Hernia de disc cervicala

Actualizat: 06 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati


Scheletul coloanei cervicale este compus din 7 vertebre din care primele doua au o forma si o functie speciala. Cele 7 vertebre se articuleaza intre ele prin intermediul unor articulatii localizate posterior si prin intermediul discurilor vertebrale localizate anterior; discurile au o structura complexa care asigura in acelasi timp mobilitatea gatului si stabilitatea coloanei cervicale.

Mobilitatea mare a gatului si a capului este asigurata in 90% la nivelul articulatiei C1 pe C2 si diminueaza pe masura ce ne departam de C2.
Discul intervertebral are rolul de resort (amortizor) si de protectie.
Degradarea discului intervertebral este in cea mai mare parte consecinta uzurii si foarte rar post traumatica.

Degradarea degenerativa a discului are drept consecinta 2 fenomene: unul este legat de compresie pe radacinile cervicale - in cazul herniilor de disc si al doilea fenomen este legat de absenta cimentului intre caramizi (instabilitate vertebrala). Daca herniile de disc cervicale sunt destul de rare (raport 1/10) comparate cu cele lombare, in schimb instabilitatea creata prin degradarea discului este mult mai importanta la nivel cervical decat lombar (legata de marea mobilitate cervicala comparata cu cea lombara).

Cauze

Peste 95% din degradarile de disc cervicale sunt date de uzura fiziologica (normala la 40 de ani) sau patologica si numai 5% sunt consecinta unor traumatisme importante (entorse grave sau fracturi).
In cazul herniilor de disc cervicale nu marimea herniei conteaza ci localizarea ei si durata de compresiune pe nerv. Se stie foarte bine ca o hernie voluminoasa produce o compresie evidenta (deci semne clinice importante) dar in ce priveste herniile mici ca volum mecanismul durerii este cu totul altul. Mai multi cercetatori au pus in contact tesutul nervos al radacinii cervicale cu tesutul nucleului pulpos al discului (partea centrala a discului) si au constatat o adevarata arsura chimica la locul de contact. In concluzie putem spune azi ca hernie voluminoasa - compresie mecanica si hernie mica - arsura chimica.

Simptome

Adevarata durere din hernia de disc cervicala - nevralgia cervicobrahiala trebuie diferentiata de cervicalgia comuna cu dureri difuze in regiunea gatului cu iradiere spre cap si fata.

Nevralgia cervicobrahiala este definita ca o durere care apare la nivelul gatului si iradiaza pe membrul superior. Aceasta durere se prelungeste pana la degetele mainii. Ea este adesea nocturna si impiedica somnul. Imobilizarea gatului cu o minerva amelioreaza durerea si este un semn indirect ca instabilitatea cervicala este cauza durerilor.
In functie de localizarea durerilor medicul poate aprecia nivelul de compresie. Cele mai frecvente hernii se localizeaza la nivelul C5/C6 si C6/C7.

Durerea pe umar si pe membrul superior este insotita de parestezii (furnicaturi) la nivelul degetelor iar mai tarziu daca compresia nervului continua aparitia de amiotrofie (diminuarea masei musculare a antebratului si mainii) cu consecinte pentru forta musculara.
Un semn precoce este disparitia sensibilitatii epicritice (sensibilitatea fina a mainii).

Diagnostic

Contrar celor scrise in articol, diagnosticul de hernie discala cervicala este foarte dificil clinic. Nu orice neurochirurg poate diagnostica hernia si consecintele ei iar diagnosticul precis este pus pe baza RMN-ului de coloana cervicala, examen indispensabil pentru diagnostic si pentru tratament.

Primul pas al investigatiilor ramane radiografia standard care nu trebuie sa lipseasca din bilantul unei nevralgii cervicobrahiale.
Un alt examen indispensabil este o electromiografie inainte de orice tratament.

Diagnosticul diferential ocupa un loc important si poate fi facut cu: periartrita scapulo-humerala, cu patologia rotatorilor de umar (coiffe de rotateurs), cu epicondilita (tennis elbow), cu algoneurodistrofia, cu sindromul de canal carpian, cu tumori intra sau extra medulare.

Tratament

In faza acuta imobilizarea prin colier tip minerva este indispensabila. Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice este eficace. Orice fizioterapie si mai ales kinetoterapie este prescrisa in aceasta faza. Dupa doua sau trei saptamini de tratament daca durerile nu se amelioreaza un tratament in bolus cu corticoid este cateodata benefic.

Infiltratiile peridurale sau epidurale sub control scaner au o eficienta scazuta.

Dupa 3 luni de tratament si repaus daca durerea nu cedeaza si daca apar semne neurologice (parestezii sub forma de amorteli ale degetelor si scaderea fortei musculare) si daca imaginea RMN este normala pentru o compresiune prin hernie, interventia chirurgicala este indicata. Aceasta consta in ridicarea obstacolului prin cura herniei si prin stabilizarea vertebrelor prin arthrodeza vertebrala. Operatia este simpla si disparitia durerilor si a amortelilor este constatata la iesirea din sala de operatii. In schimb recuperarea motorie (amiotrofia si forta musculara se recupereaza lent in 3 sau 6 luni) prin fizio si kinetoterapiei.

Tratamentul cel mai modern preconizeaza inlocuirea discului vertebral cu o proteza, tratament cu o rata de succes de peste 90%; acest tratament permite in acelasi timp ridicarea obstacolului (ablatia herniei) si mentinerea mobilitatii coloanei cervicale mai ales la persoane tinere si active.


Citeste si despre:

Ce este hernia de disc si care sunt optiunile de tratament? Indicatiile tratamentului opioid in hernia de disc Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Aspecte importante despre operatia de hernie de disc Recuperarea dupa hernie de disc Hernia de disc Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Spondiloza cervicala - cauze, simptome, tratament Durerea cervicala Cele mai comune traumatisme care provoaca dureri cervicale Boala degenerativa a discului intervertebral Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Hernia hiatala
Cere sfatul medicului ×