Lombosciatica – cauze, tratament si preventie

Actualizat: 06 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Lombosciatica sau durerea lombara este o problema musculo-scheletica sau o tulburare ce afecteaza muschii, articulatiile, tendoanele, ligamentele si nervii din sectiunea lombara si sacrala a coloanei vertebrale. Aproximativ 80% dintre persoane sunt afectate de aceasta conditie sau au experimentat-o la un moment dat in viata lor.

Lombosciatica este una dintre cele mai frecvente conditii medicale care afecteaza calitatea vietii oamenilor, performanta si productivitatea muncii. Lombosciatica este mult mai frecventa la persoanele cu varsta de pana in 50 de ani. Activitatile fizice intense sunt unele dintre cauzele majore ale unei dureri lombare. 

O durere usoara de spate este frecvent neglijata, dar, dupa cateva zile, durerea se va dezvolta in durere acuta si cronica. Cand durerea devine de nesuportat, pacientii cauta medicamente si diferite tratamente. Simptomele lombosciaticii vor fi rezolvate in cateva saptamani prin medicamente si tratament. Intre 50-70% dintre femeile gravide au experimentat dureri lombare.

In faza sarcinii, corpul isi mareste numarul de hormoni pentru a se pregati de nasterea copilului, astfel ca aceasta crestere de hormoni va inmuia ligamentele in zona pelviana si slabeste totodata si articulatiile. Cu cat etapele de sarcina evolueaza, cu atat o crestere a greutatii se va realiza in fiecare zi din cauza dezvoltarii fetale. Schimbarile care au loc in privinta ligamentelor datorita cresterii de hormoni, cresterii in greutate si schimbarii posturii corpului duc la aparitia durerilor de spate.

Oamenii din ziua de azi considera durerile mici de spate ca fiind un fenomen la ordinea zilei si, intr-adevar, se pare ca stilul de viata sedentar tot mai raspandit in lumea noastra civilizata poate contribui la aceasta problema. Cu toate acestea, faptul ca aceasta conditie a fost descrisa inca din anii 1600 sugereaza faptul ca si stramosii nostri au suferit de probleme de spate. Este posibil ca in acele zile nu lipsa exercitiilor fizice sau o postura proasta a corpului sa fi contribuit la aparitia durerilor de spate, ci mai degraba conditiile degenerative, cum ar fi artrita sa fi fost o problema cu care stramosii nostri s-au intalnit.

Clasificare

In functie de modul in care simptomele sunt prezente, durerile lombare pot fi clasificate ca fiind acute sau cronice. In general, cele ce urmeaza va pot lamuri in privinta tipurilor de durere:

-Dureri lombare acute – durata mai mica de 6 saptamani;
-Dureri lombare subacute – durata de la 6 saptamani pana la 3 luni;
-Dureri lombare cronice – durata mai mare de 3 luni.

Cauzele aparitiei lombosciaticii

Cele mai frecvente cauze de a dobandi dureri lombare sunt uzura, fractura, solicitarea muschilor si a tesuturilor din zona de jos a spatelui. Aproape toate cazurile de dureri mai mici de spate sunt in aceasta situatie.Suprasolicitarea muschilor, a ligamentelor si a articulatiilor din diverse motive, cum ar fi activitatile de zi cu zi, reprezinta factorul numarul 1 in aparitia durerilor mai mici de spate. Alte cauze:

Tratament

Procedurile de tratament pentru acasa ar fi primul pas in rezolvarea scaderii durerii bolii de spate acute sau cronice. Procedurile de tratament realizate acasa sunt bune doar pentru o perioada scurta de timp, cum ar fi pentru 3 luni, deoarece, in cele mai multe cazuri, durerile lombare usoare sau acute dureaza sau se vindeca complet in mai putin de 3 luni. Dupa 3 luni, in cazul in care durerea nu a luat sfarsit, ar fi cel mai bine sa mergeti la un medic pentru a va administra un tratament mult mai adecvat si mai intens.

a.Tratamentul pentru durerile lombare usoare sau acute.

-Terapia la cald si rece – ajuta scaderea spasmelor musculare, relaxarea muschilor incordati, reduce inflamatia, creste gama de miscare si amelioreaza durerile.

-Activitatile fizice mai putine si mai limitate – diminuarea si limitarea activitatilor fizice, abtinerea de la a realiza munci sau activitati grele va ajuta la relaxarea musculaturii pentru o recuperare mai rapida.

-Odihna si relaxarea – acordati mai mult timp pentru odihna si relaxare, dormiti mai mult in pozitie culcat.

-Terapia auto-fizica – streching-ul si unele exercitii va pot restabili miscarea in buna regula a spatelui.

-Medicamentele – administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala sau a medicamentelor antiinflamatorii va pot elibera de durere.

b.Tratamentul pentru durerile lombare cronice.

-Exercitiile – exercitiile adecvate, cu ajutorul unui kinetoterapeut profesionist sunt eficiente in reducerea durerilor si ajuta la imbunatatirea puterii, mobilitatii si a bunei functionari a coloanei vertebrale.

-Acupunctura – un tratament medical alternativ vechi pentru ameliorarea durerilor, procesul de insertie a acelor subtiri in organism ajuta la calmarea durerilor si la eliminarea altor simptome.

-Terapia prin masaj – masajul corporal ajuta la inmuierea tesuturilor, cum ar fi muschii. Acest tip de terapie ajuta la reducerea durerilor, a tensiunii si imbunateste fluxul de sange si totodata va relaxeaza organismul.

-Manipularea spinala – se face de catre medicii chiropracticieni, procedura este de a cuprinde miscarea articulatiilor coloanei vertebrale dincolo de limita normala de miscare. Obiectivul manipularii coloanei vertebrale este de a elibera durerea si de a imbunatati functia fizica a corpului.

-Proloterapia – terapie medicala pentru tratarea durerilor musculo-scheletice, ce presupune injectarea unei substante iritante intr-un ligament sau tendon. Dupa ce substanta a fost injectata, se asteapta cresterea unui nou tesut.

-Antibioticele – administrarea de antibiotice este benefica daca una dintre cauzele durerii cronice este o infectie bacteriana.

-Interventiile chirurgicale – tratamentul chirurgical este oferit in cazul in care pacientul dezvolta simptome sau complicatii severe, cum ar fi anomaliile functionale.

Prevenire

Pentru a preveni durerile mici de spate, ar trebui sa aveti mai mare grija de corpul dumneavoastra, in special de unele parti, cum ar fi coloana vertebrala, evitati sau minimizati activitatile fizice intense ce va pot cauza dureri de spate, mentineti-va greutatea corporala adecvata, abordati o dieta sanatoasa si evitati sa fumati.


Citeste si despre:

Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii Fizioterapie Beneficii si contraindicatii privind fiziokinetoterapia Dureri ce pot fi ameliorate cu ajutorul fizioterapiei Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Atentie la aerul conditionat! Folosirea incorecta slabeste imunitatea! Hepatita B – simptome, cauze, tratament si preventie Keratoza actinica sau solara - factori de risc, simptome, tratament si preventie Ebola: simptome, cauze, tratament si preventie Cistita: cauze, simptome, tratament si preventie