TEMODAL, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Fiecare capsula de Temodal contine 5 mg, 20 mg, 100 mg, sau 250 mg temozolomid. Ingredienti inactivi: lactoza anhidra, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal, acid tartaric, acid stearic, dioxid de titan, laurilsulfat de sodiu, gelatina. Capsulele sunt imprimate cu cerneala verde care contine selac, propilenglicol, hidroxid de amoniu, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fier (E 172) si indigotin (E 132).

Actiune terapeutica
Temodal este un agent alchilant de imidazotetrazena, cu actiune antitumorala. in circulatia sistemica, la pH fiziologic, acesta sufera o transformare chimica rapida in compusul activ MTIC (monometil triazeno imidazol carboxamida). Se crede ca citotoxicitatea MTIC se datoreaza, in primul rand, alchilarii in pozitia O a guaninei, cu alchilarea suplimentara care apare in pozitia N. Se presupune ca leziunile citotoxice care se dezvolta ulterior implica repararea aberanta a aductului metil.

Indicatii
Capsulele de Temodal sunt indicate in tratamentul pacientilor cu gliom malign recurent, cum ar fi glioblastomul multiform sau astrocitomul anaplastic.

Doze si mod de administrare
adulti: la pacientii carora nu li s-a administrat anterior chimioterapie, Temodal se administreaza oral, in doza de 200 mg/m, o data pe zi, timp de 5 zile in cursul unui ciclu de 28 de zile. in cazul pacientilor care au fost anterior tratati cu chimioterapie, doza initiala este de 150 mg/m, o data pe zi, doza fiind crescuta in timpul celui de-al doilea ciclu la 200 mg/m, pe zi, cu conditia ca numarul absolut de neutrofile (ANC) sa fie 1,5 10/l, iar numarul de trombocite sa fie 100 10/l in ziua 1 a ciclului urmator. Copii: La pacientii 3 ani, Temodal se administreaza pe cale orala, in doza de 200 mg/m, o data pe zi, timp de 5 zile, in cursul unui ciclu de 28 de zile. Pacientii copii, carora anterior li s-a administrat chimioterapie, trebuie sa primeasca o doza initiala de 160 mg/m, o data pe zi, timp de 5 zile, crescand doza la 200 mg/m, o data pe zi, in cursul ciclului urmator, in cazul in care nu exista manifestari hematologice toxice. Terapia poate fi continuata pana la progresia bolii. Temodal poate fi administrat fara nici o legatura cu ora meselor; totusi, administrarea cu o ora inaintea mesei poate contribui la diminuarea greturilor. Terapia antiemetica poate fi administrata inainte sau dupa administrarea de Temodal. Capsulele de Temodal nu trebuie sa fie deschise sau mestecate, ele se inghit intregi cu un pahar cu apa. in cazul in care o capsula se deterioreaza, evitati contactul pulberii cu pielea sau mucoasele.
Contraindicatii
Temodal este contraindicat la pacientii care prezinta in antecedente reactii de hipersensibilitate la componentii acestuia sau la dacarbazina (DTIC). Temodal este contraindicat in timpul sarcinii (a se vedea: sarcina si alaptare).

Masuri de precautie
Pacientii care prezinta forme severe de varsaturi (gradul 3 sau 4) necesita administrarea de terapie antiemetica inaintea inceperii tratamentului cu Temodal. Parametri de laborator: inaintea stabilirii dozei, pacientii trebuie sa satisfaca urmatorii parametri de laborator: numarul absolut de neutrofile (ANC) 1,5x10/l, iar numarul de trombocite 100 x 10/l. in ziua 22 (dupa 21 de zile de la administrarea primei doze) sau la 48 de ore de la acea zi si apoi saptamanal, trebuie sa se efectueze o numaratoare completa a celulelor sanguine, pana cand ANC depaseste 1,5 x 10/l, iar numarul de trombocite depaseste 100 10/l. Daca ANC scade la < 1 x 10/l sau numarul de trombocite este < 50 x 10/l in decursul oricarui ciclu, ciclul urmator se va reduce cu o doza. Nivelele dozelor includ: 100 mg/m, 150 mg/m si 200 mg/m. Doza minima recomandata este de 100 mg/m. Utilizare pediatrica: nu exista experienta clinica privind utilizarea Temodal la copiii mai mici de 3 ani. Utilizare la pacientii varstnici: pacientii varstnici (> 70 de ani) par sa fie supusi unui risc crescut de neutropenie si trombocitopenie, in comparatie cu pacientii mai tineri. Nu lasati acest medicament la indemana copiilor. Sarcina si alaptare: nu exista studii privind femeia insarcinata. in cadrul studiilor preclinice efectuate pe sobolani si iepuri, carora li s-au administrat 150 mg/m au fost demonstrate teratogenitatea si/sau toxicitatea fetala. De aceea, Temodal nu trebuie sa fie administrat femeilor insarcinate. Femeile fertile trebuie sfatuite sa evite sarcina in timpul tratamentului cu Temodal si timp de 6 luni de la intreruperea tratamentului cu acest medicament. Nu se cunoaste daca Temodal se excreta in laptele uman; de aceea, Temodal nu trebuie folosit de femeia care alapteaza. De asemenea, pacientii barbati care folosesc Temodal, trebuie sa foloseasca masuri eficiente de contraceptie.

Reactii adverse
In studiile clinice, efectele nedorite cele mai frecvente au fost tulburarile gastrointestinale, indeosebi greturile (42%) si varsaturile (35%). Aceste efecte au fost de obicei de gradul 1 sau 2 (0-5 episoade de varsaturi in decurs de 24 de ore) si au trecut de la sine sau au fost prompt controlate prin administrarea de terapie antiemetica standard. Incidenta formelor severe de greturi si varsaturi a fost de 4%. Mielosupresia severa, indeosebi trombocitopenia, a impus limitarea dozei si a fost semnalata la 7% dintre pacienti. Anemia s-a inregistrat la 5% dintre pacienti. Neutropenie si leucopenie severa au aparut la 3% si, respectiv, 2% dintre pacienti. Mielosupresia a fost predictibila (de obicei, in cursul primelor cicluri, cu nadirul intre ziua 21 si ziua 28), iar recuperarea a fost rapida, aparand, de obicei, in decurs de 1 - 2 saptamani. Nu s-au observat semne de mielosupresie cumulativa. Alte efecte adverse semnalate frecvent includ: oboseala (21%), constipatia (15%) si durerile de cap (13%). S-au inregistrat totodata: anorexie (11%), diaree (8%), eritem, febra si somnolenta (6% fiecare). Mai putin frecvente (2% - 5%) si in ordine descrescatoare a frecventei s-au semnalat: astenie, dureri abdominale, dureri, ameteli, scaderea greutatii corporale, dispnee, dispepsie, alopecie, frisoane, prurit, stare de disconfort, pervertirea gustului si parestezie.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul