CLORHIDRAT DE PROCAINA, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Pentru anestezie locala in vederea interventiilor chirurgicale sau in diferite actiuni dureroase (nevralgii, mialgii, artralgii), pentru suprimarea temporara a controlului nervos al unor organe (infiltratii de splanhnic, ganglion stelat etc.); pentru actiunile sistemice in dureri postoperatorii, cefalee, migrena, boli vasculospastice (claudicatie intermitenta, endarterita obliteranta, boala raynaud), embolii, spasme viscerale diverse (in injectii intravenoase).
Doze si mod de administrare
Anestezie locala cu solutie 0,5%, 20-40 ml pentru infiltratii, solutie 1%, 10-20 ml pentru blocarea nervilor, solutie 8%, 1-2 ml pentru rahianestezie; pentru actiunile sistemice se injecteaza intravenos lent cu prudenta, 5 ml din solutia 1%. Dozele maxime prevazute de Farmacopeea Romana in injectarea subcutanata sunt de 200 mg o data si 600 mg in 24 ore.

Compozitie
Fiole continand clorhidrat de procaina 1%: 0,20 g, apa distilata pana la 20 ml; fiole continand clorhidrat de procaina 4%: 0,08 g, apa distilata pana la 2 ml.

Actiune terapeutica
Anestezic local cu actiune lenta si de scurta durata - efectul se instaleaza in 15-20 minute si se mentine 45-50 minute pentru anestezia prin infiltratii, 20-45 minute pentru anestezia tronculara, 30-60 minute pentru rahianestezie.
Are si actiuni sistemice: analgezica, vasodilatatoare, antispastica (relativ slabe) si trofica generala.
Contraindicatii
Alergie la procaina, sau la alte anestezice cu structura esterica si acid p-aminobenzoic; nu se administreaza la copii sub 3 ani. Folosirea ca anestezic local impune prudenta si doze mici la hipotensivi, insuficienta cardiaca, tulburari de conducere miocardica, la hepatici, epileptici, bolnavi cu alergii medicamentoase, la cei cu boli acute, debilitati, batrani; grija in cazul instilarii in uretra traumatizata, ne trebuind injectata in tesuturile infectate (este putin eficace si favorizeaza infectia).
Injectarea intravenoasa este contraindicata in insuficienta cardiaca, tulburarile de conducere grave, hipotensiune, boli hepatice, afectiuni tiroidiene sau alte boli endocrine, ateroscleroza, miastenia grava, sau dupa analgezice morfinice.

Reactii adverse
Uneori reactii alergice: bronhospasm (mai ales la asmatici), eruptii cutanate, edem angioneurotic, rareori edem laringian acut, sau chiar soc anafilactic (investigarea pentru decelarea hipersensibilitatii este obligatorie); ocazional ameteli, varsaturi.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Cum recunosti un medic bun? 6 caracteristici la care sa fii atent O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi
Cere sfatul medicului ×