ERITROMICINA PROPIONIL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Comprimate continand o cantitate de eritromicina propionil echivalenta cu 0,200 g eritromicina baza.

Actiune terapeutica
Esteral eritromicinei, stabil in mediul gastric, cu absorbtie digestiva superioara eritromicinei baza. Spectru asemanator penicilinei, activa si fata de unele tulpini de stafilococ rezistent la penicilina. Actiune, in general, bacteriostatica (eventual bactericida). Actioneaza, mai ales, asupra germenilor gram pozitivi (streptococi, pneumococi) ca si asupra unor germeni gram negativi (neisserii, haemophili), spirochete, rickettsii, micoplasme. Foarte necesara in tratamentul difteriei si pentru sterilizarea purtatorilor de bacil difteric. Nivelul sanguin maxim se inregistreaza la aproximativ 2 ore, dupa administrarea unei doze.
Difuziunea in tesuturi este foarte buna: patrunde prin pleura, peritoneu si placenta, nu traverseaza meningele neinflamat. Se elimina prin bila, urina si prin secretia lactata (concentratii mai mari ca in plasma). Rezistenta germenilor este incrucisata in grupa macrolidelor. Practic, in cursul tratamentelor de scurta durata, rezistenta microbiana la eritromicina propionil se observa rar.
Indicatii

In general, infectiile cu germeni sensibili la eritromicina si rezistenti la penicilina si alte antibiotice uzuale; de asemenea infectii cu germeni penicilinosensibili la persoanele cu alergie la penicilina. Infectii usoare cu stafilococi rezistenti la penicilina (in infectiile grave se folosesc alte antibiotice). in difterie, constituie tratamentul antibacterian de electie (si pentru sterilizarea purtatorilor de bacili difterici). Este astfel indicata in: infectii streptococice (scarlatina, endocardite, angine, sterilizarea purtatorilor de streptococi); pneumonii pneumococice; gonoree si sancru moale; tuse convulsiva; bruceloza; dizenterie amibiana.
Mod de administrare
Adulti si adolescenti: 0,020-0,025 g/kg corp/24 ore, fractionat, in prize administrate la 6 ore interval (aproximativ 0,200-0,300 g pentru o priza); in cazurile grave, doza unica se poate mari pana la 0,500 g;
Copii: 0,025-0,040 g/kg corp/24 ore in patru prize. Comprimatele se iau cu 1/2 de ora inainte sau la 3 ore dupa masa, ca atare sau intr-un aliment semilichid. Se va respecta cu strictete intervalul de 6 ore dintre prize, atat ziua cat si noaptea.
Contraindicatii
Disfunctii hepatice; alergie la eritromicina in antecedente; infectii cu germeni rezistenti la orice antibiotic din grupa macrolidelor.

Reactii adverse
Rareori tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree), care dispar dupa intreruperea tratamentului sau dupa diminu-area dozei. in cursul tratamentelor prelungite (peste 7 zile cu doze mari) pot aparea fenomene hepatotoxice.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Stenoza pilorica Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii