CALCIUM SANDOZ, comprimate efervescente

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Compozitie
Comprimate efervescente continand (echivalent a 500 mg calciu ionizabil): 2,94 g lactat-gluconat de calciu; 0,30 g carbonat de calciu; 1,0 g bicarbonat de sodiu (274 mgsodiu), 0,868 g zahar; 0,022 g zaharina .
Actiune terapeutica
Comprimatele efervescente contin in cantitate mare saruri de calciu ionizabil si rapid solubil; aproximativ 30% din calciul ionizabil este absorbit in tractul gastrointestinal.

Indicatii
Osteoporoza de diferite origini; prevenirea demineralizarii osoase; rahitism si osteomalacie; tetanie latenta (in starile acute se foloseste Calciu Sandoz injectabil); nevoia sporita de calciu la femeile insarcinate si care alapteaza si la copiii in crestere; stari alergice (tratament de sustinere).

Contraindicatii
Hipersensibilitate la produs, hipercalcemie, hipercalcemie grava, insuficienta renala grava.
Precautii
la pacientii cu hipercalcemie usoara (>300 mg = 7,5 mmol/24 h); la pacientii predispusi la formarea de calculi in tractul urinar. Trebuie evitate doze mari de vitamina D.
Interactiuni
Calciul pe cale orala poate reduce absorbtia tetraciclinei orale sau a preparatelor cu fluoruri. Tratamentul concomitent cu vitamina D intensifica absorbtia calciului. Administrarea de calciu reduce reactia la verapamil. La pacientii digitalizati in doze mari, calciul poate creste riscul aritmiilor cardiace.
Reactii adverse
Rar tulburari gastro-intestinale blande.

Mod de administrare
Doza zilnica obisnuita este de 500-1 000 mg calciu esential, care acopera cel putin 70% din cantitatea zilnica recomandata.

Citeste si despre:

Prim ajutor in caz de inec cu alimente LSD Sindromul Piriformis Delirium Metronidazolul si sarcina Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica
Cere sfatul medicului ×