Top 5 fructe si legume ale lunii iulie: ne ajuta sa slabim si ne mentin sanatatea

Actualizat: 04 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Liana Contiu
Consultant medical:

Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic

Beneficiile fructelor si legumelor din luna iulie


Este vara si nu mai avem nicio scuza sa nu consumam alimente sanatoase, avand in vedere ca rafturile magazinelor sunt pline de vegetale viu colorate, iar, la piata, micii producatori ne asteapta cu standurile pline de alimente de sezon. Consumand fructe si legume eviti kilogramele in plus, incetinesti procesul de imbatranire si te protejezi impotriva afectiunilor.

Termenul de stil de viata sanatoasa are multe notiuni, din punctul meu de vedere, iar unul dintre ele este a manca alimente de sezon cu provenienta zonei geografice de unde traiesti. Luna iulie este una dintre cele mai productive luni din an pentru fructele si vegetalele autohtone.

Alimentele-vedeta ale lunii iulie

1. Rosiile

Botanic, rosiile sunt considerate fructe, dar sunt tratate ca niste legume.

Tomatele sunt bogate in antioxidanti, mai exact in licopen, care este un puternic adjuvant impotriva bolilor cardiovasculare si impotriva unor tipuri de cancer. De asemenea, rosiile sunt o sursa buna de vitamina C, potasiu, folati si vitamina K.

Pont: Cu cat e mai rosie tomata, cu atat e mai bogata in licopen.

2. Conopida

Provenita din familia cruciferelor, ruda mai palida a broccoliului este o adevarata minune nutritionala. Bogata in nutrienti si cu un continut caloric scazut, conopida ne poate fi de ajutor cand vrem sa scadem in greutate.

Pont: exista retete delicioase cu aceasta legume, o putem transforma inclusiv in blat de pizza sau hummus.

3. Castravetii

Cu un continut de 96 % apa, castravetii sunt o sursa importanta de antioxidanti care ne protejeaza impotriva efectului radicalilor liberi. Castravetii sunt deliciosi in salatele proaspete de vara mai ales ca au putine calorii.

Pont: castravetii ar trebui consumati cu coaja pentru a beneficia la maxim de nutrientii lor.

4. Piersicile

Despre piersici se spune ca sunt aduse din China in urma cu 8000 de ani. Mai sunt numite fructele de piatra – la fel ca prunele, ciresele sau caisele, pentru ca pulpa lor inveleste o cochilie care gazduieste o samanta comestibila. Contin vitamine si minerale care ne protejeaza impotriva bolilor si incetinesc procesul de imbatranire. Cu un continut bogat de fibre insolubile, piersicile ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal, de altfel chiar ceaiul de flori de piersic de foloseste in medicina chinezeasca pentru tratarea bolilor digestive.

Pont: putem congela piersicile pentru a ne bucura de beneficiile lor si in sezonul rece. Piersicile congelate sunt mai bogate in nutrienti decat piersicile din compot.

5. Dudele

Cunoscute drept murele de copac, dudele contin vitamina C si vitaminele A si E, acid folic si betacaroten. Sunt bogate in grupul de vitamine B, vitamina K si in minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu si mangan. Culoarea inchisa a fructelor demonstreaza continutul mare de antioxidanti. Dudele contin si antocianina, un antioxidant puternic recunoscut pentru beneficii in afectiunile neurologice.

Pont: dudele le putem folosi in deserturi usoare de vara.


Citeste si despre:

Alimentatia corecta pe timp de iarna Alimentatia in timpul sarcinii 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa 10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 6 retete sanatoase de vara Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Minune intr-un bol: salata de fructe Excesul de fructe si cresterea in greutate Pestele si fructele de mare