10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat: 30 Mai 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica.

Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent.

Tipuri de vitamine

Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic.

Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in ficat si intestinul subtire. Dupa ce vitaminele sunt descompuse acestea sunt absorbite in peretele intestinal si depozitate pana cand organismul va avea nevoie de ele.

Indiferent daca alegeti vitamine solubile in apa sau vitamine liposolubile, este important sa nu exagerati, deoarece dozele ridicate pot cauza probleme medicale grave.

Nevoile nutritionale difera de la barbati la femei. Barbatii au nevoie de anumite vitamine in cantitati mai mari decat femeile, iar femeile de altele, mai mult decat barbatii.

Vitamina D

Vitamina D este adesea mentionata ca vitamina soarelui, deoarece organismul produce vitamina dupa ce a fost expus la soare. Scopul principal al vitaminei D este de a echilibra calciul, dar cercetatorii cauta inca metode de a gasi si alte beneficii aditionale a vitaminei D pentru organism.

O mare parte a populatiei de pe planeta sufera de lipsa de vitamina D. Acest deficit poate duce la probleme majore, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral si slabiciune musculara.

Barbatii care nu fac miscare in aer liber vor avea probleme in insusirea cantitatii suficiente de vitamina D doar din alimentatie. Singurele surse alimentare viabile de vitamina D sunt pestele gras, galbenusul de ou, lapte si cerealele fortificate.

Din fericire, accesul la consumul de vitamina D este destul de simplu, astfel, asigurati-va ca aveti parte zilnic de doza recomandata de aceasta vitamina.

Deoarece exista o stransa relatie intre vitamina D si acumularea de calciu in organism, dozele prea mari de vitamina D pot duce la prezenta valorilor mari de calciu in sange, fapt ce determina aparitia de pietre la rinichi, varsaturi si slabiciune musculara.

Vitamina K

La fel ca vitamian D, vitamina K a ajuns recent fost in atentia cercetatorilor. Aceasta vitamina este o proteina care ajuta la refacerea oaselor. Vitamina K este cunoscuta ca protector impotriva unor anumite tipuri de cancer si fracturi.

Vitamina are un rol important in mentinerea sanatatii vasculare, prin contributia la prevenirea acumularii de calciu de-a lungul peretilor vaselor de sange.

Sursele alimentare importante de vitamina K sunt broccoli, legumele cu frunze verzi si branza fermentata de soia. Daca aceste produse nu sunt o optiune atragatorare pentru dvs. sunt recomandate suplimentele de vitamina K.

Vitamina C

Vitamina C este probabil, cea mai cunoscuta vitamina dintre toate. Este adesea utilizata in timpul sezonului rece si in cazul gripelor, si este de multe ori regasita pe etichetele multor produse ambalate de pe piata.

Vitamina C a fost folosita inca din trecut, in special ca tratament pentru scorbut. Aceasta vitamina nu este numai un antioxidant eficient ci este si benefica pentru muschi, oase, piele, gingii, tendoane, ligamente si pentru sanatatea membranelor celulare.

Vitamina C este deosebit de importanta pentru persoanele care fac antrenament regulat, si pentru cele care au probleme cu rezistenta osoasa sau sanatatea gingiilor. Este adevarat ca vitamina C poate reduce intensitatea si simptomele de racelii si a gripei si este de ajutor pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Spre deosebire de vitaminele mentionate anterior se regaseste in compozitia multor alimente - in special fructe si legume. Suplimentarea este totusi recomandata in timpul sezonului rece si in cazul gripelor, iar supradozarea este rara.

Vitamina B12

Vitamina B12 nu este cea mai populara vitamina, dar acest lucru nu trebuie sa o faca mai putin importanta. De fapt, este esentiala petru activitatea normala a nervilor. Deficienta poate duce la anemie - numar scazut de celule rosii in sange. Este, de asemenea parte a complexului B de vitamine, esentiale pentru desfasurarea metabolismului si energia organismului.

B12 se gaseste din abundenta in carne, in special somon si ton, dar la fel de bine si in oua si branza. Exista insa, foarte putine resurse de B12 in randul legumelor, deci vegetarienii pot fi predispusi la deficienta de vitamina B12.

