Indicatii
Boala Paget osoasa (osteitis deformans), tumori care induc hipercalcemie, osteoporoza de diverse cauze.
Boala Paget osoasa: se recomanda ca tratamentul sa fie inceput cu o doza de 0,5 mg injectata s.c. sau i.m., o data pe zi, timp de mai multe saptamani. In functie de raspunsul pacientilor, doza se va mari la 0,5 mg de doua ori pe zi sau micsora la 0,5 mg de 2-3 ori pe saptamana. Pentru evaluarea eficacitatii Cibacalcin-ului se vor determina fosfataza alcalina si hidroxiprolina urinara la instituirea tratamentului si dupa trei luni, iar pentru tratamentul cronic la intervale de 3-6 luni. tratamentul se va desfasura pe o durata de 6 luni sau mai mult, in functie de evolutia bolii. tumori care induc hipercalcemie: tratamentul in faza acuta consta in 0,5 mg administrate la fiecare 6 ore in injectie i.v. lenta, dupa rehidratare prealabila, iar nivelul calcemiei se va determina la fiecare 6 ore. La 12 ore dupa normalizarea nivelului calciului seric, tratamentul se va intrerupe.
Efectul terapeutic in mod uzual se obtine in primele 24 de ore de la inceperea tratamentului. La pacientii cu raspuns incomplet, marirea dozei administrate nu determina reducerea suplimentara a nivelului calciului seric. O noua crestere a calciului seric se observa la cateva zile de la intreruperea tratamentului.
Osteoporoza de cauze variate: Se administreaza s.c. 0,5 mg de 3 ori pe saptamana, timp de 2 luni, dupa care urmeaza 1-2 luni de pauza, urmate de reluarea ciclului initial al tratamentului pentru inca doua luni. Efectul profilactic al Cibacalcin-ului asupra pierderii de substanta osoasa se mentine cateva luni de la intreruperea tratamentului. Determinarea densitatii masei osoase se face la inceperea tratamentuluisi, apoi, la intervale regulate de timp (aproximativ o data pe an) in cazul terapiei cronice. Reactiile adverse, precum greata, flushing etc., pot fi atenuate prin administrarea Cibacalcin-ului inainte de culcare.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la calcitonina umana sintetica.
Precautii
Administrarea Cibacalcin-ului poate sa induca, uneori, tetanie hipocalcemica, motiv pentru care calciul pentru administrare parenterala trebuie sa se afle la indemana in momentul inceperii tratamentului cu Cibacalcin.
A nu se lasa la indemana copiilor!
In timpul sarcinii, se va utiliza Cibacalcin-ul doar daca nu exista alta modalitate de tratament. Cibacalcin-ul si produsii de metabolism trec in laptele matern.
Se recomanda precautie in timpul conducerii autovehiculelor, intrucat Cibacalcin-ul determina reactii la nivelul sistemului nervos central.
Gastrointestinal: Frecvent greata. Ocazional varsaturi, diaree, disconfort abdominal. Rar anorexie.
SNC: Rar cefalee, ameteala, parestezii la nivelul palmelor si plantelor.
Organe de simt: Rar gust metalic.
Urogenital: Ocazional poliurie.
Piele: Ocazional reactie locala la locul de injectie. Rar rash, urticarie, prurit.
Cazuri izolate: reactii anafilactice cu soc, angioedem, laringospasm, dispnee.
Cardiovascular: Frecvent flushing, rar insotit de hipotensiune si tahicardie. Cazuri izolate de hipertensiune.
Alte reactii adverse: Rar astenie. Cazuri izolate de tetanie sau hipocalcemie tranzitorie fara importanta clinica.
Compozitie
Substanta activa: calcitonina umana sintetica (polipeptid alcatuit din 32 de amnioacizi).