Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne

Actualizat: 06 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta alunitele sau stiintific spus, nevii pigmentari?


Nevii pigmentari sunt determinati de grupuri celulare care apar sub forma de excrescente pe diferite zone de tegument , scalp, axile, intre degete sau subunghial, intr-un numar variabil intre 10 si 40, majoritatea pana la varsta de 50 de ani. Pot avea forme si culori diferite (maro, negru, cafeniu, rosu, albastru sau culoarea tegumentului), iar evolutia lor este variabila, in unele cazuri cu posibilitate de malignizare.

Alunitele rosii

Alunitele rosii (cunoscute si ca angioame ciresii, angioame senile sau pete Campbell de Morgan) reprezinta de asemenea, o astfel de proliferare celulara la nivelul tegumentului, insa de origine vasculara. Etiologia acestora este destul de vasta si inca in studiu, de la procesul de inaintare in varsta pana la sarcina, efectul climatic tropical, reactia grefa contra gazda aparuta posttransplant sau expunerea la substante chimice. Sunt localizate preponderent pe trunchi si extremitatea cefalica si se prezinta sub forma de papule rosii, lucioase, in cupola.

Manifestari, semne si simptome

Majoritatea angioamelor ciresii sunt asimptomatice, sunt de natura benigna, ceea ce trimite pacientul la medic pentru rezolvarea lor fiind aspectul estetic sau riscul hemoragic in cazul unui traumatism local. Denumirea lor provine de la aspectul caracteristic pe care il determina capilarele dilatate care le formeaza, iar culoarea rosie poate varia spre albastru sau violet si nu se albesc la vitropresiune.

De obicei nu depasesc 1-5 mm si se dezvolta pe spate sau abdomen, rar au alte localizari cum ar fi scalpul, mainile sau picioarele. Trebuie diferentiate de angioamele paianjen care se prezinta sub tot sub forma unei alunite rosiatice, dar cu extensii in retea de culoare rosie si pot fi semn de afectare hepatica.

Cauze

Factorul genetic este considerat a fi principalul determinant al angioamelor Cumpbell.
Inaintarea in varsta a fost corelata in multe cazuri clinice cu aparitia si dezvoltarea acestor angioame, in special dupa 40 de ani.
Expunerea la substante chimice precum bromurile, iperita, 2 butoxietanol sau unele substante de uz medical au fost de asemenea, incriminate pentru aparitia acestora.

Studii clinice au demonstrat aparitia mai frecventa a acestora in sarcina sau la pacientii care au dezvoltat diabet zaharat. Transplantul de organe, in special cel hepatic si reactia de respingere a acestuia de catre organism a fost identificat la pacientii care au prezentat la examenul clinic si angioame ciresii.

Diagnostic

In momentul consultului, medicul dermatolog va examina leziunea respectiva cu un dermatoscop stabilind natura benigna sau maligna a acesteia in functie de aspectul clinic corelat cu eventualele modificari sau simptome descrise de pacient. In cazuri rare de diagnostic incert se recurge la biopsie pentru determinarea exacta a patologiei.

Cand sa consultam un medic dermatolog?

Natura benigna a acestor tipuri de nevi pigmentari nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Consultul dermatologic se indica atunci cand la nivelul acestora apar fenomene inflamatorii, senzatie de durere si disconfort, cresterea numarului si a dimensiunilor, modificari in ceea ce priveste forma si culoarea angioamelor ciresii.

Exista anumite forme de debut a carcinoamelor tegumentare in stadii incipiente care pot avea caracteristici similare alunitelor rosii, acestea fiind reprezentate de melanomul malign cutanat, nevul Reed sau botriomicomul. Mentionati daca exista antecedente de tipul nevilor pigmentari in familia dumneavoastra, daca membrii acesteia au avut cancer de piele si daca leziunea pe care o aveti a aparut recent sau a fost prezenta de la nastere.

Important este in acest caz sa se faca o diferenta clara intre modul de manifestare a acestor tipuri de modificari cutanate. Angioamele ciresii nu au evolutie maligna, nu cresc in dimensiune, nu determina durere, prurit si nici nu prezinta semne de sangerare spontana. In cazul in care aceste manifestari survin este indicat sa fie consultat un specialist in tratarea patologiei tegumentare si anume un medic dermatolog. Desi nu au potential malign, aparitia unor astfel de angioame intr-un numar mare, brusc, poate indica un posibil proces tumoral dezvoltat la nivelul organelor interne.

Tratament si monitorizare

Aspectul estetic sau traumatismul local urmat de sangerarea considerabila a acestora deoarece sunt formate din numeroase capilare, sunt principalele motive pentru care pacientii se prezinta la medic.

Ce ar trebui sa urmariti periodic, aproximativ o data pe luna, in ceea ce le priveste sunt urmatoarele aspecte dupa algoritumul ABCDE (asimetrie, delimitari/bordura formatiunii pigmentare, culoare, diametru, evolutie) : simetria celor doua jumatati ale formatiunii, cresterea in dimensiune, modificarea formei si/sau a culorii, sangerarea spontana in lipsa unui traumatism local, durere sau prurit la nivelul leziunii. Pentru zonele mai dificil de observat o oglinda va poate fi de folos.

Indepartarea angioamelor ciresii se poate face prin mai multe metode. Efectul termic, respectiv electrocauterizarea (arderea folosind curent electric) sau criochirurgia (inghetarea cu azot lichid) sunt printre procedurile frecvent folosite. Se mai utilizeaza operatia cu laser efectuata in mai multe sedinte in functie de numarul de angioame si excizia clasica folosind bisturiul.

In cazul in care urmariti vizual evolutia in timp a angioamelor si constatati aparitia unor modificari in ceea ce priveste aspectul sau senzatia de disconfort cauzata de acestea, consultati un medic dermatolog pentru a exclude alte patologii sau debutul unui cancer de piele.

Metode de protectie pentru evitarea evolutiei nefavorabile a angioamelor rosii

Identificati pentru inceput daca pe tegumentul dumneavoastra se gasesc formatiuni de tipul celor amintite mai sus. Daca da, urmariti in mod constant evolutia in timp a acestora precum si aparitia unor alte leziuni similare sau cu un aspect diferit fata de acestea. Interesati-va daca in familia dumneavoastra exista alti membri care au/ au avut formatiuni tegumentare benigne sau maligne.

O alta modalitate pentru evitarea evolutiei nefavorabile a angioamelor ciresii sau a altor tipuri de nevi pigmentari este protejarea de radiatiile ultraviolete naturale sau artificiale, evitati expunerea la soare in intervalul 10:00- 16:00, folositi protectie solara,evitati bronzarea artificiala, expunerea pe perioade indelungate sau cea de scurta durata, dar la orele de varf cand radiatiile solare au cea mai mare intensitate.

Concluzii

Angioamele ciresii, cunoascute si sub denumirea de angioame senile sau pete Cumpbell de Morgan resprezinta un tip de nevi pigmentari de provenienta vasculara, au natura benigna de obicei fara o evolutie spre maligitate, motiv pentru care sunt considerate inofensive si nu reprezinta o sursa de ingrijorare.

Este bine sa identificati daca aveti astfel de formatiuni, sa va interesati despre existenta in familie a unor forme de patologie tegumentara, urmariti periodic evolutia angiomelor de pe tegumentul dumneavoastra si consultati un medic dermatolog daca ati constatat anumite modificari in dezvoltarea acestora. Protejati-va tegumentul de radiatiile solare, de expunerea la substante chimice precum bromurile si evitati traumatismele locale ale zonelor respective.

https://www.healthline.com/health/cherry-angioma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895217/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/moles/symptoms-causes/syc-20375200
https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/skin-mole-normal


Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Informatii esentiale despre melanomul malign Dermabraziunea 9 metode de a-ti evalua sanatatea Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare Negii si negii plantari Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Cancerul de piele nemelanomatos Dermatoscopia, metoda simpla si precisa in evaluarea leziunilor cutanate Cauze care determina aparitia verucilor Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani Analize medicale recomandate femeilor peste 60 de ani Ce sunt semnele din nastere si de ce apar?
Cere sfatul medicului ×