NICORETTE

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii

Nicorette Freshfruit este folosit in tratamentul dependentei de nicotina prin satisfacerea cererii exagerate de nicotina si a simptomelor de intrerupere aparute in urma renuntarii la fumat:
- vindecarea dependentei de fumat pentru fumatorii care vor sa se lase de fumat;
- a ajuta fumatorii pentru abstinenta temporara in perioadele in care consumul tigarilor este imposibil sau nu este de dorit;
- a ajuta reducerea consumului de tigari la fumatorii care nu pot sau nu doresc sa se lase de fumat.

Doze si mod de administrare
Adulti: concentratia gumei de mestecat trebuie aleasa in functie de dependenta de nicotina a fumatorului. Fumatorii cu mare dependenta si cei care au esuat in abandonarea fumatului folosind pastilele de 2 mg vor folosi nicorette 4 mg. In caz contrar, trebuie folosite pastilele nicorette de 2 mg. Majoritatea fumatorilor au nevoie de 8-12 pastile pe zi. Durata tratamentului este individualizata. Experienta clinica a aratat ca durata tratamentului este de minim 3 luni. Doza de nicotina trebuie redusa treptat. tratamentul trebuie oprit atunci cand doza zilnica este redusa la 1-2 pastile. Utilizarea nicorette pe perioade mai lungi de 1 an nu este recomandata. copii: este interzisa administrarea la copii.
Tehnica de mestecare: o pastila de guma trebuie mestecata pentru a preveni efectele de dependenta la nicotina sau de fiecare data cand simtiti nevoia de a fuma o tigara. Dupa 30 minute toata nicotina este eliberata din guma de mestecat. Nicotina intra in organism direct prin intermediul mucoasei bucale atunci cand mestecati guma. Prin inghitire, nicotina este distrusa in stomac putand produce simptome neplacute de aceea nu mestecati energic. Daca veti urma cu atentie in primele zile indicatiile prezentate mai sus, va veti obisnui apoi sa mestecati corect pastilele. Aceasta va asigura cea mai buna doza de nicotina si evitarea efectelor nedorite ale unei mestecari rapide. S-ar putea sa va fie necesare cateva zile pentru a va obisnui cu gustul, dar perseverati. 1. Luati o pastila de Nicorette si mestecati-o incet, lasand cateva secunde intre fiecare mestecare. 2. Procedati astfel pe parcursul a 10 cicluri de mestecare si apoi lasati guma sub buza sau in dreptul obrazului pentru 1-2 minute. 3. Continuati sa mestecati de 10 ori, apoi opriti-va din nou 1-2 minute. 4. Mestecati guma in acest fel aproximativ 30 minute. 5. Puteti creste frecventa mestecarilor dupa vointa atunci cand va veti obisnui cu gustul gumei.

Compozitie
Pastile de guma de mestecat continand 2 mg sau 4 mg de nicotina.
Indicatii: nicorette va ajuta sa intrerupeti obiceiul de a fuma, prin reducerea efectelor dezabreagile pe care le intampinati in mod normal atunci cand renuntati la fumat. Nicorette nu ofera satisfactia unei tigari si, de aceea, odata abandonat fumatul, in mod obisnuit, nu va va fi greu sa renuntati la Nicorette. Propria Dvs. vointa va determina succesul, dar terapia cu Nicorette si sprijinul medicului va vor fi de un real ajutor. Este important sa urmati sfaturile medicului pe perioada tratamentului.

Contraindicatii
Boala ulceroasa activa. angina pectorala severa. infarct miocardic recent. esofagita. Afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare. sarcina. alaptare.

Nu utilizati Nicorette Freshfruit:
- daca sunteti alergic la nicotina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- daca sunteti insarcinata sau alaptati
- daca nu fumati

Masuri de precautie

Inaintea tratamentului cu Nicorette Freshfruit, spuneti medicului sau farmacistului daca:
- ati suferit recent un eveniment cardiovascular major cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
- aveti indigestie permanenta sau dureri in piept;
- ati suferit de hipertensiune arteriala necontrolata;
- suferiti de ulcer la nivelul stomacului;
- aveti glanda tiroida hiperactiva;
- suferiti de diabet care este tratat cu insulina (este posibil sa aveti nevoie de o doza mai mica de insulina care urmare a renuntarii la fumat);
- aveti o tumoare la nivelul glandei suprarenale (feocromocitommedicul va trebui sa va spuna);
- suferiti de boli grave de rinichi sau de boli de gravitate medie sau mare de ficat;
- aveti varsta sub 18 ani.

Guma medicamentoasa masticabila poate ramane prinsa in dentitia artificiala, foarte rar existand posibilitatea deteriorarii acesteia.
Fumatul este mai periculos decat utilizarea Nicorette Freshfruit guma medicamentoasa masticabila.

Nicorette Freshfruit impreuna cu alte medicamente
Fumatul poate modifica modul in care organismul dumneavoastra raspunde la tratamentul cu unele medicamente. Ca urmare, cand va lasati de fumat (cu sau fara ajutorul terapiei de substitutie nicotinica), este posibil ca dozajul medicamentelor pe care le folositi sa fie modificat.
Unele medicamente, atunci cand sunt luate in acelasi timp cu Nicorette Freshfruit, pot influenta modul in care Nicorette Freshfruit actioneaza, sau Nicorette Freshfruit poate influenta modul in care aceste medicamente actioneaza.

Spuneti medicului daca sunteti in tratament cu oricare dintre medicamentele urmatoare:
- teofilina;
- tacrina;
- clozapina;
- insulina;
- imipramina;
- olanzapina;
- ropinirol;
- clonipramina;
- fluvoxamina;
- flecainida;
- pentazocina.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Renuntarea la fumat poate necesita modificarea dozelor medicamentelor folosite.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Femeilor gravide si celor care alapteaza li se recomanda sa utilizeze Nicorette Freshfruit guma medicamentoasa masticabila numai dupa consultarea medicului.
Fumatul poate afecta fetusul sau sugarul si trebuie redus complet.
Chiar si in doze terapeutice, nicotina ajunge in laptele matern in cantitati suficiente pentru a prezenta un risc de afectare a sugarului. De aceea, folosirea de Nicorette Freshfruit guma medicamentoasa masticabila trebuie evitata in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nicorette Freshfruit guma medicamentoasa masticabila nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Nicorette Freshfruit contine xilitol care poate avea un efect laxativ usor la peste 10 g. Continutul caloric este de 2,4 kcal/g xilitol.
S-a demonstrat ca gumele medicamentoase masticabile cu nicotina, ajuta la controlul cresterii in greutate in timpul renuntarii la fumat, daca se respecta dozajul recomandat.

Guma medicamentoasa masticabila contine unele componente care sunt recunoscute ca avand proprietati de indepartare a tartrului dentar. Studiile clinice au demonstrat ca gumele medicamentoase masticabile ajuta la imbunatatirea albirii dintilor.

Reactii adverse
Majoritatea reactiilor adverse raportate apar in prima saptamana de la inceperea tratamentului. Reactiile adverse sunt datorate fie tehnicii incorecte de mestecare, fie efectelor farmacologice locale sau sistemice ale nicotinei, in functie de doza. Observatie: unele simptome ca iritabilitate, tulburari ale somnului sau usoare dureri de cap raportate de cei care folosesc nicorette pot fi determinate de sindromul de abstinenta datorita unor nivele nicotinice reduse. S-au consemnat leziuni ale mucoasei bucale semnalate pe perioada renuntarii la fumat, fara legatura insa cu terapia substitutiei nicotinice. Reactii adverse frecvente: sistem nervos central: ameteli, dureri de cap. Gastrointestinale: greturi, disconfort gastrointestinal, sughituri, dureri musculare mandibulare, senzatie de uscaciune la nivelul gatului si gurii. Altele: mentinerea dependentei nicotinice dupa renuntarea la fumat. Guma de mestecat se poate lipi si in foarte rare cazuri poate afecta dantura. Reactii adverse putin frecvente: Cardiovasculare: palpitatii, aritmii. Dermatologice: urticarie, eritem. Reactii adverse rare: Cardiovasculare: fibrilatii atriale reversibile.

Cum se pastreaza Nicorette Freshfruit
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Nicorette Freshfruit
- Substanta activa este nicotina.
- Celelalte componente sunt: nucleu- baza de guma, xilitol, ulei de menta, carbonat de sodiu anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, acesulfam potasic, levomentol, oxid de magneziu usor; film: Tutti-frutti QL84441, hipromeloza, sucraloza, polisorbat 80, strat de filmare exterior xilitol, Acacia, dioxid de titan, ceara carnauba, Tutti-frutti QL84441.
Nicorette Freshfruit 4 mg, guma medicamentoasa masticabila mai prezinta in nucleu si film Quinolina galbena E 104 Al-lac.

Cum arata Nicorette Freshfruit si continutul ambalajului
Se prezinta sub forma de guma filmata, de culoare alba pana la aproape alba, aroma de fructe, forma patrata, dimensiuni 15x15x6 mm.
Este disponibil in cutii cu un blister din PVC-PVDC/Al, 2 blistere din PVC-PVDC/Al, 7 blistere din PVCPVDC/Al, 14 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 15 gume medicamentoase masticabile.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
McNeil AB Norrbroplatsen 2
SE-25109 Helsingborg Suedia
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
Reprezentanta Johnson & Johnson S.R.L.
Str. Tipografilor nr. 11-15, Cladirea S-Park, Corp A2, Et. 5
Bucuresti 013714 Romania

Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2015

Citeste si despre:

Tratamente eficiente antifumat Probleme de circulatie vara? Iata cum elimini senzatia de „picioare grele“! Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Nicotina