Pergoveris, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 22 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Pergoveris este un medicament sub forma de pulbere si solvent pentru solutie injectabila. Acest medicament contine substantele active folitropina alfa si lutropina alfa.

Indicatii
Pergoveris este administrat pentru stimularea dezvoltarii foliculilor (structuri care contin un ovul ) in ovare. Acest medicament este destinat femeilor care prezinta o deficienta severa (valori scazute) a hormonului luteinizant (LH) si a hormonului foliculostimulant (fsh). Aceste femei sunt, de regula, infertile. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Pergoveris trebuie inceput sub supravegherea unui medic cu experienta in tratarea problemelor de fertilitate. Pergoveris se administreaza o data pe zi pana in momentul in care pacienta dezvolta un folicul corespunzator, conform estimarilor obtinute in timpul examinarilor ultrasonografice si prin masurarea concentratiei de estrogen din sange. Acest proces poate dura maxim 5 saptamani. Doza initiala recomandata este un flacon, administrat o data pe zi, dar aceasta doza trebuie ajustata in functie de raspunsul pacientei la medicament. Administrarea a mai putin de un flacon pe zi poate fi insuficienta pentru stimularea dezvoltarii foliculului. Daca este nevoie, doza de folitropina alfa poate fi marita prin adaugarea acesteia sub forma unui medicament administrat separat, cu un interval de 7-14 zile intre fiecare crestere a dozei. Medicamentul se prepara imediat inaintea injectarii subcutanate. Prima injectie trebuie administrata sub supraveghere medicala directa, dar pacienta isi poate injecta singura medicamentul daca este indeajuns motivata si instruita corespunzator si daca are acces la consiliere de specialitate.

Actiune terapeutica
Substantele active din Pergoveris, folitropina alfa si lutropina alfa sunt copii ale hormonilor naturali fsh si LH. In organism, FSH stimuleaza producerea ovulelor, iar LH stimuleaza eliberarea lor. Prin inlocuirea hormonilor absenti, Pergoveris ajuta femeile cu deficienta de fsh si LH sa dezvolte un folicul, care va elibera un ovul dupa injectarea hormonului numit gonadotrofina corionica umana (hcg). Aceasta ajuta femeile sa ramana insarcinate. Substantele active din Pergoveris sunt produse prin utilizarea unei metode cunoscute sub numele de tehnologia ADN recombinant: acestea sunt produse de celulele care au primit gene (ADN) care le determina sa produca folitropina alfa si lutropina alfa.

Contraindicatii
Pergoveris nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la folitropina alfa sau la lutropina alfa sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului.
De asemenea, medicamentul nu trebuie administrat persoanelor care prezinta:
- tumori ale hipotalamusului sau ale glandei pituitare,
- ovare marite sau chist ovarian care nu sunt datorate bolii ovarului polichistic,
- sangerari ginecologice din cauza necunoscuta
- cancer ovarian, cancer uterin sau mamar.
Pergoveris nu trebuie administrat femeilor care nu pot ramane insarcinate, ca de exemplu femeilor ale caror ovare nu functioneaza corespunzator, femeilor care prezinta malformatii ale organelor sexuale sau care prezinta tumori fibroase ale uterului.
Reactii adverse
Cele mai comune reactii secundare in cadrul tratamentului cu Pergoveris (observate la mai mult de o pacienta din 10) sunt durerea de cap, reactiile locale usoare pana la severe la locul de injectare (durere, inrosire, invinetire, umflatura sau iritatie la locul injectarii) si chisturile ovariene (acumularea de lichid in ovare). In cazuri rare, tratamentul cu Pergoveris poate determina hiperstimularea ovariana, care poate conduce la aparitia unor probleme medicale grave sau la formarea unor sarcini multiple, cu gemeni sau tripleti. In timpul tratamentului cu Pergoveris, raspunsul ovarelor trebuie monitorizat cu atentie si, daca este cazul, tratamentul trebuie intrerupt. Pentru lista completa a tuturor reactiilor secundare care au fost raportate in cadrul tratamentului cu Pergoveris, a se consulta.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate