Gingivita, cauza principala a caderii dintilor

Actualizat: 12 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Gingivita este o inflamatie a gingiilor, provocata de obicei de o infectie bacteriana. Daca nu este tratata, aceasta poate altera, in prima faza, structura gingiei, care incepe sa se retraga. Cronicizata, gingivita degenereaza in parodontita, care provoaca pierderea dintilor.

Gingia sanatoasa are culoarea roz deschis, este ferma si adera la osul alveolar. Are o textura punctata, dar nu prezinta ulceratii si nu sangereaza la periaj sau in timpul alimentatiei. Gingivita presupune inflamarea gingiei.

Cauze

O igiena bucala deficitara permite particulelor de alimente si salivei sa se acumuleze la baza dintilor, favorizand dezvoltarea bacteriilor. Este vorba despre placa bacteriana care, daca nu este indepartata prin periaj dentar, patrunde intre dinti si sub gingie, provocand inflamarea tesutului.

Daca nu se intervine rapid, gingivita poate duce la retractia gingivala. Dintele devine instabil. In cazul in care inflamatia persista, ea poate progresa pana la os, radacina dintelui si ligamentele dento-alveolare, fapt care poate duce la pierderea dintilor.

Factori de risc

Exista o serie de factori de risc in cazul gingivitei:

- fumat;
- diabet;
- medicamente (contraceptive orale, steroizi, anticonvulsive, chimioterapie);
- carii;
- aparate dentare nepotrivite;
- plombe distruse;
- sarcina;
- factori genetici;
- imunitate compromisa (HIV/SIDA).

Simptome

Multe persoane nici nu sunt constiente de faptul ca sufera de gingivita. Este posibil ca boala sa nu manifeste vreun simptom. Cu toate acestea, gingivita prezinta urmatoarele simptome:

- gingii rosii, iritate si umflate;
- gingii care sangereaza la contactul cu periuta de dinti sau cu ata dentara;
- gingii retrase;
- pierderea dintilor;
- schimbarea alinierii dintilor (malocluzie);
- puroi intre dinti si gingii;
- durere la mestecat;
- dinti sensibili;
- respiratie urat mirositoare care nu dispare nici dupa periaj.

Diagnostic

In timpul unui examen stomatologic, medicul va observa starea gingiilor. Va constata daca s-a produs retractia gingivala, daca exista infectii. De asemenea, el poate recomanda o radiografie care sa ii indice eventuala pierdere a masei osoase.

In urma discutiei cu pacientul, medicul va stabili daca acesta se incadreaza in zona de risc pentru gingivita. In cazul in care gingivita este avansata, medicul poate recomanda tratament efectuat de un ortodontist.

Tratament

Tratamentul gingivitei consta intr-o igienizare profesionala realizata de catre medicul stomatolog. Acesta va efectua detartraj supragingival si subgingival pentru eliminarea placii bacteriene si a tartrului. In anumite cazuri, poate decide indepartarea anumitor parti de dinte afectate.

De asemenea, ar putea prescrie o serie de medicamente pentru reducerea inflamatiei. Apa de gura poate fi folosita pentru a dezinfecta cavitatea bucala.

Profilaxie

Periajul dentar corect si regulat este principala modalitate de prevenire a gingivitei si, implicit, a pierderii dintilor. O dieta echilibrata si reducerea cantitatii de zahar din alimentatie previn formarea placii bacteriene.

De asemenea, vizita regulata la cabinetul stomatologic are rolul de a depista din timp eventuala afectare a gingiilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala
DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România

Citeste si despre:

Gingivita - prevenire si tratament Bolile gingiilor (gingivita si paradontopatia) Gingivita poate recidiva daca nu se respecta igiena dentara Gingivita - afectiunea gingiilor care poate duce la pierderea dintilor STOP parodontozei Sarcina si igiena orala Trucuri pentru a scapa de halena Sanatatea orala – secretul care iti poate spune multe despre sanatatea generala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? 8 lucruri care iti pot strica zambetul Va confruntati cu parodontita? Iata cum va afecteaza viata si cum ii puteti preveni aparitia Cum sa faceti fata gingivitei? Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa 8 afectiuni provocate de lipsa igienei orale 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C
Cere sfatul medicului ×