Tu stii sa-ti masori corect tensiunea?

Actualizat: 12 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Monitorizarea tensiunii arteriale zi de zi este esentiala mai ales in cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arteriala. Masurarea se face cu un aparat simplu, digital sau manual, insa e importanta interpretarea corecta a indicatorilor.

Ce este tensiunea arteriala

Forta cu care inima pompeaza sangele prin artere reprezinta presiunea sangelui exercitata asupra peretelui vascular, in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Tensiunea arteriala sistolica (TAS) se produce atunci cand inima se contracta si reprezinta maximul presiunii produse de sange la curgerea prin artere spre celelalte organe.

Tensiunea arteriala diastolica (TDS) reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Pe aparatele de masurare a tensiunii, valorile sunt notate in milimetri (mm) de coloana de mercur (Hg). Cea dintai este notata presiunea sistolica (maxima) si apoi cea diastolica (minima). Spre exemplu, cand aparatul indica tensiunea de 120/70 mmHg, vorbim despre “tensiune 12 cu 7”.

Cum se masoara tensiunea arteriala

Pentru masurarea presiunii sangelui este necesar un tensiometru. Pentru uz casnic sunt recomandate cele electronice (digitale), mult mai comod de folosit intrucat afiseaza valorile pe display si indica inclusiv valoarea pulsului.

Pentru rezultate corecte, masurarea tensiunii trebuie facuta respectandu-se cateva reguli:

- se face in pozitia sezut, cu picioarele sa atinga podeaua, dupa minim 5 minute de incetare a oricarei activitati (repaus);
- bratul stang, cel pe care se fixeaza tensiometrul, trebuie asezat la nivelul inimii;
- nu se fumeaza cu cel putin 15 minute inaintea masuratorii;
- nu se consuma cafea cu o ora inaintea masuratorii;

Care sunt valorile normale

Un adult sanatos ar trebui sa aiba tensiunea sistolica intre 100 si 120 mmHg, iar cea diastolica intre 65 si 80 mmHg. Valorile mai mici de atat pot semnala hipotensiune, iar cele mai mari, hipertensiune. Specialistii sustin ca tensiunea arteriala sistolica nu trebuie sa depaseasca 135 mmHg, iar cea diastolica nu trebuie sa fie mai mare de 90 mmHg.

Evaluarea tensiunii

Hipotensiune < 100mmHg < 65mmHg
Tensiune optima <120/80mmHg
Tensiune normala 120-129/ 80-84mmHg

Tensiune normal inalta 130-139/85-89mmHg
Hipertensiune arteriala stadiul 1 140-159/ 90-99mmHg
Hipertensiune arteriala stadiul 2 160-179/100-109mmHg

Hipertensiune arteriala stadiul 3 >/= 180/110mmHg

Hipertensiune arteriala sistolica izolata >/= 140mmHg

Din ce cauze variaza tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala nu este constanta. Ea poate sa varieze in diferite momente ale zilei, in functie de intensitatea efortului depus, de gradul de oboseala sau de stres. De aceea, este indicata notarea valorilor tensiunii la ore diferite pe parcursul unei zile. Ingrijorarea trebuie sa intervina in momentul in care apar variatii mari de tensiune.

Factorii care influenteaza variatiile de tensiune sunt:

- postura: in picioare sau culcat;
- dieta;
- fumatul sau consumul de alcool;
- efortul fizic;
- sedentarismul;
- obezitatea;
- istoricul familial (mostenirea genetica).

Hipertensiunea arteriala nedepistata si netratata la timp poate duce la aparitia unor leziuni grave ale tuturor organelor, leziuni care pot fi uneori ireversibile.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa Corectia nasului (rinoplastia) Ortodontia - indreptarea si corectarea pozitiei dintilor De ce malocluziile trebuie corectate? Utilizarea corecta a spray-urilor Cum sa va alegeti corect ochelarii de soare Alimentatia corecta a adolescentului De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Igiena corecta a dintilor Alimentatia corecta a copiilor Alimentatia corecta in bolile hepatice Sfaturi pentru alegerea corecta a lotiunii solare 9 ponturi pentru purtarea corecta a lentilelor de contact Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala