Semnele de avertizare ale dementei

Actualizat: 20 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este dementa


Dementa este o tulburare neurodegenerativa progresiva, care afecteaza milioane de persoane la nivel global si reprezinta una dintre cele mai mari provocari de sanatate publica din secolul XXI. In acest articol, vom explora mecanismele moleculare implicate in dementa, progresele recente in diagnostic si perspectivele terapeutice in curs de dezvoltare.

Mecanisme Moleculare

Dementa este asociata cu o serie de modificari moleculare si patologice in creier, inclusiv acumularea de proteine anormale precum beta-amiloidele si proteina tau, inflamatia cronica, disfunctii ale neurotransmitatorilor si deteriorarea sinapselor neuronale. Aceste procese conduc la pierderea progresiva a functiilor cognitive si a capacitatilor de memorie.

Simptome

Pierderea memoriei: Persoanele cu dementa pot avea dificultati in a-si aminti evenimente recente sau detalii importante ale vietii lor.

Tulburari de gandire: Pot aparea dificultati in concentrare, planificare, rationament si rezolvare a problemelor.

Confuzie si dezorientare: Persoana afectata poate avea dificultati in recunoasterea locatiilor familiare, a persoanelor sau a timpului actual.

Dificultati de comunicare: Pot aparea probleme in exprimarea ideilor sau in intelegerea limbajului vorbit.

Modificari ale comportamentului si personalitatii: Pot aparea schimbari de dispozitie, agitatie, anxietate sau retragere sociala.

Pierderea abilitatilor motorii: In unele cazuri, dementa poate afecta coordonarea motorie si capacitatea de a desfasura activitati zilnice, cum ar fi mersul sau imbracatul.

Este important sa se inteleaga ca simptomele dementei pot progresa treptat in timp si pot varia in functie de individ.

Diagnostic

Diagnosticul precoce si precis al dementei este esential pentru gestionarea si tratamentul eficient al pacientilor. Metodele de diagnostic includ evaluarea clinica, teste cognitive, imagistica cerebrala (cum ar fi tomografia computerizata si rezonanta magnetica) si analize de laborator (cum ar fi testele genetice si de lichid cefalorahidian).

Perspective terapeutice

In ciuda provocarilor, cercetarile in domeniul dementei au facut progrese semnificative in identificarea unor noi tinte terapeutice si a tratamentelor potentiale. Acestea includ terapii care vizeaza reducerea acumularii de proteine anormale, modularea inflamatiei, imbunatatirea functiei sinaptice si protectia neuronilor impotriva deteriorarii. Mai multe abordari experimentale, cum ar fi terapiile genice, imunoterapiile si terapiile cu celule stem, sunt in curs de dezvoltare si evaluare in studiile clinice.

Concluzie

Dementa ramane una dintre cele mai grave probleme de sanatate publica, iar cercetarile continue sunt cruciale pentru a intelege mai bine mecanismele sale subiacente si pentru a dezvolta tratamente mai eficiente. Cu o abordare integrata si colaborativa intre cercetatori, clinicieni si comunitatea medicala, speram sa putem face progrese semnificative in prevenirea, diagnosticarea si tratarea dementei in viitorul apropiat.


Citeste si despre:

Alzheimer Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Dementa vasculara Dementa frontotemporala sau boala Pick Dementa Legatura dintre Parkinson si dementa Cum se poate preveni dementa Dubla excelenta medicala pentru BRAIN Institute in cadrul Spitalului MONZA: Primele Centre de Excelenta in Neurochirurgie si Chirurgia Spinala Robotica din Romania menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Jocurile pe calculator pot conduce la dementa? Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Dementa fronto-temporala sau Boala Pick Delir sau dementa? Dementa cu corpi Lewy 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva Dementa frontotemporala - diagnostic si implicatii