Indicatii
Dihidrocodeina [(R,R) tartrat] - substanta activa din DHC Continus - este un analgezic cu actiune centrala si apartine grupei opioidelor. Efectul analgezic este obtinut prin actiunea asupra celulelor nervoase specifice de la nivelul maduvei spinarii si a creierului.
Pentru tratamentul durerii de intensitate medie sau mare in afectiuni cronice.
Utilizati intotdeauna DHC CONTINUS exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
Daca aveti impresia ca efectul DHC Continus este prea puternic sau prea slab adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Adulti si adolescenti peste 12 ani
Un comprimat cu eliberare prelungita DHC Continus de doua ori pe zi, administrarea fiind recomandata dimineata si seara.
Copii
Nu exista suficiente date privind utilizarea DHC Continus 60 mg la copii.
DHC Continus 90 mg si DHC Continus 120 mg nu sunt recomandate pentru administrarea la copii si adolescenti cu varsta mai mica de 12 ani.
Varstnici
Doza trebuie ajustata (in concentratie si interval) pentru pacientii varstnici. Administrarea se face cu o cantitate suficienta de lichid.
Insuficienta hepatica si renala, dializa, hipotiroidism
Doza trebuie redusa (ajustata) pentru pacientii cu hipotiroidism si pentru cei cu insuficienta hepatica si/sau renala. Administrarea se face cu o cantitate suficienta de lichid.
Mod de administrare
Comprimatele cu eliberare prelungita DHC CONTINUS trebuie inghitite intregi cu o cantitate suficienta de lichid si nu trebuie mestecate, zdrobite sau sparte. DHC Continus comprimate cu eliberare prelungita sunt proiectate sa actioneze eficient pe parcursul a 12 ore atunci cand comprimatele sunt inghitite intregi. Daca un comprimat este spart, zdrobit sau mestecat, intreaga doza poate fi absorbita rapid in corpul dumneavoastra. Acest lucru poate fi periculos determinand probleme grave cum ar fi supradozajul cu efect potential fatal in cadrul tratamentului durerilor cronice trebuie sa va luati medicamentele dupa o schema fixa asa cum ati fost instruit de catre medicul dumneavoastra (de exemplu, la ora 8 dimineata si la ora 8 seara).
DHC CONTINUS nu trebuie niciodata utilizat mai mult decat este absolut necesar. Daca este nevoie de un tratament pe termen lung impotriva durerii, trebuie sa va consultati in mod regulat si la intervale scurte de timp cu medicul dumneavoastra pentru a stabili daca mai trebuie sa luati DHC Continus si in ce doze.
Daca ati utilizat mai mult DHC CONTINUS decat trebuie
Aceasta nu are in general vreun efect negativ. Ar trebui sa luati dozele urmatoare de DHC ca de obicei in functie de dureri.
Dupa administrarea unei supradoze severe pot aparea pupile ingustate sau dilatate, varsaturi, crestere a ritmului cardiac (tahicardie) sau scadere a ritmului cardiac (bradicardie) si tensiune arteriala scazuta (hipotonie) mergand pana la colaps circulator, stare de constienta diminuata mergand pana la coma (stare avansata de inconstienta), crampe musculare si respiratie redusa mergand pana la stop respirator. In cazul aparitiei acestor simptome cereti imediat ajutorul celui mai apropiat medic.
Daca ati uitat sa utilizati DHC CONTINUS
Durerea poate reaparea. Puteti sa recuperati decalajul in luarea comprimatelor dar trebuie sa tineti cont ca intervalul dintre doua comprimate nu trebuie sa fie mai mic de 8 ore. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.
Daca incetati sa utilizati DHC CONTINUS
Intreruperea sau renuntarea prematura la tratamentul cu DHC Continus duce la reaparitia durerii si pune in pericol reusita tratamentului. Din aceasta cauza discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra intreruperea tratamentului sau renuntarea prematura la tratament.
In general, incetarea tratamentului cu DHC Continus nu are nicio consecinta. La unii pacienti care au utilizat DHC Continus o perioada foarte lunga de timp, pot totusi aparea consecinte sub forma de agitatie, anxietate, nervozitate, insomnie, tremurat sau tulburari gastro-intestinale. Va rugam sa consultati medicul dumneavoastra daca resimtiti vreo reactie adversa dupa incetarea tratamentului cu DHC Continus.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Contraindicatii
Nu utilizati DHC CONTINUS
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la dihidrocodeina sau la oricare dintre celelalte componente ale DHC CONTINUS (vezi pct. 6. Informatii suplimentare),
- daca apare deprimarea respiratorie sau afectarea severa a functiei respiratorii,
- daca aveti astm bronsic,
- daca aveti o afectiune in care intestinul subtire (o parte din intestin) nu functioneaza cum trebuie (ileus paralitic),
- in cazul alcoolismului cronic.
- la copii si adolescentii cu varsta sub 12 ani.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati DHC CONTINUS
- daca suferiti de tulburari ale centrului respirator si ale functiei respiratorii (de exemplu boala pulmonara cronica insotita de o obstructie a cailor respiratorii (obstructiva) sau pacienti cu astm bronsic), de o malformatie cardiaca si datorita acesteia de o supraincarcare cronica a circulatiei pulmonare (cord pulmonar),
- daca aveti activitate diminuata a glandei tiroide (hipotiroidism),
- daca aveti afectiuni cronice ale ficatului,
- daca aveti insuficienta hepatica sau renala,
- daca ati avut traumatisme craniene sau alte afectiuni cu cresterea presiunii intracraniane,
- in cazul afectiunilor cailor biliare,
- daca aveti dimensiuni crescute ale prostatei,
- daca aveti pancreatita,
- daca aveti constipatie,
- daca aveti afectiuni obstructive la nivelul colonului,
- daca aveti sau ati avut dependenta la calmante (opioide).
Dihidrocodeina prezinta potential pentru dependenta. Utilizarea pe termen lung si in doze mari a dihidrocodeinei poate duce la aparitia tolerantei si a dependentei psihologice si fizice. La pacientii care au suferit anterior de dependenta de opioide (chiar si la cei aflati in remisie) sunt de anticipat recaderi rapide. Pericolul aparitiei tolerantei sau dependentei psihologice ca si a celei fizice in cazul utilizarii cronice poate fi considerabil redus daca DHC Continus este administrat conform unei scheme fixe (profilaxia durerii).
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Efectul este accentuat pana la punctul cresterii riscului aparitiei reactiilor adverse,
- daca utilizati DHC Continus in acelasi timp cu medicamente care au si ele un efect inhibant asupra functiei cerebrale, de exemplu tranchilizante sau somnifere (sedative si hipnotice), medicamente psihotrope (fenotiazine, de exemplu cloropromazina, tioridazina, perfenazina), antihistamine (de exemplu prometazina, meclozina). in acest caz, exista un risc sporit de accentuare a depresiei respiratorii ca si a oboselii si somnolentei.
- daca utilizati DHC Continus in acelasi timp cu medicamente pentru tratarea tulburarilor anxioase (antidepresive triciclice, de exemplu imipramina, opipramol, amitriptilina). Poate fi accentuata o dificultate respiratorie.
- daca utilizati DHC Continus in acelasi timp cu cimetidina sau alt medicament care influenteaza metabolismul hepatic. In cazul tratamentului cu morfina a fost observata o inhibare a metabolismului hepatic si prin aceasta o crestere a concentratiilor plasmatice de morfina. Astfel de interactiuni nu pot fi excluse nici in cazul dihidrocodeinei.
- daca utilizati DHC Continus in acelasi timp cu medicamente de tuse (antitusive). Efectul medicamentelor de tuse poate fi accentuat.
Efectele sunt diminuate, daca luati DHC Continus in acelasi timp cu medicamente impotriva durerii care contin de exemplu buprenorfina sau pentazocina. Efectul DHC Continus poate fi diminuat.
Alte interactiuni posibile:
- DHC Continus nu trebuie administrat in timpul sau la mai putin de 14 zile de la terapia cu inhibitori MAO (medicamente impotriva dispozitiei anormal de melancolica [depresie]). Aceasta poate amplifica efectele la nivelul sistemului nervos central sau poate cauza reactii adverse de magnitudine ce nu poate fi prevazuta.
- in cazul utilizarii simultane a DHC Continus si a unor medicamente de tuse care ajuta la eliberarea expectoratiilor (expectorante/secretolitice) poate aparea congestia secretiilor datorita efectului DHC Continus de inhibare a tusei.
- daca luati DHC Continus in acelasi timp cu sildenafil. Sildenafilul este o substanta care, printre altele, se regaseste in medicamentele de crestere a potentei. In cazuri izolate, pot aparea erectii ce continua si dupa actul sexual.
Utilizarea DHC CONTINUS impreuna cu alimente si bauturi
In timpul tratamentului cu dihidrocodeina se va evita consumul de alcool etilic.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Datorita riscului de deprimare respiratorie la nou-nascut, medicamentul trebuie utilizat cu precautie la sfarsitul sarcinii.
Se recomanda ca administrarea de dihidrocodeina la gravide si la mamele care alapteaza sa se efectueze numai dupa analiza raportului beneficiu matern/risc fetal, respectiv dupa intreruperea alaptarii.
Dihidrocodeina poate produce somnolenta si poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale DHC CONTINUS
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Sportivii trebuie atentionati ca acest medicament contine o substanta activa care poate induce o reactie pozitiva in cazul controalelor antidopaj.
Ca toate medicamentele, DHC CONTINUS poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
DHC Continus poate produce unele reactii adverse, dar acestea sunt in general constipatii sau o usoara stare de oboseala pana la ameteala.
Urmatorii termeni sunt utilizati pentru a indica cat de frecvente sunt reactiile adverse:
-frecvente: mai putin de 1 pacient din 10, dar mai mult de 1 din 100;
-mai putin frecvente: mai putin de 1 pacient din 100, dar mai mult de 1 din 1000;
-rare: mai putin de 1 pacient din 1000, dar mai mult 1 din 10 000;
-foarte rare: mai putin 1 pacient din 10 000
-cu frecventa necunoscuta: nu poate fi estimata din datele disponibile.
Frecvente (afecteaza mai putin de 1 pacient din 10, dar mai mult de 1 din 100)
-ameteli,
-dureri de cap,
-furnicaturi,
-sedare,
-dureri abdominale,
- uscaciunea gurii,
-greata,
-varsaturi.
Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 pacient din 100, dar mai mult de 1 din 1000)
-angioedem,
-stare de confuzie,
-dependenta medicamentoasa,
-modificari ale starii de dispozitie,
-vedere incetosata,
-vertij,
-tensiune arteriala scazuta,
-bufeuri,
-diaree,
-ileus paralitic,
-afectiuni ale vezicii biliare,
-cresterea valorilor enzimelor ficatului,
-mancarime,
-eruptii tranzitorii pe piele,
-retentie urinara,
-diminuarea libidoului,
-oboseala,
-sindrom de intrerupere.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati DHC CONTINUS dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Compozitie
- Substanta activa este tartrat de dihidrocodeina.
DHC CONTINUS 60 mg comprimate cu eliberare prelungita
Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine tartrat de dihidrocodeina 60 mg echivalent la dihidrocodeina baza 40 mg.
DHC CONTINUS 90 mg comprimate cu eliberare prelungita
Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine tartrat de dihidrocodeina 90 mg echivalent la dihidrocodeina baza 60 mg.
DHC CONTINUS 120 mg comprimate cu eliberare prelungita
Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine tartrat de dihidrocodeina 120 mg echivalent la dihidrocodeina baza 80 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, hidroxietilceluloza, alcool cetostearilic, stearat de magneziu, talc.
Ambalaj
DHC CONTINUS 60 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimate de culoare alba sau aproape alba, in forma de capsula, biconvexe, marcate cu "DHC60" pe o parte.
DHC CONTINUS 90 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimate de culoare alba sau aproape alba, in forma de capsula, biconvexe, marcate cu "DHC90" pe o parte.
DHC CONTINUS 120 mg comprimate cu eliberare prelungita
Comprimate de culoare alba sau aproape alba, in forma de capsula, biconvexe, marcate cu "DHC 120" pe o parte.
Cutie cu un flacon din polipropilena inchis cu un capac din polipropilena cu 56 comprimate cu eliberare prelungita.
Cutie cu un flacon din polietilena inchis cu un capac din polipropilena cu 56 comprimate cu eliberare prelungita.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
MUNDIPHARMA Ges.m.b.H. Apollogasse 16-18, A-1070 Viena, Austria
Fabricanti
BARD PHARMACEUTICALS LTD. Cambridge Science Park, Milton Road, Cambridge Cambridgeshire CB 40 GW, Marea Britanie
MUNDIPHARMA Ges.m.b.H. Mundipharmastr. 2, 65549, Limburg, Germania
MUNDIPHARMA Ges.m.b.H. Apollogasse 16-18, A-1070 Viena, Austria
Acest prospect a fost aprobat in August 2012.