Gingivita este o inflamatie a gingiilor care inconjoara dintii.
Gingivita afecteaza o parte semnificativa a populatiei si este cea mai comuna forma de boala parodontala. Gingivita cronica poate duce la retragerea gingiilor si poate fi un precursor al parodontozei.
Aceasta inflamatie a gingiilor este clasificata in functie de gravitate. Aceasta poate varia de la o gingivita usoara pana la severa si gingivita ulceroasa necrozanta mai putin frecventa, dar grava.
Inflamatia este un sistem complex, prin care bacteriile celulelor sunt adunate intr-o zona de infectie bacteriana. Inflamatia joaca un rol major in aparitia gingivitei. Inflamatia gingiilor contabilizeaza majoritatea simptomelor de gingivita.
Bacteriile pot cauza inflamarea gingiilor. Cu toate ca bacteriile sunt gasite in mod normal in corpurile noastre si ofera efecte protectoare de foarte multe ori, bacteria poate avea si efecte daunatoare. Gura este un loc ideal in care traiesc bacteriile. Mediul cald, umed si aprovizionarea cu alimente sunt tot ce ii trebuie unei bacterii ca aceasta sa prospere.
O infectie incepe atunci cand sistemul imunitar este coplesit. Gingivita este o infectie care apare atunci cand bacteriile invadeaza tesuturile moi si osoase adiacente ale dintilor. Gravitatea acestei infectii variaza de la o stare usoara pana la severa si poate fi un indiciu al unei boli sistemice ce poate pune viata in pericol.
Cea mai frecventa cauza a aparitiei gingivitei este o slaba igiena orala. Obiceiurile bune de sanatate orala, cum ar fi perierea de cel putin doua ori pe zi si folosirea atei dentare in mod regulat pot preveni aparitia gingivitei.
Gingiile sanatoase sunt de culoare roz pal si sunt ferme. In cazul in care gingiile sunt umflate, rosii si sangereaza usor este posibil sa aveti gingivita. Pentru ca gingivita este rareori dureroasa, puteti suferi de aceasta conditie fara sa stiti.
-Gingii tumefiate;
-Gingii retractate.
-Gingii care sangereaza cu usurinta atunci cand va periati sau folositi ata dentara;
-O schimbare a culorii gingiilor dintr-un roz sanatos in rosu;
-Respiratie urat mirositoare.
Cand ar trebui sa fiti consultat de un medic dentist?
Cei mai mult stomatologi recomanda controale regulate pentru a identifica gingivita, cariile si alte afectiuni dentare inainte ca acestea sa provoace simptome deranjante, putand duce si la alte probleme mult mai grave. Daca observati orice semn sau simptom de gingivita, incercati sa faceti o programare la medicul stomatolog.
Cu cat mai repede este tratata gingivita, cu atat mai mult sansele de a inversa daunele cauzate de gingivita cresc si se previne si progresia acesteia spre parodontoza.
Cea mai frecventa cauza a gingivitei este igiena orala deficitara, care duce la formarea placii bacteriene. Aceasta placa este o pelicula invizibila, lipicioasa, compusa in principal din bacterii.
Formele de tartru se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile gasite in mod normal in gura. Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi si folosirea atei dentare in fiecare zi indeparteaza placa bacteriana.
Placa sta pe dinti timp de 2 pana la 3 zile si se poate solidifica sub linia gingiei in tartru (calciu). Tartrul se poate dezvolta ca rezultat al continutului de minerale din saliva. Tartrul face ca placa sa devina mai dificil de indepartat si creeaza un scut protector pentru bacterii.
De obicei, nu se poate scapa de tartru prin periaj si folosirea atei dentare, astfel ca aveti nevoie de o curatare dentara profesionista pentru a o elimina.
Cu cat mai mult timp placa si tartrul raman pe dinti, cu atat mai mult acestea irita gingia. In timp, gingiile devin umflate si sangereaza usor. Cariile dentare pot fi un rezultat al iritatiei gingiilor.
Gingivita poate aparea la oricine. Multe persoane experimenteaza primele probleme de gingivita in timpul pubertatii si apoi in grade diferite de-a lungul vietii. Factorii ce pot creste riscul de gingivita includ:
-Obiceiurile proaste de sanatate orala;
-Consumul excesiv de tutun;
-Diabetul;
-Varsta inaintata;
-Scaderea imunitatii, ca urmare a unor boli, cum ar fi leucemie, HIV/SIDA sau alte afectiuni;
-Anumite medicamente;
-Anumite infectii virale si fungice;
-Gura uscata;
-Modificari hormonale, cum ar fi cele legate de sarcina, de ciclul menstrual sau utilizarea unor pastile de control al nasterii;
-O nutritie necorespunzatoare;
-Abuzul de substante.
Gingivita netratata poate progesa la boli gingivale care se raspandesc in tesuturi si subiacente osoase (parodontoza), o afectiune mult mai grava, care poate duce la pierderea dintilor.
Parodontoza si sanatatea orala deficitara, in general, pot afecta starea generala de sanatate. Gingivita nu este complet inteleasa si cercetatorii nu au stabilit daca boala parodontala cauzeaza de fapt oricare dintre aceste conditii, dar parodontoza poate fi asociata cu:
-Infarct;
-Accident vascular cerebral;
-Boli pulmonare;
-La femeile insarcinate, poate provoca nastere prematura sau un copil cu greutate mica la nastere.
Medicii stomatologi diagnosticheaza gingivita pe baza simptomelor si a unei examinari a dintilor, gingiilor, gurii si limbii. Medicul dentist va cauta placa si acumularea de tartru pe dinti si va verifica gingiile de roseata, umflaturi si sangerare usoara.
