Modificarea aspectului alunitelor

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt alunitele


Alunitele de pe piele sunt mici formatiuni inofensive si foarte comune. Acestea se mai numesc si nevi melanici, intrucat sunt formate din melanocite (celule pigmentare din piele).

Alunitele nu sunt contagioase si nici dureroase, in mod normal. Numarul lor creste odata cu trecerea timpului si sunt mai frecvente la persoanele cu pielea deschisa la culoare. Totusi, unele modificari specifice ale alunitelor pot avea semnificatie patologica, fiind semne ale unor cancere de piele.

Cum arata alunitele, in mod normal?

Este important sa stim ca pielea este cel mai mare organ din corpul uman, iar alunitele vor fi implicit numeroase. Acestea pot aparea in orice parte a corpului, fiind mai frecvente in zonele frecvent expuse la soare. Nevii melanici sau alunitele sunt mici proeminene, plane sau reliefate de pe suprafata pielii, de dimensiuni mici si de culoare variabila, de la nuante de maro deschis la nuante de maro foarte inchis.

In mod normal, culoarea din interiorul alunitei este omogena, aceeasi pe toata suprafata acesteia. Alunitele pot fi izolate sau confluate in grupuri, dand aspectul unei alunite mai mari.

Majoritatea acestora apar in copilarie si in primii 20 de ani de viata. Este perfect normal ca o persoana adulta sa aiba intre 10 si 40 de alunite.
Durata de viata a unei alunite este in jur de 50 de ani. Astfel, pe masura ce inaintam in varsta, acestea isi pot schimba aspectul, devenind mai palide. Deseori apar si fire de par in alunita sau in jurul ei.

Tipuri de nevi melanici

- Nev melanic comun. Acesta este un nev normal, de dimensiuni mici si nuanta omogena, maronie, bine delimitat printr-o margine sau contur rotunjit.

- Nev melanic congenital. Aceste alunite sunt descoperite pe suprafata pielii unui nou-nascut. Nevii melanici congenitali apar la 1 din 100 de nou-nascuti. Ei pot ramane inofensivi, dar au si risc mai crescut de a se maligniza decat un nev melanic comun. Astfel, daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra avei aceste alunite din nastere, verificati-le periodic la un medic dermatolog.

- Nev melanic displazic. Nevii melanici displazici au dimensiuni mari si forma neregulata, ce nu respecta un cerc sau oval perfect. De asemenea, acestia tind sa aiba culoare inomogena, cu nuante diferite in cadrul aceleiasi alunite. Nevii displazici, atunci cand sunt prezenti, sunt in numar foarte mare, astfel incat persoana respectiva are mai mult de 100 de alunite pe corp. Aceste alunite prezinta cel mai mare risc de a se maligniza si de a deveni astfel un melanom, un cancer de piele. Necesita prudenta si verificari regulate.

Modificarea alunitelor

Atat aparitia alunitelor, cat si modificarea lor este puternic favorizata de expunerea la razele UV solare. Este important sa stim ca expunerea iresponsabila, fara protectie solara, este cel mai mare factor de risc pentru modificarea aspectului alunitelor.

Uneori, modificarea aspectului este normala si nu indica o afectiune grava. Alteori, modificari specifice ale nevilor melanici sugereaza transformarea acestora in melanoame. Melanomul este tumora formata din melanocite, ce apare de cele mai multe ori in urma unui nev melanic anterior aparut. Melanomul este o tumora maligna si reprezinta o problema serioasa de sanatate, nu doar de aspect.

Modificari normale

Exista si cateva mici modificari ce sunt normale in cazul alunitelor. De exemplu, pe masura ce inaintam in varsta, culoarea acestora se poate modifica, de cele mai multe ori devenind mai deschisa. Alunitele vor deveni simple zone decolorate de pe suprafata pielii, iar uneori pot disparea complet. De asemenea, unele alunite pot fie creste in relief, fie se pot aplatiza, neavand semnificatie patologica.

Factorii de mediu la care suntem expusi zilnic, precum razele UV solare sau radiatiile, dar si unele medicamente, pot duce la modificarea aspectului alunitelor. Aceste modificari trebuie investigate de catre un specialist, dar pot fi deseori normale, fara a semnala o patologie.

Modificari patologice

Modificarile la care trebuie sa fim cel mai atenti si care nu trebuie ignorate, sunt modificarile specifice ce indica o afectiune a pielii. Acestea sunt:

- Culoare inomogena. Daca o alunita are mai multe nuante de maro si negru, culoarea este inomogena si este un motiv de ingrijorare.

- Sangerari. Daca observati ca o alunita incepe sa sangereze, fie in interior fie la baza (in cazul alunitelor proeminente), acesta este un alt semn de ingrijorare. Sangerarea poate fi activa atunci cand o observati, sau poate sa fie format deja un mic cheag, aparand sub forma unor pete rosiatice in interiorul alunitei. inainte de a merge la dermatolog cu aceasta problema, ganditi-va daca nu cumva ati avut un accident in zona alunitei, de exemplu o zgarietura puternica sau o lovitura, acestea putand cauza sangerarea.

- Cresterea in dimensiune. De regula, alunitele au un diametru de maxim 8 mm, iar depasirea acestuia reprezinta deseori o modificare patologica. Observati orice modificare in dimensiune sau confluare a alunitelor de pe corp.

- Modificarea conturului. Nevii melanici normali au contur regulat, rotund sau oval, fiind bine delimitati de pielea din jur. Odata ce conturul devine neregulat, dand o forma imprecisa, slab delimitata, astfel incat nu se poate observa exact unde incepe si unde se termina alunita, modificarea este patologica si indica o afectiune serioasa, de obicei un melanom.

- Cresterea continua. De regula, alunitele apar si cresc in dimensiuni in primii ani de viata. Cresterea alunitelor dupa varsta de 30 de ani, sau aparitia unor alunite noi, pot reprezenta o problema. Alunitele respective pot avea un aspect perfect normal, motiv pentru care este ideal sa va cunoasteti numarul si localizarile alunitelor, pentru a le putea observa pe cele noi.

Modalitati de preventie

Singura si cea mai buna metoda prin care puteti preveni aparitia sau agravarea alunitelor este protectia solara. Protectia solara a pielii se face atat prin crema sau lotiune cu SPF 30 minim, cat si prin protectie fizica, cum este folosirea umbrelei de soare, a hainelor protectoare si a spatiilor cu umbra, ferite de soare. Crema SPF trebuie reaplicata la fiecare 2-3 ore pentru o eficienta maxima, mai ales in sezonul cald. Aceasta trebuie folosita zilnic, chiar si in sezonul rece, si trebuie sa acopere toate alunitele si zonele de piele expuse la soare.

Melanomul, forma de cancer ce apare in urma alunitelor modificate, este transmisa si genetic. Astfel, protectia pielii impotriva razelor UV este cu atat mai necesara daca aveti istoric familial pentru acest tip de cancer de piele.

Semnalati orice modificare a nevilor melanici catre un medic dermatolog si verificati-le periodic, pentru o preventie cat mai buna.

Concluzie

Nevii melanici sau alunitele sunt mici formatiuni normale de pe suprafata pielii, fiind foarte comune in populatia generala. Atunci cand sufera modificari, acestea trebuie verificate de catre un medic dermatolog, intrucat modificarile pot fi normale, dar pot fi si patologice, semnaland o afectiune severa. Cea mai comuna patologie ce deriva din modificarea aspectului alunitelor este melanomul, un cancer de piele agresiv.

Bibliografie:

https://www.cancer.net/cancer-types/melanoma/symptoms-and-signs
https://www.nhs.uk/conditions/moles/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4410-moles


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Nevii nevocelulari (alunitele) Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne Ce spune modul in care aratati despre sanatate 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Obiceiuri care afecteaza sanatatea pielii Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Afectiunile pielii la adulti Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Migrena juvenila Alunitele si fotoprotectia