PENTASA, supozitor

Prospect

Publicat: 05 Februarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forme de prezentare:
Sup. 1 g; ct. x 4 blist. x 7 sup.

Indicatii:
Colita ulceroasa si proctita, in tratamentul episoadelor acute si pentru prevenirea recidivelor. boala crohn, in tratamentul episoadelor acute. Inflamatia canalului anal.

Doze si recomandari:
Oral: in inflamatie acuta se adm. cu suficient lichid cate 2 cp. de 250 mg sau cate 1 cp. de 500 mg, dimineata, la pranz si seara, cu o ora inaintea meselor. in formele severe ale bolii doza poate fi dublata. Terapie de intretinere: se administreaza 250 mg dimineata, la pranz si seara. Rectal: cate 2 sup. de 250 mg dimineata, la pranz si seara, sau cate 1 sup. de 500 mg dimineata si la pranz. in momentul remisiei simptomelor acute doza trebuie redusa la 1 supozitor de 250 mg de trei ori pe zi pentru a preveni recidivele.

Contraindicatii:
Acidul 5-aminosalicilic nu se va administra in caz de: hipersensibilitate la acidul salicilic si derivatii sai, tulburari hepatice si renale severe, ulcer gastroduodenal, diateza hemoragica (predispozitie la sangerare). De asemenea, nu va fi administrat sugarilor si copiilor mici, datorita insuficientei experiente la aceasta grupa de varsta.

Atentionari:
Trebuie efectuata o hemoleucograma completa si examenul de urina. Ca o conduita generala, se recomanda teste cu 14 zile inainte de inceperea tratamentului si apoi de 2-3 ori la intervale de 4 saptamani. Daca rezultatele sunt normale, sunt necesare la fiecare 3 luni sau la aparitia unor semne de boala, urmatoarele teste: ureea serica, nivelul creatininei, sedimentul urinar. Pacientii trebuie sa fie monitorizati pentru cresterea valorilor methemoglobinei. La pacientii cu tulburari ale functiei pulmonare, in special astm bronsic, este necesara supravegherea dozei. La pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la sulfasalazina, tratamentul cu mesalazina poate fi inceput numai sub stricta supraveghere medicala. Daca apar semne acute de intoleranta: crampe, durere abdominala acuta, febra, cefalee severa si urticarie, tratamentul trebuie intrerupt imediat. Nu se va administra in primele trei luni de sarcina decat la indicatia stricta a medicului. Daca tratamentul este necesar, se va intrerupe alaptarea.

Reactii adverse:
Efecte adverse gastrointestinale: rar disconfort abdominal, diaree, flatulenta, greata, voma. Efecte adverse SNC: in cazuri izolate ameteli si dureri de cap. Reactii de hipersensibilitate: rar reactii de hipersensibilitate care nu sunt dependente de doza si sunt comune acidului salicilic si derivatilor sai (rash alergic, febra medicamentoasa, bronhospasm, peri- si miocardita, pancreatita acuta si nefrita interstitiala). Sporadic cazuri de alveolita alergica si pancolita. Rar artralgii si mialgii, modificari ale hemoleucogramei (neutropenie si trombocitopenie, methemoglobinemie). Foarte rar cresterea transaminazelor.

Citeste si despre:

Dieta Perricone Despre spermicide Bolile inflamatorii intestinale si sexul Trusa de prim ajutor Problemele medicale ale vaginului Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Intoxicatia cu paracetamol Totul despre impotenta Cum sa tratati hemoroizii Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Constipatia la copil