PARACETAMOL SINUS, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Tratamentul simptomatic al rinitei alergice si vasomotorii, acompaniata de febra si/sau cefalee, stari febrile, gripa.

Doze si mod de administrare
Adulti: 3-6 comprimate/zi, divizate in 3 prize (dimineata, la pranz si seara). Nu se vor administra mai mult de 6 comprimate/zi si 2 comprimate/priza. Copii intre 5-10 ani: cate 1-2 comprimate/zi (in functie de varsta). Nu se va depasi doza maxima de 2 comprimate/zi; intre 10-15 ani: 2-3 comprimate/zi (in functie de varsta). Nu se vor administra mai mult de 3 comprimate/zi. La copii nu se va administra mai mult de 1 comprimat o data. Comprimatele se administreaza cu o jumatate de ora inainte de masa.

Compozitie
Maleat de clorfeniramina 3 mg; clorhidrat de pseudo-efedrina 30 mg; paracetamol 500 mg.

Actiune terapeutica
Paracetamol sinus asociaza un antihistaminic H1 puternic (maleatul de clorfeniramina) cu un simpatomimetic cu efect decongestionant (pseudoefedrina) si cu paracetamolul, ce prezinta proprietati analgezice si antipiretice. Asocierea confera acestui medicament o actiune decongestionanta la nivelul cailor respiratorii superioare, permitand in acelasi timp si combaterea febrei si a durerii din gripa. Cele trei componente active prezinta o buna absorbtie dupa administrare orala; se metabolizeaza in ficat si se elimina pe cale renala.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la una sau mai multe din componentele comprimatului; copii sub 5 ani; insuficienta hepatica grava; glaucom; retentie urinara; pacienti tratati cu IMAO in decursul ultimelor 15 zile.

Masuri de precautie
Se administreaza cu prudenta la pacientii avand insuficienta renala sau hepatica, se supravegheaza functia renala in caz de administrare prelungita. Nu se consuma bauturi alcoolice si nu se administreaza deprimante ale snc (in special barbiturice) pe timpul tratamentului cu Paracetamol Sinus. Prudenta la pacientii prezentand hipertrofie de prostata, hipertensiune, afectiuni cardiace, diabet, hipertiroidie. Se va administra cu atentie la bolnavii tratati cu simpatomimetice (decongestionante, anorexigene, psihostimulente amfetaminice, antihipertensive).

Reactii adverse
Datorate paracetamolului: rareori trombocitopenie, anemie, agranulocitoza. In cazul unui tratament indelungat se va investiga functia renala, pentru a evita aparitia eventualelor disfunctii la acest nivel. Dozele mari pot provoca necroza hepatica. Datorate clorfeniraminului: somnolenta, sedare, intoleranta digestiva, efecte atropinice (uscaciunea gurii, tulburari de acomodare, constipatie, retentie urinara). La persoanele in varsta pot aparea fenomene de excitatie centrala si confuzie mentala. Datorate pseudoefedrinei: rareori insomnie, halucinatii, retentie urinara la barbati, eruptii cutanate.

Citeste si despre:

Intoxicatia cu paracetamol Poate fi fatal consumul excesiv de paracetamol? Paracetamol Paracetamolul Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical Tratamente si recomandari care pot reduce simptomele de diabet Tromboza de sinus cavernos Regenerarea osoasa la nivelul sinusului maxilar in Implantologie Pericolele consumului de paracetamol Sinus lift Remedii naturale pentru durerile de sinus
Cere sfatul medicului ×