Yersinioza

infectie provocata de o bacterie yersinia.
Yersinia este un gen bacterian din familia enterobacteriilor, constituit din bacili (bacterii in fonna de bastonas) gram negativi. Acest gen bacterian comporta trei specii care infecteaza un mare numar de animale si, mai putin frecvent, omul.
- Yersinia enterocolitica, foarte raspandita in sol, apa si plante, si prezenta in cantitate mica in fecalele a numerosi indivizi (purtatori sanatosi), este, in unele cazuri, responsabila de enterocolite (inflamatie a mucoasei intestinului) complicandu-se uneori cu septicemie, cu atingerea ganglionilor mezenterici, cu eritem nodos sau cu poliartrita.
- Yersinia pseudotuberculosis sau bacilul lui Malassez si Vignal este responsabil de septicemie la om (stare infectioasa generalizata) si de atingere a ganglionilor, cei mezenterici indeosebi. Aceasta bacterie provoaca uneori simptome comparabile cu cele ale apendicitei.
-Yersinia pestis sau bacilul lui Yerlin este agentul pestei (ciumei).

Diagnostic si tratament - Bacilii sunt izolati prin coprocultura (examen bacteriologic al fecalelor) sau prin cultura realizata pornind de la un prelevat ganglionar in caz de infectie digestiva. Toate yersiniozele sunt sensibile la antibiotice.

Citeste si despre:

Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala