care au fost tratati cu benzodiazepine intre 3 si 6 luni au avut un risc mai mare cu 32% de a dezvolta boala, iar cei tratati cu aceste medicmente pe o durata de mai mult de 6 luni au avut o crestere a riscului cu 84%.

Concluzii

Boala Alzheimer rezulta din interactiunea a numerosi factori genetici si de mediu, cercetarile efectuate pentru a ii intelege mai bine mecanismele fiind in continua desfasurare. Desi la momentul actual nu se poate prezice cu certitudine aparitia acestei afectiuni, exista totusi elemente care pot orienta spre recunoasterea implicarii genetice si un stil de viata responsabil ca mijloc de preventie.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/alzheimers-disease#diagnosis
https://emedicine.medscape.com/article/1134817-overview
https://reference.medscape.com/viewarticle/967983
https://www.health.harvard.edu/blog/whats-the-relationship-between-diabetes-and-dementia-202107122546
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/two-types-of-drugs-you-may-want-to-avoid-for-the-sake-of-your-brain
https://www.healthline.com/health/alzheimers-disease-causes#amyloid-plaques
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262809#uses


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Legatura dintre boala Alzheimer si diabet zaharat Boala Alzheimer, cea mai raspandita boala neurodegenerativa Factorii de risc si semnele precoce ale dementei Alzheimer Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Semnele timpurii ale bolii Alzheimer Boala Creutzfeldt-Jakob - afectiune degenerativa a creierului Ce este boala Creutzfeldt-Jakob? Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala