Cand devin alunitele periculoase?

Publicat: 26 Iunie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Nevii melanocitari, numiti popular alunite, reprezinta o acumulare in piele a celulelor pigmentare, celule derivate din melanocite, celulele ce ne dau culoarea pielii si care au rol in protectia pielii de actiunea radiatiilor ultraviolete.

Aparitia lor are legatura si cu factorul genetic, insa principalul vinovat de aparitia lor si mai ales de modificarea acestora este radiatia ultravioleta prin expunerea necontrolata la soare.

Soarele, sau mai exact expunerea necontrolata la soare, creste riscul de aparitie a melanomului sau a altui tip de cancer de piele. Totodata, razele ultraviolete ale soarelui cauzeaza si imbatranirea prematura a pielii prin zbarcire si pete.

Concret, trebuie sa retinem ca efectul radiatiilor ultraviolete (UVA si UVB) este principalul factor cancerigen pentru piele. Orice arsura solara avuta in copilarie creste riscul de dezvoltare a cancerului de piele in viata adulta.

Trebuie de asemenea, subliniat ca soarele este principalul factor care actioneaza direct asupra alunitelor, fie le schimba culoarea, fie le poate spori numarul.

Alunitele sunt de mai multe tipuri, unele sunt de culoare maro, altele brun sau roz, iar unele sunt negre. Pot sa fie rotunde, ovale sau usor neregulate, unele sunt mici, altele mari, cu par sau fara par.

Este esential sa le urmaresti, sa te autoexaminezi periodic in oglinda, iar o data pe an sa mergi la medicul specialist dermatolog pentru un control al acestora.

In cazul in care observi ca o alunita si-a modificat forma, culoarea sau ca si-a schimbat marimea in cateva luni, sau mai rau, ca sangereaza si este dureroasa, este obligatoriu mergi la medic. Toate acestea sunt semne de alarma care pot prevesti un cancer de piele.

Cand devin alunitele periculoase pentru sanatate

Sunt cazuri in care o alunita poate sa sufere anumite transformari. Alunitele cu modificari se numesc nevi atipici sau alunite atipice, iar prezenta acestora si numarul mare inseamna prezenta unor posibili factori de risc pentru aparitia unui melanom la persoana respectiva.

Melanomul este o forma agresiva de cancer al pielii care daca este diagnosticat precoce are mari sanse de tratare.

Mare atentie! O alunita care nu seamana cu celelalte, creste repede, agresiv chiar, si-a schimnat culoarea, forma, marginea, poate sa insemne existenta unui melanom.

Trebuie sa mergi la medic obligatoriu daca observi o alunita neobisnuita, care indeplineste criteriile ABCDE:

• Asimetrie,
• Borduri (margini) neregulate,
• Culoare neomogena, pestrita,
• Diametru peste 6 mm,
• Evolutie (modificare) rapida a formei dimensiunii sau culorii

Preventie

• Aplica crema cu factor de protectie care sa te protejeze atat de UVA, cat si de UVB, cu SPF (factor de protectie solar) cel putin 15. In functie de tipul de piele, alege crema de protectie.

Cel mai bine este sa o cumperi din farmacii si sa ceri sfatul farmacistului, acesta iti poate recomanda o crema in functie de pielea ta. De asemenea, trebuie sa reaplici crema de protectie din 2 in 2 ore cand stai la soare sau chiar si in zilele innorate, fie la mare, fie la munte.

• Ai mare grija la alunitele care apar dupa varsta de 20 de ani.

• Mergi periodic la medicul dermatolog pentru controale de rutina. Cu ajutorul dermatoscopului, acesta poate specifica daca o alunita este sau nu semn de ingrijorare.

• Nu sta la soare fara protectie adecavata. Poarta haine deschise la culoare, protectoare, cu maneci lungi, palarii cu boruri largi si ochelari de soare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Citeste si despre:

Cum sa recunosti alunitele periculoase Autoevaluarea alunitelor - cand e cazul sa mergi la medic Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele Cancerul de piele: melanomul malign Ai mai multa grija de pielea ta din interior Efectul stresului asupra pielii si cum ne putem pastra aspectul sanatos al pielii de-a lungul vietii Ai colesterolul marit? Iata de ce. Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii Cardiomiopatia dilatativa Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Cancerul de piele sau melanomul Alergiile alimentare