LINCOMYCIN, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Actiune terapeutica
Antibiotic bacteriostatic activ fata de cocii si bacilii gram-pozitivi (spectrul este asemanator eritromicinei) si majoritatea anaerobilor patogeni; poate dezvolta rezistenta (partial incrucisata cu eritromicina).
Indicatii
Infectii grave cu germeni gram-pozitivi sensibili: streptococi (cu exceptia streptococcus faecalis), pneumococi, stafilococi (inclusiv cei penicilinazo-secretori, dar nu cei rezistenti la meticilina) - este de ales la bolnavii alergici la penicilina sau in alte situatii in care penicilina nu poate fi folosita; infectii grave cu anaerobi patogeni sensibili.
Contraindicatii
Alergie la lincomicina si clindamicina, boli hepatice, renale, endocrine si metabolice, copii sub o luna; prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii; prudenta la batrani, la cei cu afectiuni digestive (mai ales colita), la alergici; nu este indicata pentru profilaxia reumatismului poliarticular acut. Atentie cand se asociaza cu substante curarizante (potentarea paraliziei musculare); nu se asociaza cu eritromicina (antagonism reciproc).

Reactii adverse
Frecvent diaree, obisnuit benigna, rareori cu aspect de colita pseudomembranoasa grava cu clostridium dificile; uneori greata, voma, stomatita, prurit anal si vulvar; suprainfectii cu germeni rezistenti, inclusiv ciuperci; ocazional reactii alergice - eruptii cutanate, edem angioneurotic, foarte rar eritem multiform sau soc anafilactic; poate afecta ficatul, rareori neutropenie, leucopenie, agranulocitoza, purpura trombocitopenica (tratamentul prelungit impune controlul functiei hepatice si al hemogramei).

Mod de administrare
Intramuscular (continutul flaconului se dizolva in 3-5 ml solutie salina izotona sau solutie de procaina 0,25-0,5%), la adulti 500 mg la 24 ore (in cazurile foarte grave la 8-12 ore), la copii 10 mg/kilocorp la 24 ore (la nevoie la 8-12 ore).

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate