Despre halucinatii

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Halucinatia este o tulburare psihica potrivit careia o persoana percepe evenimente sau lucruri care nu exista, iar experientele senzoriale nu sunt provocate de stimularea organelor senzoriale. Halucinatiile implica auzul, vazul, simtul tactil, mirosul si chiar gustul unor lucruri care nu sunt reale. Cea mai comuna forma de halucinatii sunt cele auditive (voci, sau alte sunete care nu au nici o sursa fizica).

Halucinatiile sunt asociate cu boli mintale si cel mai des cu schizofrenia. Totusi, acestea pot fi provocate si de tulburarea bipolara, depresie sau manie, mai ales daca au si caracteristici psihotice. Halucinatiile sunt doar una dintre manifestarile posibile ale tulburarii bipolare, dar sunt intalnite in rare cazuri, chiar daca este vorba despre un tip sever de depresie maniacala (ciclotimia sau tulburari bipolare II, de exemplu) care exclud, prin definitie, prezenta halucinatiilor.

De regula, halucinatiile includ:
- senzatia tactila a unei vietati
- auzirea unor voci atunci cand nimeni nu vorbeste
- vizualizarea unor lumini, obiecte, care nu exista in realitate.

Halucinatiile legate de miros sau gust sunt rare.

Majoritatea drogurile recreative, inclusiv LSD, marijuana, pot provoca halucinatii. Halucinatiile cauzate de aceste droguri sunt in special vizuale; mai exact pacientul vede halouri in jurul surselor de lumina. De regula, persoanele care consuma droguri constrientizeaza ca perceptia lor este distorsionata.

Halucinatiile auditive apar frecvent in cazul pacientului cu tulburari psihice, precum schizofrenia, insa sunt specifice si consumatorilor de cocaina, amfetamina sau alte stimulente. Acestea provoaca senzatia ca gandaci sau mai intecte sunt pe piele sau sub piele.
In unele cazuri, prezenta halucinatiilor este normala; de exemplu, o persoana poate auzi vocea sau poate vedea o persoana draga care a decedata de curand.

Cauze

Exista mai multe cauze care declanseaza halucinatiile:
- alcoolismul, consumul de droguri (lsd, cocaina, marijuana, amfetamina, heroina, ketamina);
- starile de delir sau dementa (halucinatiile vizuale sunt cele mai des intalnite);
- epilepsia (din cauza tulburarilor care apar la nivelul lobului temporal) - halucinatii oflactive;
- febra - in mod special la copii si la varstnici;
- narcolepsia;
- tulburari psihice: schizofrenia, depresia psihotica, sindromul de stres post-traumatic;
- probleme senzoriale, cum ar fi orbirea sau surditatea;
- afectiuni grave: insuficienta hepatica, insuficienta renala, SIDA si cancer la nivelul creierului.

Consultatia medicala

O persoana care incepe sa manifeste halucinatii si care nu este ancorata in realitate trebuie dusa de urgenta la medic. Exista multe afectiuni medicale care pot provoca halucinatii si care se pot transforma rapid in situatii de urgenta. O persoana cu halucinatii poate fi nervoasa, paranoica, speriata si nu trebuie lasata singura.

La ce sa va asteptati in timpul consultului medical?
Medicul va face un examen fizic si va dori sa cunoasta istoricul medical al pacientului. Pot fi necesare investigatii de sange.
Printre intrebarile referitoare la istoricul medical se pot regasi:
- De cat timp se manifesta halucinatiile?
- Halucinatiile apar inainte sau dupa somn?
- O persoana draga a decedat recent sau pacientul a suferit recent vreun stres emotional?
- Care sunt medicamentele administrate pacientului?
- Pacientul consuma frecvent alcool?
- Utilizeaza droguri ilegale?
- Pacientul se simte agitat sau confuz?
- A manifestat: febra, dureri de cap, varsaturi severe?

Tratament

Halucinatiile, care reprezinta simptomul unei boli psihice, cum ar fi schizofrenia, trebui tratate de catre un psihiatru sau un psiholog. Acesta poate prescrie medicamente antipsihotice, cum ar fi tioridazina, haloperidol, clorpromazina, clozapina sau risperidona. Daca o persoana are o perceptie deformata asupa realitatii si halucinatii trebui sa se depisteze care este cauza acestora: multe dintre afectiunile medicale care provoaca halucinatii se pot agrava rapid.

Halucinatiile cronice, cauzate de schizofrenie sau alte boli mentale pot fi controlate prin medicatie. Daca halucinatia persista se recomanda psihoterapie dar si socioterapia pentru a ajuta pacientul sa se readapteze la realitate si societate. Tratamentul halucinatiilor presupune si diminuarea stresului, odihna si multa liniste.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Popa Roxana Alexandra
Tel: 0773789651
Bucuresti, Șoseaua Nicolae Titulescu Nr. 1
Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Tel: 0753366096
Iasi, Bld. Carol I Nr. 4, Clădirea Habitat A, Etaj 2, Camera 202

Medici

Psihoterapeut Andra Dragan
Psihologie - Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Iasi, 0753366096
Psiholog clinician și Psihoterapeut Roxana Alexandra Popa
Psihologie - Cabinet Individual de Psihologie Popa Roxana Alexandra
Bucuresti, 0773789651

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Halucinatiile senzoriale Ce sunt halucinatiile hipnagogice si hipnopompice Halucinatiile vizuale in degenerescenta maculara Informatii esentiale despre transplantul de organe Mituri si adevaruri despre cafeina 8 mituri si prejudecati despre bolile mintale Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante Cum se poate imbunatati tonusul pielii cu ajutorul unor produse de lifting facial? Relatia terapeutica, o povara si un privilegiu! Ne vorbește Psihoterapeut Lavinia Stoian Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara Somnul si parasomniile Schizofrenia GHB Merg la psiholog, deci sunt nebun? Hidrocodona Glutetimida