Lipsa vitaminei B12 din organism, poate duce la stari de oboseala si dificultati respiratorii. Barbatii care fac antrenament regulat trebuie sa fie si mai atenti in a-si asigura cantitatea suficienta de vitamina B12. B12 este o alta vitamina importanta si un element esential al unui regim alimentar bine echilbrat.

Niacina (B3)

Vitamina B3, cunoscuta si sub numele de niacina si este deosebit de importanta pentru sanatatea barbatilor. Se gaseste in acele alimente sanatoase care sunt adesea evitate, cum ar fi grau, migdale si seminte.

Este important sa nu evitati aportul acestei vitamine care are rolul de a creste nivelul de energie al corpului. Cea mai mare putere a niacinei este strans legata de diminuarea colesterolului din sange.

Reducerea colesterolului din sange inseamna un risc scazut de a suferi un accident vascular cerebral, atac de cord sau boli cardiovasculare. Vitamina B3 reduce si riscul de probleme ale pielii, deoarece complexul de vitamine B ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului, ochilor si mai ales a ficatului.

Consumul regulat de alimente bogate in proteine, in special grau integral, ar trebui sa ajute la obtinerea cantitatii suficiente de niacina. Cu toate acestea, daca evitati consumul de cereale integrale si migdale, luati in considerare completarea dietei cu suplimente de vitamina B3.

Atentie totusi la exagerari, deoarece excesul de niacina poate duce la inrosirea pielii, eruptii cutanate si chiar afectarea ficatului.

Vitamina A

Vitamina A este foarta importanta daca nu doriti sa aveti probleme cu vederea. Vederea buna pe timp de zi sau noapte, a fost legata de aportul acestei vitamine. Puteti obtine o doza zilnica buna de vitamina A prin consumul de ficat de animale, de oua sau lapte de vaca.

Legumele bogate in beta-caroten furnizeaza si ele cantitati importante de vitamina A. Astfel de alimente includ morcovi, caise, spanac si varza. Suplimentarea cantitatii de vitamina A rareori este o problema, deoarece organismul are o toleranta crescuta la vitamina A.

Barbatii care au probleme cu vederea ar putea gasi ca este extrem de util consumul de vitamina A in mentinerea unei vederi bune si in anii ce urmeaza.

Vitamina E

Vitamina E, este probabil, cea mai putin inteleasa vitamina din lista. Este important sa mentineti un echilibru, mai ales in cazul vitaminelor liposolubile cum este si vitamina E, care raman in corpul dvs. Din moment ce se gaseste in foarte multe produse alimentare, este esential sa tineti cont de aportul de vitamina E.

Vitamina E este un antioxidant benefic pentru organism care ofera protectie impotriva bolilor de inima si a cancerului. Este, de asemenea, utilizata sub forma de creme sau uleiuri care se vor aplica pe piele pentru a preveni semnele de imbatranire, si ca tratament pentru arsurile solare. Cele mai bune surse de vitamina E sunt cerealele integrale, nucile si semintele.

Suplimentarea este permisa, dar metoda recomandata este aceea de a va insusi aportul de vitamina E prin alimente. Vitamina E este o parte importanta a unei diete sanatoase, si ar trebui sa se consume prin intermediul surselor alimetare ori de cate ori este posibil.

Riboflavina (B2)

Riboflavina este uneori numita vitamina energiei. Astfel, pentru barbatii activi, aceasta este una dintre cele mai importante vitamine. Dupa cum stiti, vitaminele din complexul B lucreaza impreuna, dar asta nu inseamna ca una este mai putin importanta ca cealalta.

Riboflavina si niacina, sunt componente esentiale a productiei de energie. Acestea actioneaza in directia stimularii metabolismului si sunt necesare pentru desfasurarea optima a diverse procese celulare. Riboflavina se poate gasi in aceleasi resurse ca si niacina, inclusiv migdale si proteine, precum si lapte, legume cu frunze, ficat de animale si drojdie de bere.

Pentru ca ajuta la circulatia sangelui, riboflavina este deosebit de importanta pentru barbatii care sunt in perioada de crestere sau pentru cei care consuma cantitati mari de proteine pentru a construi masa musculara.

Exista, de asemenea, dovezi ca aceasta ar putea fi benefica pentru barbatii care sufera de migrene si tinitus. Supradozele sunt rare, deoarece riboflavina este usor de absorbit si excretat.

Acidul folic (B9)

Vitamina B9 este mai bine cunoscuta sub numele de acid folic. Asociata cu B12, aceasta creste sanatatea inimii si este importanta in dezvoltarea de celule rosii sanatoase din sange si ajuta sistemul nervos. Acidul folic se poate gasi in legume cu frunze verzi, fasole si sparanghel.

Studiile au demonstrat contributia acidului folic la cresterea cantitatii de sperma si spermatozoizi, dar, in acelasi timp, exista un dezavantaj major: suplimentele de B9 pot duce la un risc crescut de cancer de prostata, asa ca este indicat sa se asimileze acidul folic din alimentatie si nu prin suplimente.

Vitamina B6

Vitamina B6 are multiple roluri si functioneaza impreuna cu celelalte vitamine din complexul B, pe cont propriu, precum si cu alte vitamine care se ocupa de aproape toate functiile corpului.

Vitamina B6, in combinatie cu B12 si acid folic, ajuta la reducerea nivelului de homocisteina, un aminoacid care creste riscul de accident vascular cerebral, osteoporoza, depresie, dementa, degenerescenta maculara si boli ale vaselor de sange.

Vitamina promoveaza o stare buna de sanatate a creierului, a sistemului cardiovascular si a oaselor. Aceasta poate ajuta si chiar imbunatati starea generala de spirit si poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de colon.

Pentru cei predispusi la pietre la rinichi, vitamina B6 conlucreaza cu magneziu pentru a reduce aparitia acestora. Este usor de gasit in proteine, cum ar fi carne de vita si de pui, precum si in banane, fasole Garbanzo, cartofi si cereale fortificate.

Suplimentarea este permisa dar este important sa stiti ca supradoza poate duce la modificari ale functiei nervoase. Consultati un specialist inainte de sa luati suplimente de vitamina B6 peste doza zilnica recomandata.

Testosteronul

Productia de testosteron incetineste pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, si este esentiala pentru mentinerea masei musculare, a unui aspect tineresc si forta. Cu toate acestea, productia de testosteron poate scadea cu aproximativ 1% in cazul barbatilor trecuti de 40 de ani. Daca va incadrati in acest tipar, puteti creste productia de testosteron prin anumite metode.

Dieta si exercitiile fizice pot ajuta la stimularea productiei de testosteron din organism, mai ales impreuna cu suplimente, cum ar fi uleiurile de peste DHEA.

Suplimentele pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului si va ajuta sa dormiti mai mult - ambele aspecte pot determina cresterea productiei de testosteron. Daca va simtiti obositi si slabiti, daca pierdeti din masa musclara, si aveti peste 40 de ani (sau in jurul acestei varste), incercati sa suplimentati organismul cu testosteron pentru o sanatate mai buna.

Medicamente pentru stimularea functiei sexuale

In afara de Viagra si Cialis, nu exista nici o pastila magica pentru a va ajuta in timpul actului sexual, dar va puteti imbunatati sanatatea vietii sexuale prin utilizarea de suplimente de vitamine pentru barbati.

Iata o lista care include potentialele formule ce va pot fi de ajutor:

- O formula pentru sanatatea prostatei cu licopen, acidophilus, palmier pitic, seminte de dovleac si prune africane.

- Sanatatea colonului, cu prune uscate si suplimente de prune - nu puteti avea libido daca suferiti de polipi la colon.

- Aminoacizi, cum ar fi arginina pentru putere si vitalitate - echilibrati insa cu suplimente care pot regla greutatea corporala.

- Antioxidantii pentru piele frumoasa - nu trebuie sa fiti un metrosexual ca sa va simtiti mai bine atunci cand pielea dvs. arata mai bine.

- Zinc - Zincul stimuleaza functia sistemului imunitar si are rol adjuvant in cazul problemelor intalnite in viata sexuala mai ales in combinatie cu seleniu.


Citeste si despre:

8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine B Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? De ce este importanta vitamina A? Sanatatea ficatului esentiala pentru organism Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate? Suplimentele nutritionale
Cere sfatul medicului ×