Durerile de spate in sarcina

Actualizat: 02 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Bianca-Maia Sablici
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Durerile de spate


Durerile de spate sunt foarte frecvente in randul femeilor insarcinate. Se considera ca 75% din femeile gravide vor avea dureri de spate in timpul sarcinii. Acestea apar datorita numeroaselor modificari adaptative pe care le sufera corpul.

Desi foarte frecvente in stadiile avansate ale sarcinii, durerile de spate isi pot face simtita prezenta chiar si in primul trimestru. Pentru unele femei, acesta poate fi chiar primul semn al prezentei unei sarcini.

Modificarile din sarcina

Pe parcursul sarcinii, apar modificari hormonale considerate unice. De exemplu, unul din hormonii cu rol major in sarcina este progesteronul. Acesta inhiba contractiile miometrului, adica a muschiului uterin, si cum are un efect de relaxare asupra acestui muschi, la fel va avea un efect de relaxare si asupra muschilor abdominali, pelvieni sau ai spatelui.

Un alt hormon care produce modificari in sarcina este relaxina. Acest hormon este produs si de femeile care nu sunt insarcinate, dar odata ce se instaleaza sarcina, valoarea lui creste foarte mult. Acest hormon incepe sa produca modificari la nivelul ligamentelor inca din primele 6 saptamani de sarcina si ajunge la o valoare maxima la sfarsitul primului trimestru de sarcina.

Relaxina are o serie de efecte asupra sistemului musculo-scheletal. In sarcina, rolul relaxinei este de a relaxa ligamentele si muschii pelvieni pentru a usura procesul nasterii. Simfiza pubiana si articulatia sacroiliaca sunt pricipalele zone afectate de relaxina. Astfel, aceste modificari cu rolul de a “relaxa” pelvisul, vor duce si la “relaxarea” altor zone precum ligamentele longitudinale ale coloanei, lucru care se poate manifesta prin prezenta durerilor lombare.

Odata cu avansarea sarcinii, apar si modificarile de postura. Acestea au la baza schimbarea centrului gravitational datorita cresterii in dimensiuni al uterului si sanilor si adoptarea pozitiilor compensatorii pentru a putea sustine sarcina. Asupra muschilor spatelui se pune un stres suplimentar care pana la prezenta sarcinii nu exista. Ei trebuie sa ajute la sustinerea pozitiei concomitent cu cresterea in volum si greutate a abdomenului.

Exista o serie de modificari ale posturii unei gravide care se pot observa la majoritatea dintre acestea, in special in stadiile avansate ale sarcinii precum: hiperextensia gatului cu anteflexia capului, bazinul inclinat anterior, aparitia hiperlordozei lombare si a cifozei toracale, iar la nivelul membrelor inferioare se poate observa pozitia genunchilor intr-o usoara hiperextensie cu picioarele rotate in exterior si prabusirea boltei plantare (platfus).

Diagnostic diferential

Atentie insa pentru ca durerile de spate intr-o sarcina pot mima durerile din afectiunile renale, cum ar fi ureterohidronefroza, colica renala sau pot masca o infectie de tract urinar superior sau inferior. Astfel, trebuie evaluata cu foarte mare atentie situatia gravidei pentru a nu pune in pericol sarcina.

Tratamentul de recuperare

Exista numeroase controverse referitoare la programul de recuperare indicat pentru o femeie insarcinata.

Fizioterapia reprezinta o contraindicatie majora in perioada sarcinii. Utilizarea procedurilor de electroterapie pot influenta dezvoltarea fatului. Totusi, desi datele care sa recomande terapia TENS (stimulare electrica transcutanata nervoasa) sunt relativ limitate, aceasta forma de terapie este considerata sigura incepand cu trimestul doi si trei de sarcina.

TENS reprezinta o procedura de fizioterapie prin care se transmit implusuri electrice de joasa frecventa prin aplicarea unor electrozi pe zona dureroasa si are o actiune antalgica. Electrozii nu se vor pozitiona niciodata la nivel abdominal in timpul sarcinii.

Stimularea electrica nervoasa transcutanata (TENS) se poate folosi si in timpul travaliului pentru combaterea durerilor. Se recomanda utilizarea aparatului atunci cand contractiile devin regulate.

Masajul medical si kinetoterapia sunt mijloace terapeutice bine tolerate de femeia gravida.

Masajul, desi nu este contraindicat, este recomandat cu prudenta in primul trimestru de sarcina, dar odata intrata in trimestrul al doilea de sarcina, se poate efectua o sedinta de masaj o data la doua saptamani si, cu inaintarea evolutiei sarcinii chiar si la o sedinta de masaj pe saptamana.

Kinetoterapia se recomanda cu scopul de a ameliora durerea lombara prin exercitii. Programul de kinetoterapie tine cont de luna in care va aflati si de caracterul durerii. El poate cuprinde tehnici de relaxare precum tehnica Jacobson, exercitii de stabilizare a coloanei lombare, exercitii aerobice cu intensitate mica si altele in functie de nevoi. Trebuie sa va urmariti frecventa cardiaca si este recomandat sa nu depaseasca 140 batai pe minut.

Este important ca pe perioada sarcinii sa nu fiti sedentare si sa efectuati exercitii fizice, iar daca anterior sarcinii ati practicat un sport cu regularitate, trebuie discutat cu medicul pana cand se mai poate continua si daca exista riscuri. Sporturile de contact trebuie intrerupte.

Exercitiile Pilates sunt un tip de antrenament care se recomanda in sarcina indiferent de luna in care va aflati. Este important ca instructorul sa cunoasca tipul de antrenament potrivit pentru gravide. Prin efectuarea acestor exercitii creste flexibilitatea articulatiilor.

Post-partum

Se spune ca atunci cand femeia se simte pregatita poate incepe exercitiile fizice post-partum. Se recomanda inceperea lor la 6 saptamani dupa o nastere naturala si 8 saptamani dupa o nastere prin cezariana. Se vor introduce in program exerictii pentru muschii abdominali, ai spatelui, dar si pentru muschii planseului pelvin. Sunt recomandate exercitiile Kegel pentru musclatura planseului pelvin. Ele ajuta la tonifierea muschilor pubo-coccigieni.

In ajutorul acestei tehnici clasice, poate veni Fotoliul Emsella, care este o tehnica unica si non-invaziva de tonifiere a muschilor planseului pelvin. O sedinta pe scaunul Emsella este echivalentul a 11.000 de exercitii Kegel. Aceasta forma de terapie produce energie electromagnetica de inalta intensitate care stimuleaza musculatura planseului pelvin.

Concluzii

Ar fi ideal ca pe perioada sarcinii sa se efectueze exercitii fizice cu regularitate, pentru ca acestea sunt benefice in special in cazul prezentei durerilor lombare.

De luat aminte ca sarcina este o perioada unica si ca tratamentul de recuperare nu poate fi unul clasic, existand contraindicatii. Astfel, putandu-va baza doar pe exercitiile fizice, masaj, dar si pe terapia TENS, cand sarcina este mai inaintata pentru ameliorarea durerii


Bibliografie:
https://freedompt.com/postural-changes-in-pregnancy/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6818987/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6818987/
https://www.theprivateclinic.co.uk/blog/emsella-pre-and-post-pregnancy-leakage/


Citeste si despre:

Dureri de spate, insomnii, probleme cu greutatea...si daca acestea sunt cauzate de abdomen? Dureri lombare Recuperarea medicala pentru durerile lombare Activitatea fizica in timpul sarcinii Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor Sangerarea in timpul sarcinii Medicamentele administrate in timpul sarcinii Durerea cronica pelvina la femei Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei Durerile de spate manifestate dimineata