Neurotransmitator

Substanta chimica a organismului care da posibilitatea celulelor nervoase sa-si transmita mesajele. neurotransmitatorii cuprind numeroase substante, intre care acetilcolina, diferite endorfine, dopamina, diferitele enkefaline, noradrenalina, serotonina etc.
Numeroase substante, medicamentoase sau nu, au aceeasi actiune cu un neurotransmitator si se numesc agoniste (adrenergice, colinergice). Altele au o actiune contrara si se numesc antagoniste (adrenolitice, anticolinergice).
De altfel, un deficit intr-un neurotransmitator dat poate fi responsabil de o patologie (de ex. boala alzheimer, etc...)
Sinonim: neuromediator.

Citeste si despre:

Ce sunt neurotransmitatorii si cum functioneaza ei? Parkinson Sindromul de intestin iritabil (SII) Atacul de panica si tulburarea de panica De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv Cum afecteaza Sindromul Parkinson organismul 8 medicamente si plante care va pot afecta viata sexuala De ce apare pofta de dulciuri dupa masa? Sfaturi pentru a creste nivelurile de dopamina Care este legatura dintre tulburarea obsesiv-compulsiva si depresie?