Volibris, comprimate

Prospect

Publicat: 17 Mai 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Volibris este un medicament care contine substanta activa ambrisentan. Este disponibil sub forma de comprimate (de culoare roz deschis, patrate: 5 mg; roz inchis, ovale: 10 mg).

Indicatii
Volibris se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu hipertensiune arteriala pulmonara (HAP) pentru imbunatatirea capacitatii de efort (capacitatea de a efectua activitati fizice). HAP inseamna presiune sanguina anormal de mare in arterele plamanilor. Volibris se utilizeaza la pacientii cu boala clasa II sau III. Clasa reflecta gravitatea bolii: clasa II implica o limitare usoara a activitatii fizice, iar clasa III implica o limitare marcata a activitatii fizice. Eficacitatea Volibris a fost demonstrata in HAP fara cauza identificata si in HAP cauzata de afectiuni ale tesutului conjunctiv. Deoarece numarul de pacienti cu HAP este scazut, boala este considerata rara, iar Volibris a fost desemnat medicament orfan (un medicament utilizat in boli rar intalnite) la 11 aprilie 2005. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Volibris trebuie initiat de un medic cu experienta in tratamentul HAP. Doza recomandata de Volibris este de 5 mg o data pe zi. Comprimatele trebuie inghitite intregi. La pacientii cu boala clasa III doza de 10 mg poate da rezultate mai bune, dar este asociata cu un risc marit de retentie de lichide si de edeme. Pacientii cu HAP cauzata de afectiuni ale tesutului conjunctiv pot avea de asemenea nevoie de doza de 10 mg pentru a obtine cele mai bune rezultate de la Volibris. Doza trebuie marita numai daca doza de 5 mg este bine suportata. Pacientii care iau si ciclosporina (un medicament care reduce activitatea sistemului imunitar) nu trebuie sa ia mai mult de 5 mg pe zi de Volibris si trebuie tinuti sub observatie de medic.

Actiune
HAP este o boala epuizanta in care se produce constrictia (ingustarea) severa a vaselor de sange din plamani. Aceasta afectiune cauzeaza cresterea tensiunii arteriale in vasele de sange care transporta sangele de la inima catre plamani. Aceasta tensiune reduce cantitatea de oxigen care poate ajunge prin sange in plamani, ingreunand activitatea fizica. Substanta activa din Volibris, ambrisentanul, blocheaza receptorii hormonului numit endotelina, care determina contractia vaselor de sange. Blocand efectele endotelinei, Volibris determina dilatarea vaselor de sange ajutand la scaderea presiunii sanguine si la imbunatatirea simptomelor.

Contraindicatii
Volibris un trebuie utilizat la persoane care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la soia, ambrisentan sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Deoarece poate cauza defecte din nastere, Volibris nu se administreaza femeilor gravide sau celor care pot ramane gravide, decat daca acestea utilizeaza anticonceptionale eficace. Nu se utilizeaza la paciente care alapteaza, la pacienti cu probleme grave ale ficatului sau cu valori mari ale enzimelor hepatice in sange.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Volibris (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt dureri de cap (inclusiv dureri sinusale si migrene), edeme periferice (umflaturi, in special la glezne si genunchi) si retentie de lichide. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Volibris, a se vedea prospectul.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa