Indicatii
Medicamentul exercita o actiune bactericida. biseptol este o asociere de doi constituenti, care inhiba in final sinteza compusilor purinici in celula bacteriana inhiband sinteza folatilor activi de catre celulele bacteriene (actioneaza in 2 etape ale sintezei acidului folic). Etapa din urma este foarte eficace si, ca atare, susele bacteriene rezistente la acest preparat nu apar decat rareori. Preparatul inhiba dezvoltarea bacteriilor gram pozitive si gram negative (specii sensibile: Enterobacteriacee, Salmonella, Shigele, Vibrion holeric, neisseria gonorrhoeae si N. miningitidis, yersinia pestis. Pseudomona saerufimnosa este rezistent. Cocii gram pozitiv sunt inconstant sensibili). Nu exercita nici o actiune asupra microbacteriilor, virusurilor si fungi.
In special in infectiilecailor respiratorii, bronsita cronica, sinuzita, infectii acute si cronice renale si ale cailor urinare, pielonefrita cronica. De asemenea, eficace in infectiile traiectului gastrointestinal datorate suselor de tip Salmonella, Shigella, E. Coli. Preparatul Biseptol-suspensie se administreaza in special in pediatrie.
Daca medicul nu recomanda o posologie speciala, se administreaza Biseptol copiilor astfel: de la 2 la 3 ani, 5 ml de 2 ori pe zi; de la 4 la 7 ani, 5-10 ml de 2 ori pe zi; in cazuri bine fondate medicamentul poate fi administrat nou-nascutilor de peste 6 luni.
5 ml de suspensie (1 lingurita) contine 0,2 g de sulfametoxazol si 0,04 g de trimetoprim.
Sensibilizare la sulfamide sau la trimetoprim. A se administra cu prudenta in cazuri de insuficienta hepatica sau renala, de asemenea in cazuri de alergie intensa sau astm bronsic. Sarcina. Copii sub 2 luni.
Greata, varsaturi,diaree, stomatite, eruptiialergice, pancitopenie (rar).
Compozitie
Sulfametoxezol: 4,0 g; Trimetroprim: 0,8 g; Excipienti q.s.p.: 100 ml.