Boli parodontale: parodontoza - cauze, 
simptome, prevenire si tratament

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Vlad Sandolache
Medic Stomatolog

Bolile parodontale sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de flora microbiana din cavitatea bucala. Acestea afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui.

Afectiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor.

Cauzele aparitiei aceastei imbolnaviri sunt numeroase si diverse. Sunt incriminati diversi factori precum cei genetici, endocrini , psihologici, factori de mediu, boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil alimentar si de viata nesanatos.

Cu toate acestea, cei mai importanti factori raman, insa placa bacteriana si tartrul, adevarate medii de cultura pentru numeroase bacterii. Boala parodontala evolueaza in 3 stadii: gingivita, parodontita superficiala si parodontita profunda.

In prima faza apare inflamatia gingiei, numita gingivita, manifestata prin modificarea culorii spre rosu violaceu, papile inflamate indepartate de pe dinti, dureri, senzatie de prurit gingival, sangerari la periaj.

Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar si dezvoltand asa-numitele pungi parodontale.

In stadiul initial de gingivita insa, printr-o igiena impecabila si controale riguroase la medicul dentist, boala poate fi stopata si chiar eliminata in aceasta etapa, gingivita fiind reversibila.

Pentru a mentine parodontiul sanatos trebuie in primul rand mentinuta igiena riguroasa .Pasta de dinti si periuta constituie instrumentele de baza pentru curatarea dintilor si cavitatii bucale, alaturi de apa de gura si de ata dentara. Controalele periodice la medicul stomatolog sunt deasemenea obligatorii.

Tratamentul parodontozei este complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii. In reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentiala. Tratamentul timpuriu este foarte important. Scopurile acestuia sunt prevenirea distrugerii tesuturilor, controlul infectiei, prevenirea mobilizarii dintilor.

Trebuie neaparat indepartata placa bacteriana de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog decide un program de tratament cuprinzand mai multe etape.

De asemenea pot fi necesare aplicatii locale de substante medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala. Radiografiile dentare sunt deosebit de valoroase in aceste cazuri, ele evidentiind pierderea osoasa din jurul dintilor.

Scopul tratamentului parodontal este indepartarea bacteriillor si a tartrului si refacerea dimensiunilor normale ale santului gingival, astfel eliminandu-se cauzele care au dus la apritia parodontitei. Dupa o perioada stabilita de medic de la tratament se reevalueaza starea gingiei si sunt indepartate eventualele depozite bacteriene care s-ar fi putut redepune.

De asemenea, cand defectele osoase din jurul dintelui sunt importante este necesara aditia de os, aceasta imbunatatind considerabil stabilitatea dintelui. Uneori sunt necesare si tratamentele protetice in cazul bolilor parodontale, acestea fiind reprezentate de analize si echilibrari ocluzale atent efectuate.

In stadiile avansate ale bolii se recurge la tratamentul chirurgical: churetaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase, aplicare de substante pentru regenerare tisulara (a tesutului de sustinere al dintelui).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633
SmilePro
Tel: 0770773773
Bucuresti, Strada Roșia Montană 6

Citeste si despre:

STOP parodontozei Cat de sanatos este zambetul tau? Cum sa faceti fata gingivitei? 8 afectiuni provocate de lipsa igienei orale Metode de oprire a sangerarilor gingivale Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara Gingivita - afectiunea gingiilor care poate duce la pierderea dintilor Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Cele mai ciudate simptome de sarcina Sindromul post-avort - simptome si tratament Simptome la copii - semnificatii posibile