Durerea lombara este una dintre cele mai frecvente si serioase probleme de sanatate din zilele noastre. Mai mult de 80% dintre adulti sufera sau au suferit cel putin o data in viata de dureri lombare, care limiteaza miscarile si interfera cu activitatile zilnice.
Durerile lombare afecteaza femeile si barbatii in aceeasi masura si pot varia ca gravitate: de la o durere difuza, usoara, pana la una ascutita, fulgeratoare si persistenta.
De regula, durerea lombara poate fi localizata sau poate aparea pe o portiune mai intinsa a spatelui, iar uneori disconfortul resimtit poate fi atat de mare incat impune repaus la pat.
De regula, durerile joase de spate se amelioreaza in decurs de 4-6 saptamani si dispar complet cu anumite masuri terapeutice si/sau tratamente standard recomandate de medic sau farmacist.
Cand durerea lombara devine persistenta si nu dispare indiferent de masurile luate, poate duce la complicatii grave, motiv pentru care este important sa stim care sunt factorii care declanseaza aceste dureri de spate si ce putem face pentru le preveni sau ameliora.
Durerile de spate sunt cauzate, in mare parte, de suprasolicitarea muschilor, insa pot fi determinate si de alti factori, precum hernia de disc sau degenerarea ligamentelor care sustin coloana vertebrala.
Printre cele mai des intalnite cauze ale durerilor lombare sunt:
- Hernia de disc, care poate fi cauzata de o intindere brusca si puternica sau de o persiune crescuta asupra zonei lombare;
- Intinderea muschilor, articulatiilor, ligamentelor sau a coccisului;
- Osteoartrita;
- Spondiloza;
- Scolioza;
- Stenoza vertebrala, care apare odata cu inaintarea in varsta;
- Deformarea coloanei vertebrale;
- Osteoporoza.
Alte cauze mai putin frecvente ale durerilor lombare sunt:
- Tumori benigne la nivelul coloanei vertebrale;
- Boala Paget a oaselor;
- Infectii fungice sau bacteriene ale coloanei vertebrale;
- Spondilita anchilozanta;
- Spondiloza degenerativa;
- Stenoza spinala.
Uneori, durerile lombare sunt produse si de alte probleme de sanatate, precum boala inflamatorie pelvina, litiaza renala, infectii urinare, pancreatita, afectiuni ale prostatei, sindrom premenstrual, fibromialgia sau ulcer peptic. In astfel de cazuri, durerea de spate dispare odata ce este tratata afectiunea de baza.
Durerile lombare se manifesta prin spasme ale musculaturii, crampe, rigiditate si durere, in principal la nivelul spatelui si al feselor. Durerea apare, de regula, in episoade si se poate agrava din cauza miscarilor bruste sau ridicarii de greutati, disparand in repaus.
Durerile severe de spate dureaza intre 48 si 72 de ore si pot fi urmate de zile sau saptamani cu dureri suportabile, mai putin severe.
Situatii in care se impune un consult de specialitate
Trebuie sa mergi urgent la medic in urmatoarele situatii:
- Daca apare slabiciune la nivelul musculaturii unuia sau ambelor picioare;
- Daca durerea lombara apare in urma unei cazaturi sau accidentari recente;
- Daca durerea lombara este insotita de febra sau scaderi inexplicabile in greutate;
- Daca durerea nu se amelioreaza in decurs de 48 de ore de la debut;
- Apar dificultati respiratorii sau dureri toracice;
- Daca durerea apare brusc in cazul persoanelor de peste 70 de ani;
- Antecedente de cancer sau osteoporoza.
Exista mai multi factori care pot creste riscul aparitiei durerilor lombare, precum:
• Varsta - durerile lombare apar, de regula, la persoanele cu varste curpinse intre 30-50 de ani. Riscul creste odata cu inaintarea in varsta, din cauza structurii osoase, care se degenereaza, precum si din cauza pierderii elasticitatii musculare;
• Sedentarismul sau exercitiile fizice executate gresit - durerile lombare sunt frecvente in cazul persoanelor sedentare, insa apar si in randul celor care executa gresit anumite miscari fizice.
De asemenea, sportul practicat dupa o perioada de repaus poate cauza dureri de spate, motiv pentru care sunt recomandate exercitii usoare de aerobic, executate zilnic, pentru intretinerea musculaturii;
• Cresterea in greutate si obezitatea;
• Sarcina este insotita, de regula, de dureri de spate;
• Ocupatia - cei care petrec multe ore pe scaun, intr-o pozitie incorecta, acuza dureri lombare, la fel si persoanele care la locul de munca trebuie sa ridice, impinga sau sa care greutati;
• Istoric de dureri lombare in familie.
Daca durerea lombara nu este determinata de afectiuni severe, tratamentul presupune cateva masuri simple:
O postura corecta
Adopta o postura corecta a corpului atunci cand stai in picioare. Spatele ar trebui mentinut drept, pieptul in fata si umerii relaxati. Daca trebuie sa te asezi pe scaun, alege unul cu un spatar care sa mentina spatele drept si pune o perna mica la spate.
Bratele vor sta lipite de corp, iar monitorul asezat la nivelul ochilor. Miscarea la fiecare jumatate de ora este necesara pentru evitarea durerilor de spate.
Continuarea activitatilor fizice
Statul in pat mai mult de o zi sau doua pot determina o inrautatire a durerii lombare, dar si slabirea muschilor. Tocmai din acest motiv este important sa ramai activ si, eventual, sa iei medicamente usoare cu efect antiinflamator.
Evita sa ridici greutati si sa faci miscari care ar putea suprasolicita spatele!
Exercitii fizice usoare
Dupa ce durerea lombara scade in intensitate, este recomandat sa incepi cu cateva exercitii usoare de stretching si pentru intarirea musculaturii.
Intinde-te pe spate, indoaie genunchii si trage un genunchi indoit la piept, mentinand pozitia timp de 5-10 secunde. Acelasi lucru si cu celalalt picior. Se recomanda cate 5 repetari pe fiecare parte.
Un alt exercitiu eficient pentru musculatura spatelui presupune sa te intinzi pe spate si sa tragi ambii genunchi la piept, mentinand pozitia timp de 5-10 secunde. Poti face intre 5 si 10 repetari.
Plasturi pentru dureri de spate
Plasturii calzi, care se gasesc in majoritatea farmaciilor pot ameliora semnificativ durerile localizate, in special pe cele de spate. Acesti plasturi elibereaza caldura constant timp de pana la 12 ore, stimuland circulatia si relaxand muschii inflamati.
Nu este recomandata, insa, folosirea abuziva a plasturelui cald, intrucat poate provoca arsuri.
O baie calda
O baie calda, de cel mult 20-30 minute, calmeaza durerile musculare, simuleaza circulatia si creste elasticitatea muschilor. Adauga in apa sare de mare care, pe langa faptul ca reduce inflamatia, induce si o stare placuta de relaxare.
Masajul
In cazul durerilor de spate cauzate de suprasolicitarea musculara, un masaj local poate ameliora disconfortul fizic. Miscarile de framantare favorizeaza relaxarea muschilor si, implicit, calmarea durerilor.
Administrarea unor medicamente cu efect antiinflamator
Daca durerea te impiedica sa iti continui activitatile zilnice uzuale, poti lua medicamente cu efect antiinflamator, care se pot elibera fara prescriptie medicala, la recomandarea farmacistului.
Nu este recomandata administrarea medicamentelor fara avizul medicului sau farmacistului, mai ales daca suferi si de alte probleme de sanatate pentru care urmezi deja un tratament medicamentos.
Asadar, un stil de viata activ intarzie urmatorul atac al durerilor lombare, asa ca asigura-te ca faci zilnic miscare cel putin 30 de minute. Sunt recomandate exercitiile fizice pentru intarirea musculaturii, dar si stretching-ul.
De asemenea, mentinerea unei posturi corecte atunci cand stai pe scaun te poate feri de durerile lombare. Evita sa ridici greutati, nu face miscari bruste si mentine-ti greutatea in limite normale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.