Sonata, capsule

Prospect

Publicat: 28 Aprilie 2010 | Actualizat: 23 Aprilie 2021

Compozitie
Sonata este un medicament care contine substanta activa zaleplon. Este disponibil sub forma de capsule (albe si maro: 5 mg; albe: 10 mg).

Indicatii
Sonata se utilizeaza pentru tratarea adultilor cu insomnie care prezinta dificultati de adormire. Este administrat doar in cazurile in care insomnia este severa, da nastere unor incapacitati sau cauzeaza o suferinta majora. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Sonata trebuie administrat pe o perioada cat mai scurta, care nu trebuie sa depaseasca doua saptamani. Sonata se ia imediat inainte de culcare sau dupa ce pacientul s-a culcat si nu poate adormi. Doza recomandata este de 10 mg, cu exceptia persoanelor in varsta sau a pacientilor cu afectiuni hepatice usoare sau moderate, care trebuie sa ia 5 mg. Doza maxima totala zilnica de Sonata este de 10 mg. Pacientii nu trebuie sa ia o a doua doza in cursul unei singure nopti. Nu trebuie consumate alimente in timp ce se ia Sonata sau la scurt timp dupa administrarea medicamentului, deoarece pot fi reduse efectele medicamentului. Este interzisa administrarea de Sonata la copii sau la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale severe. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Sonata, zaleplon, apartine unei clase de medicamente care au legatura cu benzodiazepinele. Zaleplon este diferit din punct de vedere chimic de benzodiazepine, dar actioneaza asupra acelorasi receptori din creier. Este un agonist al receptorului acidului gama-amino-butiric (GABA), ceea ce inseamna ca se ataseaza de receptorii pentru neurotransmitatorul GABA si ii activeaza. neurotransmitatorii, precum GABA, sunt substante chimice care permit comunicarea intre celulele nervoase. La nivelul creierului, GABA este implicat in inducerea somnului. Prin activarea receptorilor sai, zaleplon mareste efectele GABA, ceea ce provoaca somnul. Pulberea care intra in compozitia capsulelor de Sonata este colorata cu un colorant intens albastru inchis, pentru a impiedica administrarea sa unei persoane fara cunostinta acesteia.

Contraindicatii
Sonata nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la zaleplon sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea sa la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale severe, cu sindromul de apnee in somn (intreruperea frecventa a respiratiei in timpul somnului), cu miastenia gravis (o boala care cauzeaza slabiciune musculara) sau cu insuficienta respiratorie severa (tulburari respiratorii) sau la pacientii cu varste sub 18 ani.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Sonata (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt amnezia (probleme cu memoria), parestezia (senzatii neobisnuite, precum intepaturile), somnolenta (senzatia de somn) si dismenoreea (menstruatie dureroasa). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Sonata, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul