Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

Actualizat: 19 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este terminologia medicala


Terminologia medicala reprezinta limbajul specializat utilizat de profesionistii din domeniul sanatatii pentru a descrie anatomia, fiziologia, afectiunile, tratamentele si procedurile medicale.

Aceasta foloseste termeni specifici si structuri de cuvinte derivand in mare parte din limba latina si greaca pentru a asigura o comunicare clara si precisa intre cadrele medicale.

AMIGDALITA

Acesta este un dictionar nu atat de terminologie medicala si mai ales in terminologia bolilor digestive cat mai precis un dictionar de diferentiere a patologiilor pentru confuziile care apar des in terminologia medicala.

Amigdalita la fel ca o serie numeroasa de de termeni medicali ce se termina in sufixul –ita se refera la o infectie a respectivului organ. Amigdalita este asadar infectia acestor organe denumite amigdale sau tonsile.

Confuzia mai apare in cazul terminologiei de operare a acestor amigdale, in momentul in care se precizeaza operatia, pacientii au tendinta sa spuna mi-am scos amigdalita greseala este ca rezectia a fost de organ – amigdale, operatia poarta numele de amigdalectomie, iar apendicita este infectia, asadar nu poate fi scoasa amigdalita ci pot fi rezecate (scoase) amigdalele;

APENDICITA

La fel ca si in cazul amigdalelor este asemenea si in cazul apendicelui.

Apendicele este o prelungire conexa a intestinului al carui rol nu este inca pe deplin inteles, dar apendicita face referire la infectia apendicelui.

Apendicectomia face referire la rezectia sau extirparea pe cale chirurgicala a apendicelui (-ectomie este operatia de extirpare chirurgicala a respectivului organ), iar apendicele este organul.

Asadar si in cazul apendicelui mai apare confuzia la antecedentele de operatii mi-am scos apendicita, greseala este similara ca in cazul amigdalelor, formularea corecta pentru operatie este eventual mi-am scos apendicele dar in nici un caz mi-am scos apendicita, deoarece apendicita este infectia acestui organ;

BOALA CELIACA

Este adesea confundata cu o afectiune a cecumului (portiune a intestinului gros:Cecum (apendice), colon si rect care se termina cu anus), boala nu are nici o legatura cu acest cecum sau apendice ci face legatura la o intoleranta la gluten sau la o deficienta in absorbtia si metabolizarea acestei substante;

CONSTIPATIA

Constipatia este definita ca absenta scaunului (tranzitului intestinal) peste 72 de ore si daca acest tranzit incetinit se regaseste in mod repetat pe parcursul unei luni, aceasta poate fi deja o constipatie cronica, de cauze multiple.

Daca in acest caz mai este prezenta si o serie de firicele de sange in scaun, sau scaunul in zat de cafea poate releva astfel o patologie. Insa constipatia nu inseamna neaparat prezenta unui scaun prea tare, desi este predominanta aceasta confuzie;

DIAREEA

Ca si opus al constipatiei, dar ca si caracteristica similara face referire nu atat de mult la consistenta ci mai mult la numarul de scaune per 24 de ore. In cazul in care exista 2,3 scaune per o zi sau mai multe se pot numi scaune diareice, la acest numar se adauga si consistenta moale a scaunului. Dar scaun moale sau lichidian nu este similar cu termenul de diaree;

FIEREA

Face referire la colecist sau vezica biliara.

Acest mic organ sub hepatic are rolul de rezervor al bilei secretate de ficat si care poate fi eliminata din acest colecist pentru a se elimina in momentul imediat post-prandial, in special la mesele cu un continut bogat lipidic.

Exista totodata si exprimarea de fiere blocata, adica in fapt face referire la o litiaza biliara sau mai precis un calcul biliar care se blocheaza pe canalul cistic, sau pe canalul coledoc si care va duce ulterior la o afectiune hepatica.

In sine chiar si aceasta litiaza este rezultatul unei afectiuni hepatice si nu a uneia legate de colecist (vezica biliara);

GASTRITA

Gastrita este inflamatia stomacului, ori de etiogenie infectioasa sau de natura inflamatorie, dar se refera strict la segmentul gastric, adica delimitarea anatomica de la orificiul cardia si pana la orificiul pilor iar din punct de vedere al viscerelor este situat intre esofag si duoden.

De aici si confuzia cu gastrita duodenala, deoarece duodenul este prima componenta a intestinului subtire, o gastrita duodenala nu poate exista deoarece face referire la doua organe distincte chiar daca unul in continuitatea alteia.

Adesea confuzia pe aceasta boala se face deoarece orice afectiune sau simptom resimtit in zona abdominala este asociat acestei patologii, desi de multe ori nu toata lumea intelege intelesul acestei patologii in sine;

HEPATITA

In momentul in care un pacient va descrie in antecedente sau in cadrul patologiei de care sufera, hepatita este poate cea mai larg descrisa patologie si cel mai adesea incorect.

Unii pacienti o vor descrie ca hepatita aceea din copilarie fara a-i asocia litera corecta, sau acea hepatita virala din copilarie. Iar in cazul celorlalte hepatite va fi descrisa ca am avut hepatita dar acum am tratat-o si nu mai sunt contagios. In primul rand trebuie specificat ca toate hepatitele sunt de origine virala (adica produse de catre un virus).

Descriind foarte pe scurt toate aceste informatii, trebuie facuta urmatoarea clasficare: Hepatita A (sau hepatita mainilor murdare) si care multe persoane o fac in copilarie este singura hepatita care poate fi tratata si eliminata din organism complet.

Hepatitele B, C si mergand mai departe la D, E nu pot fi niciodata tratate complet si persoana va ramane toata viata purtatoare chiar daca nu se mai afla in faza simptomatica sau de viremie maxima.

De asemenea toate persoanele purtatoare de virusul hepatic sunt contagoase, adica pot raspandi virusul si altor persoane indiferent de perioada de cand a fost diagnosticata boala, de tratamentul urmat sau de viremie pe care o prezinta, insa aceasta transmitere poate fi facuta doar prin contactul sexual al unui individ infectat cu virusul hepatic si unul sanatos sau printr-un transfer sanguin: fie ca acesta se face prin transfuzie, prin folosirea acelorasi obiecte de igiena personala (unghiera, periuta de dinti si exista leziuni la nivelul gingiilor) sau daca exista prin orice alta metoda un contact direct cu sangele unei persoane infectate, iar individul sanatos prezinta o poarta de intrare (o leziune la acel nivel la care se produce acest contact);

HERNIA

Hernia este termenul universal folosit cel mai adesea pentru ceea ce se numeste in fapt in terminologia medicala ca fiind hernia de disc (a coloanei vertebrale – cervicale sau lombare) sau pentru a defini hernia ombilicala sau inghinala, exista insa si o alta hernie care face referire la apanajul gastro-enterologului sau al chirurgului de chirurgie generala.

Hernia hiatala sau hernia diafragmatica este patologia in care prin hiatus-ul esofagian din diafragma stomacul aluneca dinspre cavitatea abdominala in cavitatea toracica. Diafragma este muschiul cu implicare si in respiratie si care delimiteaza cele doua cavitati: toracica si abdominala.

Acest orificiu – hiatus diafragmatic are rolul de a permite continuitatea esofagului cu urmatorul organ;

INAPETENTA

Inapetenta sau lipsa poftei de mancare, face referire la absenta poftei de mancare in mod consecvent timp de mai multe mese la rand. Inapetenta poate fi cauzata de o patologie gastrica.

Tot in cadrul inapetentei intra si categoria persoanelor care initial ar avea pofta de mancare, dar datorita starilor post prandiale, de tipul: greturilor, senzatiei de arsura sau de voma acestea au inapetenta datorita reflexului, a faptului ca stiu ce urmeaza post-prandial;

MEDICAMENTE PENTRU CURATIRE

Medicamentele pentru curatire fac referire la acea medicatie care conform spuselor companiei producatoare sau comerciantului care vor conferi o curatare adecvata a reziduurilor cumulate de-a lungul lunilor sau chiar anilor pe intestin sau in stomac.

Aceste reziduuri nu pot sa se mentina o durata asa mare de timp si nu vor depasi o perioada de stationare de cateva zile (chiar si in cazuri patologice), aceste medicamente sunt de cele mai multe ori medicamente care au compozite cu efecte diuretice sau laxative foarte puternice care vor elimina inainte de timpul fiziologic (gastric sau intestinal) de digestie si mai mult printr-o fortare a acestui timp de metabolizare si absorbtie vor produce o serie de dereglari electrolitice, pe langa efectele nocive pe care le pot produce prin continutul care de cele mai multe ori este declarat a fi unul naturist;

METEORIZARE

“Imbalonarea” (in termeni cotidieni ai pacientilor) sau meteorizarea se refera la o stare in care pacientul are o stare de discomfort, de presiune abdominala, sau de prea-plin desi nu au consumat o cantitate atat de mare de alimente, stare care poate fi cauzata de afectiuni gastrice sau ale mucuoasei gastrice dar si de patologii intestinale.

Tot aici mai apare si terminologia de balonare a stomacului, aceasta face referire simptomatic cel mai adesea la o cumulare de gaze intestinale, la nivel intestinal si nu la o stare patologica;

PANACEU

Termenul face referire la un medicament ce poate trata toate sau macar majoritatea patologiilor de la un anumit sistem.

Astfel ca exista producatori care confera ideea ca au descoperit si comercializeaza aceste medicamente care ori le denumesc ca panaceu ori prin efectele pe care le spun ca le-ar avea medicamentele sale intra in categoria de panaceu.

In general medicamentele sunt concepute pentru a actiona pe un singur simptom, sau un cumul de simptome dar cu o cauza comuna, asadar pe o singura patologie si in mod special pe un singur organ sau chiar mai restrans o singura componenta a acelui organ si nicidecum pe un cumul de organe sau chiar de sisteme;

SINDROMUL DE COLON IRITABIL

Face referire la o patologie a intestinului sau mai precis a colonului care are o simptomatologie caracterizata de dureri abdominale sau pelvine ori cu iradiere dinspre flancul drept sau hipocondrul drept inspre zona pelvina la care se adauga modificarea scaunului ca si frecventa (diaree, constipatie) sau consistenta scaunului in scaun moale sau prea tare.

Insa sindromul de colon iritabil nu se stabileste decat de catre un medic si nu imediat dupa prezenta unuia sau a doua trei scaune diareice sau de tipul constipatiei;

VARICELE

Majoritatea pacientilor cand aud termenul de varice fac imediat legatura cu acele vene varicoase situate pe membrele inferioare si care sunt mai comune la femeile dupa multiple sarcini sau dupa o anumita varsta.

Termenul de varice defineste totusi si o patologie la nivelul sistemului digestiv si anume varicele esofagiene.

Varicele esofagiene sunt acele scaderi in elasticitate ale vaselor situate la nivelul esofagului si care pot sa duca in timp la fisurarea si lezarea acestor vene. Cauza cea mai frecventa a varicelor esofagiene este o patologie hepatica de tipul cirozei.


Citeste si despre:

Anemia - cauze, simptome si tratament Adevarul despre fumat Despre dependenta Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 Boli de toamna care iti ameninta sanatatea Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv Afectiuni digestive cu simptome asemanatoare, care pot fi usor confundate 3 boli care apar frecvent toamna. Invata cum sa le tratezi! Cele mai bune moduri naturale prin care digestia poate fi imbunatatita Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli