Acneea este una din cele mai des intalnite afectiuni ale pielii. Aceasta este o boala cronica ce afecteaza peste 85% din adolescentii si adultii tineri.
Studiile au demonstrat ca doua treimi din adolescentii care au avut acnee au avut intentia de a consulta medicul dar doar o treime au facut acest lucru.
Exista mai multe tipuri de acnee. Principalele manifestari ale acneei sunt umflaturile rosii si comedoanele negre/albe. Aceasta distinctie este importanta deoarece fiecare tip este tratat diferit.
Punctele albe si negre sunt cunoscute sub denumirea de comedoane si pot fi mult mai des intalnite pe fata si umeri decat cele care contin puroi. O igiena adecvata si consecventa a pielii poate ajuta la ameliorarea acestei conditii. Prin urmare, cunoasterea factorilor declansatori ai comedoanelor si a modalitatilor corecte de tratament sunt esentiale pentru o piele curata.
- Punctele negre - cunoscute si sub numele de comedoane deschise, sunt foliculi cu o deschidere mai mare decat in mod normal. Acestea contin dopuri de sebum si celule moarte care au suferit o reactie chimica ce va duce la oxidarea melaninei, oferind materialului din folicul culoarea neagra, tipica.
- Punctele albe - cunoscute si sub denumirea de comedoane inchise, sunt foliculi umpluti cu acelasi tip de material ca si punctele negre, dar au deschideri microscopice, la suprafata pielii. Din moment ce aerul nu poate ajunge la folicul, materialul nu este oxidat si ramane alb.
Solutia ingrijirii pielii cu acnee este consecventa. Nu s-a descoperit inca tratamentul care sa actioneze peste noapte, dar folosirea metodelor de ingrijire a pielii ajuta la ameliorarea conditiei si la sanatatea foliculului.
Din moment ce acneea nu este cauzata de consumul anumitor alimente, restrictionarea dietei nu este de ajutor. Pe de alta parte, pentru ca nu este provocata de murdarie, spalarea excesiva a pielii nu este de folos, ba chiar poate irita pielea.
Cea mai buna modalitate de ingrijire a pielii in cazul comedoanelor, este curatarea cu un sapun delicat sau scrub facial pentru a ajuta la indepartarea excesului de sebum si a celulelor moarte ale pielii.
Machiajul pe baza de ulei ar trebui evitat pentru ca acesta ar putea contribui la acumularea de sebum in foliculi. In schimb, machiajul pe baza de apa, non-comedogenic poate fi utilizat in conditii de siguranta.
Tratamentul pentru eliminarea punctelor albe si negre necesita timp. Cele mai multe tipuri de tratament dureaza mai multe saptamani sau chiar luni pana cand este observata o schimbare notabila
- Peroxidul de benzoil - Acesta are un efect antibacterian si poate diminua reactia chimica ce modifica mucoasa firului de par. Prin acest procedeu se va diminua orificiul comedomului. Peroxidul de bonzoil poate fi folosit in tratarea comedoanelor usoare sau la prevenirea formarii altor comedoane.
- Tretinoina (Retin-A) - Este o substanta folosita in mod special pentru tratamentul punctelor albe si negre, fiind derivat din vitamina A. Aceasta ajuta la eliminarea materialului din interiorul porilor si revenirea lor la normal. Tretinoin poate fi iritant, de aceea se recomanda utilizarea doar cu acordul medicului.
- Antibioticele - Antibioticele topice sau orale ar putea fi utilizate in cazul in care punctele negre sau albe sunt infectate, dar acestea nu sunt utile in cazul comedoanelor care nu sunt infectate.
- Isotretinoin - Este folosit pentru tratarea acneei chistice severe si are multe efecte secundare. Este foarte eficient atunci cand este ultilizat corespunzator, dar nu este prescris pentru acneea usoara.
- Extractia comedoanelor - Este un procedeu care ar putea fi initiat doar de catre un specialist. Acest proces se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv numit comedon extractor. Acesta este un instrument mic, de metal, circular care va fi fixat pe comedom si va impinge in jos pielea din jurul acestuia, eliminand continutul.
- Un remediu eficient pentru punctele negre este de a combina putina apa calda cu saruri epsom si iod. Se vor amesteca o lingurita de sare Epsom si 4 picaturi de iod cu 1/4 ceasca de apa fierbinte. Dupa ce se raceste solutia, se va aplica pe zona afectata, cu ajutorul unei dischete de bumbac. Dupa ce amestecul se usuca, se va indeparta cu un prosop uscat.
- Se va face o pasta din frunze proaspete de schinduf amestecate cu apa. Se va aplica pasta pe zona afectata, timp de 10-15 minute. Se va spala cu apa calda. Pentru a se obtine rezultate favorabile, acest remediu se va folosi in mod regulat.
- Pentru eliminarea punctelor negre, se va face o baie cu aburi pentru a deschide porii blocati. Dupa aceasta se va freca zona afectata cu un prosop timp de 1-2 minute. Ulterior, se va aplica apa rece pentru a se inchide porii deschisi.
- Un alt remediu eficient este spalarea fetei cu suc de lamaie si lapte. Se va adauga o lingura de suc proaspat de lamaie la un pahar de lapte fiert. Cu acest amestec se va spala regulat fata.
- Se va face o pasta din 5 grame de lemn de santal rosu si 5 grame de curcuma, ce se va inmuia in lapte. Pasta se va aplica pe zona afectata si se va clati dupa ce se usuca.
- Se combina pudra de migdale cu putina apa de trandafiri pentru a forma o pasta. Se va intinde pe zona cu probleme si se va mentine pana cand se va intari. Ulterior se va clati cu apa calduta.
- Se face un mix de sare, lamaie si miere in cantitati egale. Va rezulta un scrub ce va exfolia pielea. Poate fi adaugat si iaurt in aceasta combinatie. Se va masa zona afectata cu produsul obtinut timp de 5-10 minute. Se va clati si se va usca.
- Se va aplica miere calda in portiunea in care sunt punctele negre. Dupa ce se va usca mierea, se va spala cu apa calda.
- Albusul de ou poate fi folosit ca remediu pentru punctele negre. Se va amesteca bine albusul de ou si se va pune pe zona afectata, apoi se va indeparta cu apa. Cand se va sterge zona, se va freca usor cu prosopul.
- Se vor mixa 3 linguri de miere si 1 lingurita de scortisoara pudra intr-un castron. Se va aplica pe zona cuprinsa de acnee si se va lasa sa actioneze peste noapte. Se va spala dimineata urmatoare, cu apa calduta.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.