HYDERGINE, solutie interna

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

Substanta activa: co-dergocrinamesilat (BAN) compus din mesilat de dihidroergocornina, mesilat dedihidroergo-cristina si mesilat de dihidroergocriptina in parti egale (dihidro a-ergocriptina si dihidro b-ergocriptina in proportie de 2 la1).
Actiune terapeutica

Activator al metabolismului cerebral.

Farmacocinetica

Hydergin-ul este excretat in principal prin bila, in fecale. Excretia in urina se ridica pana la 2% pentru medicamentul nemodificat si metabolitii lui si sub 1% doar pentru substanta nemodificata. Clearance-ul total este de circa 1800 ml/min. La pacientii in varsta, concentratiile in plasma sunt ceva mai mari decat la pacientii mai tineri. La pacientii cu insuficienta renala nu este practic necesara reducerea dozei, deoarece doar o cantitate infima de medicamente si metaboliti este eliminata prin rinichi.
Indicatii

Simptome si semne de deteriorare psihica, in special cele legate de imbatranire: ameteala, cefalee, scaderea capacitatii de concentrare, dezorientare, tulburari de memorie, lipsa de initiativa, stare depresiva, lipsa de sociabilitate, greutati in indeplinirea activitatilor zilnice si a ingrijirii propriei persoane; boala cerebrovasculara acuta; migrene si cefalee vasculare (numai tratament preventiv); tulburari vasculare periferice. Simptome subiective asociate cu hipertensiune arteriala.
Mod de administrare

Parenteral: In tulburari cerebrovasculare acute (in special cele asociate cu hipertensiune) se recomanda tratament parenteral initial alaturi de tratament oral: 0,3mg (1 ml) Hydergin in perfuzie intravenoasa sau injectie intravenoasa lenta (in 20 ml glucoza sau ser fiziologic), o data sau de doua ori pe zi. Alternativ, poate fi administrat 0,3 mg (1 ml) intramuscular sau subcutanat, o data sau de mai multe ori pe zi. In cazuri grave de boli vasculare periferice, 0,3 pana la 0,6 mg (1-2 ml) intramuscular sau subcutanat, o data sau de doua ori pe zi, asociat cu tratament oral. Daca este necesar, Hydergin-ul poate fi administrat si in injectii intraarteriale (0,3 pana la 0,6 mg = 1-2 ml), de preferat diluat in10-20 ml ser fiziologic.
Supradozaj

Nu se cunosc cazuri de semne sau simptome grave de supradozare.
Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la medicament.
Precautii

Se impune atentie in caz de bradicardie severa. Dupa administrarea parenterala, trebuie controlata presiunea sanguina, deoarece ar putea avea loc o scadere a presiunii.

Control metabolic complet, cu monitorizarea glicemiei; prudenta la varstnici, infectii, stari febrile, afectiuni renale sau hepatice, asocieri cu antidiabetice orale, octreotid, IMAO, alfa-blocante, IEC, salicilati, alcool, steroizi anabolizanti, contraceptive orale, tiazide, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, simpatomimetice, danazol, fenitoina, litiu, fenotiazine, heparina, acid nicotinic; sarcina si alaptare; soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse

Hipoglicemie (transpiratii reci, piele rece, paloare, nervozitate, tremor, anxietate, astenie marcata, confuzie, dificultate in concentrare, somnolenta, foame excesiva, tulburari de vedere temporare, cefalee si palpitatii), edeme si anomalii de refractie, hipersensibilitate locala (eritem, inflamatie, prurit si lipodistrofie la locul injectiei), reactii de hipersensibilitate grave.

Congestie nazala ocazionala, greata trecatoare si disconfort abdominal, care pot fi prevenite luand medicamentul in timpul meselor. In majoritatea cazurilor, efectele secundare dispar, fara sa fie necesare masuri speciale.

Citeste si despre:

Cele mai eficiente solutii naturale care te scapa de acnee si de pistrui 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi Solutii de urgenta pentru herpes, cearcane si cosuri De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate