O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar.
Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase.
1. Pierderea in greutate
Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer.
O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice.
Mentinerea unei diete sanatoase, fara alimente procesate, poate ajuta o persoana sa nu depaseasca limita necesarului caloric, fara a mai fi nevoie de numararea caloriilor ingerate.
Fibrele reprezinta un element extrem de important al unei alimentatii sanatoase si al scaderii in greutate. Alimentele pe baza de plante contin o cantitate mare de fibre, care ajuta la reglarea senzatiei de foame si crearea senzatiei de satietate.
2. Reducerea riscului de cancer
Obezitatea poate duce la aparitia si agravarea bolilor oncologice. Este dovedit ca o alimentatie bogata in fructe si legume duce la protejarea impotriva cancerului. Intr-un studiu din 2014, cercetatorii afirma ca dietele bogate in fructe, legume si nuci reduc riscul de cancer al tractului gastro-intestinal superior, colorectal si cancer hepatic.
Multe substante fitochimice gasite in fructe, legume si nuci actioneaza ca antioxidanti (betacaroten, licopen, vitaminele A, C, E), care protejeaza celulele impotriva agentilor ce pot provoca boli oncologice.
3. Controlul diabetului zaharat
O alimentatie sanatoasa poate avea urmatoarele efecte asupra unei persoane cu diabet zaharat:
- scaderea in greutate (daca este necesar);
- gestionarea nivelurilor de glucoza din sange;
- mentinerea tensiunii arteriale si a colesterolului;
- prevenirea sau intarzierea complicatiilor diabetului.
Este esential ca persoanele cu diabet zaharat sa evite alimentele prajite cu continut crescut de grasimi saturate si trans si sa reduca aportul alimentelor cu zahar si sare adaugate, ce pot agrava semnele si simptomele bolii.
4. Protejarea inimii si prevenirea accidentului vascular cerebral
Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in randul patologiilor ce afecteaza oamenii. Aceste boli implica in primul rand inima sau vasele de sange. Potrivit studiilor, pana la 80% din cazurile de boli cardiace si accident vascular pot fi prevenite prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi cresterea nivelui de activitate fizica si o alimentatie sanatoasa.
De exemplu, vitamina E poate preveni formarea cheagurilor de sange ce pot provoca atac de cord. Vitamina E poate fi asimilata din migdale, arahide, alune de padure, seminte si legume verzi.
Eliminarea lipidelor din alimentatie poate scadea riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Reducerea tensiunii arteriale poate fi controlata prin limitarea aportului de sare din alimentatie.
5. Sanatatea generatiei urmatoare
Copiii invata cele mai multe comportamente legate de sanatate de la adultii din jurul lor, iar parintii sunt cei care ar trebui sa modeleze obiceiurile legate de o alimentatie sanatoasa.
Mancatul acasa poate ajuta. Cercetatorii au demonstrat ca acei copii care au avut in mod regulat mese in familie, au mancat mai multe legume si fructe si mult mai putine alimente dulci decat colegii lor care mancau mai mult in oras.
6. Dinti sanatosi si oase puternice
O dieta adecvata in calciu si magneziu este necesara pentru o buna dezvoltare a oaselor si dintilor. O alimentatie potrivita previne aparitia osteoporozei si osteoartitei.
Din categoria alimentelor bogate in calciu fac parte produsele lactate cu continut redus de grasimi, broccoli, conopida, varza, tofu, conservele de peste cu oase, leguminoasele si preparatele pe baza de lapte.
Surse de magneziu sunt legumele cu frunze verzi, nucile, semintele si cerealele integrale.
7. Imbunatatirea dispozitiei
Cercetarile au demonstrat ca exista o relatie stransa intre dieta si starea de spirit. Astfel, o dieta cu incarcatura glicemica ridicata poate provoca depresie si oboseala.
O dieta cu o sarcina glicemica mare include carbohidrati rafinati, de exemplu cele gasite in bauturi racoritoare, prajituri, paine alba si biscuiti. Legumele, fructele intregi si cerealele integrale au o incarcatura glicemica mai mica.
8. Imbunatatirea memoriei
O dieta sanatoasa poate ajuta la prevenirea dementei si a declinului cognitiv. Un studiu din 2015 a identificat substantele nutritive si alimentele care protejeaza impotriva acestor afectiuni.
Dintre aceste substante nutritive si alimente fac parte vitaminele C, D si E, flavonoidele si polifenolii, acizii grasi Omega-3 si pestele. O dieta mediteraneana asigura multe dintre aceste substante nutritive.
9. Imbunatatirea sanatatii colonului
Colonul este plin de bacterii care exista in mod natural si joaca un rol important in metabolism si digestie. O dieta bogata in zahar si scazuta in fibre, va modifica flora intestinului, urmata de inflamatia acestuia.
O dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale protejeaza colonul, fiind bogate in probiotice si prebiotice. Alte alimente bogate in probiotice sunt iaurtul, varza si kefirul.
Fibrele sunt prebiotice, cu rol important in peristaltismul normal al intestinului. Sunt usor accesibile in fructe, legume, seminte si nuci.
10. Imbunatatirea odihnei
Apneea de somn apare atunci cand caile respiratorii sunt blocate in mod repetat in timpul somnului. Factorii de risc includ obezitatea, consumul de alcool, fumatul si alimentatia nesanatoasa.
Reducerea consumului de alcool si cofeina poate contribui la asigurarea unui somn odihnitor.
- inlocuirea bauturilor racoritoare cu apa si ceaiuri;
- reducerea consumului de carne, in special al celei rosii;
- consumarea fructelor intregi in locul sucurilor, care contin putine fibre si adesea includ zahar adaugat;
- evitarea carnii procesate;
- consumarea mai multor proteine slabe (din oua, tofu, peste si nuci);
- introducerea legumelor in cantitati mai mari in mesele zilnice.
Un medic sau un dietetician poate oferi cele mai bune sfaturi despre o alimentatie sanatoasa si optima, incluzand un plan nutritional pentru fiecare persoana in parte.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.