Proctita

inflamatie, acuta sau cronica, a mucoasei rectale.

Cauze - O proctita poate avea o origine foarte diversa, indeosebi infectioasa (gonococie), parazitara (ambiaza, bilharzioza) sau medicala (supozitoare, iradiere). Ea este fie o manifestare izolata, fie asociata cu o alta afectiune inflamatorie (rectocolita hemoragica, boala lui Crohn). In sfarsit, o rectita este insotita adesea de leziuni ale colonului.

Simptome si semne - Boala se manifesta prin dureri rectale, prin falsa necesitate de a defeca, prin emisii anale sangerande sau purulente, printr-o diaree, printr-o alterare mai mult sau mai putin marcata a starii generale, printr-o febra.

Diagnostic si tratament - Un examen proctologic (tuseu rectal, anuscopie si rectoscopie, adica explorarea vizuala directa a anusului si a rectului cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic), asociat, la nevoie, cu o colonoscopie, permite evaluarea importantei atingerii si prelevarea unor esantioane pentru a stabili cauza. Acest examen determina alegerea tratamentului: administrarea de antibiotice, de antiparazitare, de antiinflamatoare sau, pur si simplu, suprimarea factorului favorizant sau declansant. In cea mai mare parte a cazurilor rectita este vindecata definitiv. Doar boala Crohn, rectocolita hemoragica si urmarile unei iradieri necesita un tratament de cursa lunga.
Sinonim: rectita.

Citeste si despre:

Sangerarea rectala

Durerea anala

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

Colita ulcerativa

Boli cu transmitere sexuala

Afectiuni ale sistemului digestiv

Infectia cu Chlamydia trachomatis

Boli inflamatorii intestinale

Rectocolita ulcerohemoragica

Colita ulcerativa: o boala care poate fi fatala. Nu ignora niciodata simptomele ei!