Actiune terapeutica
Antidiabetic oral. Are efect diuretic slab. Debut, nonmicronizat: 2-4 h; micronizat: 1 h; T , forma nemicronizata: 10 h; micronizat: aprox. 4 h. Nivel plasmatic maxim: 4h. Durata, forma nemicronizata: 16-24 h; micronizata: 12-24 h. Metabolizat in ficat pina la metaboliti slab activi. Excretat prin bila (50%) si pe cale renala (50%). Gliburidul micronizat (tablete 3 mg) produce nivele serice care nu sunt bioechivalente cu cele ale gliburidului non-micronizat (tablete 5 mg).
Indicatii
diabet zaharat. Poate fi asociat cu metformin cand dieta si gliburidul sau dieta si metforminul nu asigura un control adecvat al glicemiei.
Precautii
Pentru rezultate optime se administreaza cu 30 minute inaintea meselor. Nu se depasesc dozele de 20 mg/zi pentru forma non-micronizata si 12 mg/zi pentru forma micronizata. Daca doza zilnica depaseste 15 mg pentru forma non-micronizata si 6 mg pentru forma micronizata, se va administra in 2 doze inainte de masa de dimineata si seara. Cind se trece de la medicatia hipoglicemianta orala, alta decit cloropropamida, nu e necesara o pauza sau doza de atac de gliburid. Cind se trece de la tratamentul cu cloropropamida, se foloseste cu precautie in primele 2 saptamini datorita actiunii prelungite a cloropropamidei si datorita posibilitatii aparitiei supradozajului. Se foloseste urmatoarea schema terapeutica cind se trece de la insulina la gliburid:
- Daca doza de insulina < 20 unitati/zi, se incepe cu 1,5-3 mg/zi forma micronizata sau 2,5-5 mg/zi forma nemicronizata de gliburid. insulina poate fi intrerupta brusc.
- Daca doza de insulina este de 20-40 unitati/zi, se incepe cu 3 mg/ zi forma micronizata sau 5 mg/zi forma nemicronizata de gliburid. insulina poate fi intrerupta brusc.
- Daca doza de insulina este > 40 unitati/zi, se incepe cu 3 mg/zi forma micronizata sau 5 mg/zi forma nemicronizata de gliburid. Se reduce doza de insulina cu 50%; reducerile ulterioare sunt urmate de raspuns. Se ia in calcul spitalizarea pacientului in timpul tranzitiei.
Observatii pentru pacient familie: Notati valorile glicemiei obtinute in ambulator la intervale diferite de timp (la 1-2 ore dupa masa, inainte de culcare). Continuati exercitiile zilnice, modificare stilului de viata pentru controlul TA si dieta pentru controlul colesterolului, ca tratament adjuvant la terapia medicamentoasa. Prezentati-va la control pentru analize de laborator, examinare completa si evaluarea tratamentului.
Interactiuni medicamentoase
Anticoagulante. Creste sau scade efectul anticoagulantelor. Ciprofloxacin. Potenteaza efectul hipoglicemic.
Mod de administrare
Tablete Nemicronizate: Diabet- Adult, doza initiala: 2,5-5 mg/zi la micul dejun (sau la prima masa principala); apoi se mareste cu 2,5 mg saptaminal pentru a obtine raspunsul dorit. Doza de intretinere: 1,25-20 mg/zi. Pacientii cu raspuns pozitiv la sulfoniluree trebuie sa inceapa cu 1,25 mg/zi.
Tablete Micronizate: Diabet- Adult, doza initiala: 1,5-3 mg/zi la micul dejun (sau la prima masa principala). Pacientii cu raspuns pozitiv la sulfoniluree trebuie sa inceapa cu 0,75 mg/zi. Doza nu se va mari cu mai mult de 1,5 mg saptaminal pentru a obtine raspunsul dorit.
Doza de intretinere: 0,75-12 mg/zi (maxim).