Cum putem ameliora episoadele de roseata ale fetei?

Actualizat: 06 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este o afectiune cutanata cronica caracterizata prin episoade inflamatorii si aparitia de zone intinse si rosii, papulo-pustuloase (umflaturi) si telangiectatice (mici vase de sange dilatate), localizate in special la nivelul obrajilor la persoanele mature.

Afecteaza in general femeia dupa 30-40 ani, dar poate sa apara si la barbati, cu localizare in special la nivelul nasului, luand forma clinica de rinofima.
Cuperoza se caracterizeaza prin ciclicitate, existand o perioada de acutizare timp de cateva saptamani, dupa care simptomele incep sa se remita, dar nu dispar in totalitate, iar intreg procesul se va relua.

Factorii incriminati in aparitia acestei afectiuni

• Alimentari: asocierea cu afectiuni ale tractului gastro-intestinal (constipatia, gastrita, colita). Tulburarile digestive, in special cele cu sindrom de malabsorbtie determina trecerea in circulatie a unor substante cu efect vasodilatator (nu trebuie uitata importanta regimului alimentar si a influentei negative a unor stimulente digestive, alcool, condimente).

Persoanele diagnosticate cu rozacee nu trebuie sa faca exces de vitamina B6 si B12, carne marinata, ciocolata, avocado, rosii, bauturi calde, spanac, carnati picanti, piper rosu, piper negru, piper alb, otet, boia, usturoi, vin, lichior, bere, branza, iaurt, smantana, lapte, citrice, vinete, stafide, smochine, banane.

• Factori infectiosi: acarieni - Demodex foliculorum, flora dezvoltata in foliculul pilo-sebaceu cu rol lipolitic (distruge grasimea) si actiune iritanta asupra pielii, cu vasodilatatie secundara si formarea de papulo-pustule. Infectia cu Helicobacter Pylori in etiopatogenia rozaceei este demonstrata prin efectul benefic al tratamentului antibiotic.

• Climatici: in general extremele frig-cald pot afecta sistemul vascular de la nivelul extremitatii cefalice.

• Vasculari: deficit de reglare a circulatiei venoase cutanate faciale, cu instabilitate vasomotorie a vaselor faciale si capacitate de vasodilatatie crescuta la diversi factori.

• Psihologici: apare mai frecvent la deprimati, nevrotici, persoane agitate, irascibile.

• Factori farmacologici: histamina, serotonina, cu rol in producerea eritemului (roseata fetei), unele din ele eliberate din alimente sau bauturi (vinuri).

Manifestari clinice

Rozaceea se caracterizeaza prin prezenta unei succesiuni de stadii, astfel:

• Eritem (roseata fetei) tranzitoriu, ce afecteaza ariile centrale ale fetei, produs de stimuli nespecifici - alimentari, cafea, alcool, condimente, caldura, vant.

• Eritem persistent si telangiectatic - stadiul cuperozic. Pe fond eritematos persistent, apar telangiectazii venulare.
Papulele, pustulele si papulo-nodulii sunt leziunile care apar pe portiunile rosii de piele si telangiectatice (cuperozice). Lipsesc comedoanele (punctele albe/negre).

• Noduli mari inflamatori, in special la nivelul nasului, barbiei. La nas apare rinofima - nas mare, boselat (cu contur neregulat) , rosu datorita hipertrofiei (crestere in volum) glandelor sebacee.

• Atingerea conjunctivelor este un semn important pentru diagnostic. Conjunctivele palpebrale (care acopera fata posterioara a pleoapelor) si bulbare (care acopera sclera ochiului) sunt congestionate, telangiectaziile, fiind evidente in special pe conjunctiva bulbara. Se observa uneori si leziuni ale corneei, sub forma de keratita difuza (keratita rozacee).

• Elefantiazis facial - noduli mari, inflamatori, localizati in special in regiunea obrajilor, nasului si mai rar pe frunte, barbie. Tegumentele sunt seboreice, umflate, cu porii larg deschisi datorita prezentei inflamatiei si hiperplaziei (crestere in volum) glandelor sebacee.

Aceste modificari conduc in final la rinofima - nasul este hipertrofiat (mare) si rosu, cu multiple neregularitati si telanglectazii (vene mici) pe suprafata lui.

Exista doua forme clinice: una cu pielea normala si hipertrofia glandelor sebacee (acneea hipertrofica Vidal), si alta cu eritroza (inrosire) si telangiectazii asociate hipertrofiei glandulare (rinofima propriu-zisa).

Forme particulare de acnee rozacee

Rozaceea granulomatoasa se caracterizeaza prin aparitia unui eritem difuz al regiunii nazale, frontale si a obrajilor, uneori cu extindere la zona cervicala, pavilionul urechilor.

Pe fondul eritematos (rosu) apar leziuni de tip papulo-nodulare, infiltrate. Poate sa apara secundar unor tratamente topice (creme) neadecvate (dermatocorticoizi foarte puternici).

Rozaceea oftalmica - apar manifestari de conjunctivita, irita, iridociclita, ulceratii sclero-corneene.

Rozaceea lupoida - papulele (umflaturi mici) au un aspect galben ca "jeleul de mere".

Diagnostic diferential

• Eritem pudic, bufeuri, eritem postmedicamentos;

• Dermatomiozita, lupus eritematos sistemic, alcoolism cronic;

• Telangiectazie ereditara, sclerodermie, telangiectazie de sarcina;

• Acneea polimorfa, sarcoidoza, dermatita periorala.

Evolutia

Evolutia cuperozei este cronica, prelungita, deseori cu agravare progresiva.

Tratament

Intrucat nu exista un tratament care sa vindece cuperoza, medicatia administrata are rolul doar de a gestiona boala si de a diminua simptomatologia, de multe ori inestetica si incomoda.

Persoanelor care sufera de acnee rozacee li se recomanda sa evite expunerea la soare si vant, mesele rapide, copioase si bauturile alcoolice.

Ca tratament sistemic (pe cale orala) se administreaza antibiotice care actioneaza ca antiinflamatorii, antiinfectioase cu spectru larg de actiune, retinoizi (derivati de vitamina A) in special in rinofima pentru reducerea eritemului si a leziunilor inflamatorii, antihipertensive cu efect constrictor asupra circulatiei venoase.

Local se recomanda aplicarea unor mixturi sau geluri cu antibiotice, antiinfectioase in gel sau mixtura, creme cu antimicotice, lotiuni cu sulf sau ichtiol, creme cu factor de protectie SPF>10.

Telangiectaziile se trateaza prin crioterapie, laserterapie, electrocoagulare.
Rinofima este atribuita in ultimul timp infectiei cu Klebsiella rhinoscleromatis, agent care raspunde la tratamentul cu antibiotice in cura prelungita pana la un an.

In cazurile severe de rinofima se practica interventia chirurgicala de decorticare a nasului (precedata de obicei de o cura de cateva saptamani de retinoizi pentru a-i reduce dimensiunile).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Cum putem preveni deteriorarea parului Cum putem reduce riscul depresiei? Cum putem trata cu succes migrenele Cum influenteaza stresul episoadele psoriazisului? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema Alergia la frig Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Blefarita Boala Raynaud si fenomenul Raynaud