In cazul in care nu este clara cauza gingivitei, medicul stomatolog poate recomanda o evaluare medicala pentru a verifica conditiile de sanatate ce stau la baza gingivitei.
Tratamentul prompt inverseaza simptomele gingivitei si previne progresia acestei boli si aparitia bolilor gingivale mai grave sau chiar pierderea dintilor. Tratamentul eficient necesita ingrijire profesionala, urmata de o intensificare a igienei orale la domiciliu.
O ingrijire profesionala impotriva gingivitei include:
-O evaluare initiala si o curatare dentara temeinica pentru a indeparta toate urmele de tartru si placa;
-Instructiuni cu privire la periajul la domiciliu si tehnici eficiente de folosire a atei dentare;
-Controale regulate profesionale si curatare;
-Restaurari dentare, pentru o mai buna igiena dentara.
Curatarea initiala profesionala va include utilizarea unor instrumente dentare pentru a indeparta toate urmele de placa si tartru – o procedura cunoscuta sub numele de scalare. Detartrajul poate fi inconfortabil, mai ales in cazul in care gingiile sunt deja sensibile sau aveti placi extinse si acumulare de tartru.
Dintii nealiniati, coroanele nepotrivite sau alte restaurari dentare pot irita gingiile si fac mai dificila eliminarea placii in timpul ingrijirii zilnice acasa. In cazul in care problemele cu dintii sau restaurarile dentare contribuie la aparitia gingivitei, medicul stomatolog poate recomanda o rezolvare a acestor probleme. Gingivita, de obicei, se elimina dupa o curatare profesionala temeinica, atat timp cat continuati o buna igiena orala acasa.
Medicul stomatolog va ajuta sa va planificati un program eficient de curatare orala pentru acasa.
Remedii naturiste.
Masurile pe care le puteti lua acasa pentru a preveni aparitia gingivitei includ:
-Curatare dentara profesionala in mod regulat, pe baza unui program recomandat de catre medicul stomatolog;
-Folosirea unei periute de dinti moale si inlocuirea acesteia cel putin o data la 3 sau 4 luni;
-Luati in considerare folosirea unei periute de dinti electrice, care poate fi mai eficienta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului;
-Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi sau, mai bine, dupa fiecare masa ori gustare;
-Utilizati o apa de gura antiseptica, daca va este recomandata de catre medicul stomatolog;
-Utilizarea unui agent de curatare interdentara.
Pe langa aceste remedii, s-au mai gasit si altele pentru vindecarea bolilor gingivale.
Iata cateva moduri de a evita gingivita:
1.Apa sarata – apa sarata ucide bacteriile si curata zona infectata a gingiilor. Se amesteca o lingura de sare de mare intr-o ceasca cu apa fierbinte. Clatiti bine gura timp de 1 minut, maxim 2 si apoi scuipati.
2.Salvia – proprietatile anti-inflamatorii si curative ale salviei fac din aceasta un remediu naturist pentru acasa ce a fost folosit foarte multe secole. Taiati o frunza de salvie proaspata sau luati un varf de cutit de salvie uscata si frecati pe zona infectata. Lasati timp de 2-3 minute. Pentru o curatare suplimentara, amestecati salvia cu sare de mare.
3.Curcuma – curcumina din curcuma are efecte anti-inflamatorii puternice si astfel curcuma are proprietati antimicrobiene si antioxidante. Acest ingredient curata rana si incurajeaza vindecarea. Combinati pulbere de curcuma cu apa sau folositi radacini proaspete de curcuma. Periati gingiile cu aceasta pasta obtinuta cu o periuta de dinti moale.
4.Uleiul de tras – uleiul de tras este o tehnica antica ce a fost folosita cu multe secole in urma pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase. Acest ulei curata zonele infectate si ajuta la vindecarea gingiilor. Luati o lingura de ulei de susan, nuca de cocos sau ulei de floarea-soarelui si dati in jurul gurii pentru cateva minute, concentrandu-va mai ales pe gingiile infectate. Scuipati apoi uleiul si clatiti gura cu apa calda.
5.Bicarbonatul de sodiu – aceasta metoda este una dintre cele mai simple solutii de a preveni gingivita. Puteti folosi o pasta de bicarbonat de sodiu in mod regulat in loc de pasta de dinti, dar trebuie sa fiti atenti ca bicarbonatul este foarte abraziv si ar trebuie sa fie mai usor de utilizat in combinatie cu uleiul de masline. In cazul in care gingiile nu sunt infectate, cel mai bun mod este sa frecati, faceti o pasta de bicarbonat de sodiu si apa si aplicati la nivelul gingiilor. Faceti acest lucru timp de 2 minute, de 2 pana la 3 ori pe saptamana.
6.Uleiul de masline ozonat – in unele cazuri, gingiile nesanatoase ar putea avea nevoie de un raspuns puternic si uleiul de masline ozonat poate da un astfel de raspuns. Uleiul de masline ajuta la curatarea si furnizarea de vitamine esentiale pentru gingii, iar studiile arata ca folosirea ozonului actioneaza rapid pentru imbunatatirea leziunilor la nivelul ranilor si gingiilor, fara a avea vreun efect secundar. Cercetarile au ajuns la concluzia ca uleiul de masline ozonat este eficient impotriva gingiilor umflate si sangerarii gingivale.
Cel mai bun mod a preveni gingivita este un program de igiena dentar, unul care sa inceapa din timp si sa fie practicat in mod constant tot restul vietii. O curatare completa, cu o periuta de dinti si ata dentara ar trebui sa va ia maxim 5 minute.
A se vedea medicul dentist sau igienistul dentar in mod regulat pentru curatari profesionale, de obicei, la fiecare 6 sau 12 luni. Daca aveti un factor de risc care creste sansa de a dezvolta gingivita, poate fi nevoie mai des de o curatare dentara profesionala.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.